Autobusové zastávky, vizitka obce

Na jednání zastupitelstva si opakovaně lidé i zastupitelé stěžují na stav zastávek, případně na vybudování “kryté” zastávky na zastávce Kostelík. Jelikož jsem sám přesně nevěděl pod koho tato rozhodnutí spadají, zeptal jsem se pro jistotu Dopravního podniku Ostrava a.s. na to, jak to tedy je;-)

Vážený pane inženýre,

dovolte, abychom reagovali na Váš e-mail.

1. Občané již několik let volají po vybudování “kryté” zastávky na zastávce Kostelík ve směru Hrabová statek. Můžete mi prosím napsat, co pro to náš MOb Hrabová může udělat? Je usnesení naší Rady obce pro Vás nějak závazné, podstatné nebo důležité? Je na tomto našem požadavku nutná nějaká finanční spoluúčast? Je možné tento požadavek dostat do nějakých Vašich priorit?

Pozn. Na tento bod mi nebylo Dopravním podnikem odpovězeno…, ale odpověď dodal Vladimír Slavík ze své korespondence s Ostravskými komunikacemi:

Přístřešky BUS v současnosti nejsou ve správě Ostravských komunikací, a.s. O převedení se již jedná druhým rokem a zatím neznáme ani předpokládaný termín. Nicméně nám bylo sděleno, že budeme přebírat již vybudované přístřešky a zatím nevíme, jakým způsobem a kolik financí budeme mít na zřízení nových. Z čehož vyplývá, že požadavek musíte každopádně směřovat na MOb Hrabová.

Marie Fojtíková
vedoucí odd. správy majetku

2. V Hrabové je spousta zastávek, které vyžadují opravu či údržbu. Vesměs se jedná o poničení vandaly nebo se na nich vyřádil čas. Jednu naši zastávku jste již vzorně opravili a to konkrétně zastávku Šídlovec ve směru na Makro. Co můžeme udělat pro to, abychom pro naše občany zajistili důstojné místo k čekání na autobus? Je na tomto našem požadavku nutná nějaká finanční spoluúčast? Je možné tento požadavek dostat do nějakých Vašich priorit?

Přístřešky na autobusových a trolejbusových zastávkách nejsou v majetku Dopravního majetku Ostrava a.s., nýbrž příslušného městského obvodu. DPO vlastní na zastávkách autobusů a trolejbusů pouze označníky s příslušnými jízdními řády. Jedná – li se však o zastávku tramvajovou, můžete se na nás, jako na vlastníka, s dotazy samozřejmě obrátit. V současné době se také připravuje převod zastávkových přístřešků pod Ostravské komunikace a.s. 

3. V poslední době vznikají “chytré” zastávky, překvapilo mě, že jednu takovou mají i ve Vratimově (mimo Ostravu) na zastávce Vratimov náměstí. Pokud bychom u nás vytipovali jednu dvě zastávky, kde bychom si přáli umístit LCD panel s informacemi o blížících se příjezdech autobusů, je na tomto “požadavku” nutná nějaká naše finanční spoluúčast? Je možné tento požadavek dostat do nějakých Vašich priorit?

Zřizovatelem informačních tabulí tzv. inteligentních zastávek je odbor dopravy Magistrátu města Ostravy, přičemž správcem byla pověřena společnost Koordinátor ODIS s.r.o.

4. Poslední můj dotaz je ohledně umístění skříňky do zastávky, kde bychom se pokusili dávat knížky ke čtení. Celé bychom to zafinancovali a následně bychom se o to starali, pokud by projekt neuspěl, postarali bychom se i o likvidaci. Koho požádat o souhlas s umístěním takové “skříňky”.

Toto rozhodnutí spadá pod kompetenci vlastníka samotné zastávky.

Vážený pane inženýre, děkujeme za Váš podnět a čas, který jste této problematice věnoval. Je to pro nás cenný zdroj zpětné vazby.

S pozdravem

Dominika Fucsíková
oddělení tiskové a PR

Dopravní podnik Ostrava a.s.
Poděbradova 494/2 | Moravská Ostrava, 702 00 Ostrava

8 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Je docela pozoruhodné, když se radní ptá jiných subjektů na to, co zajišťuje městský obvod, kde je radním…

    • Radomír Orkáč říká:

      Ahoj Honzo,

      děkuji Ti za zpětnou vazbu. Jsem potěšen, že jako bývalý místostarosta, předseda komise dopravy a navíc ještě bývalý jednatel KODISu jsi za těch mnoho let u moci něco se stavem našich zastávek dokázal udělat… . Ony ty zastávky nezchátraly za posledních pět měsíců.

      Bohužel nevím vše, pravda pravdoucí… ale teď když vím, jak to je, tak začnu něco dělat pro to, aby se stav našich zastávek změnil. Někteří slibují před volbami a někteří se k tomu hlásí i po volbách.

      Měj se hezky a zase někdy napiš, rád slyším, že se Ti daří.

      Se srdečným pozdravem, R.

      • Jan Dvořák říká:

        No, akorát se postavila zastávka u školy a u Bělské, kterou jsem vysloveně prosadil, a opravily se zálivy, natřela čekárna na statku a prosazoval jsem marně čekárnu na zastávce Kostelík směr Paskov, ale jinak fakt nic.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Tak to jsem rád, že se máš dobře. Je skvělé slyšet vysvětlení, proč jsou zastávky ve stavu v jakém jsou.

    Měj se fajn, opatruj se.

    • Jan Dvořák říká:

      Obesíláním těch, kterým nepatří, se ale nikdy neopraví.

  3. Radomír Orkáč říká:

    Honzo, moc děkuji za zpětnou vazbu. Nikdy jsem nepochyboval o tom, že správný recept znáš. A jelikož jsi roky “marně prosazoval čekárnu na zastávce Kostelík směr Paskov”, tak se mi jako správný kamarád snažíš poradit. Moc si toho vážím! Je super zjistit, že roky víš, kdo ji má opravit/vybudovat a u toho to skončilo. Takže začnu tam, kde jsi skončil, na začátku…

  4. Vladimír Slavík říká:

    Musím potvrdit pravdivost tvrzení autora tohoto článku, že vzhled autobusových přístřešků je vizitkou obce. Dokonce se to stává prestižní záležitostí, jak o tom svědčí mnohé informace, zveřejňované prostřednictvím internetu.
    Nejde pouze o ochrabu před deštěm, ale i o záležitost estetickou, která, jak známo, je z mnoha důvodů významná a nelze to měřit pouze peńězi,
    Takže bych doporučoval příslušnému radnímu, který to má ve své pracovní náplni, aby se nad tím zamyslel. Tuším, že tím radním je pan Jiří Dolejška.

  5. Martin říká:

    No zrovna zastávka na zastávce Bělská směr Paskov je úplný výsměch. Něco tak zbytečného, co ještě zužilo nebezpečnou zatáčku, jsem už dlouho neviděl 🙂 Ale tak je hezké, že se k tomu ještě hrdě hlásíte…

[email protected] [email protected]