Peněz na nové koše pro psí exkrementy je v rozpočtu dost

V posledních týdnech jsem zaznamenal, že by občané Hrabové uvítali více košů na psí exkrementy. V zásadě tomu nic nebrání, pouze se to musí zmapovat… Díky každoročním poplatkům za psy přiteče do kasy obce spousta peněz. Jen v roce 2018 se podařilo od majitelů psů vybrat 143.873 Kč, které se evidují jako jedna z položek (daňový příjem) v rozpočtu obce.

Daňové příjmy obce nejsou odvětvově členěné, tzn. nejsou používány pouze na výdaje související s tím, z čeho jsou vybírány. Jak mi napsala paní Ing. Michaela Matuštíková z úřadu “V rozpočtu vybrané poplatky najdete na straně příjmu – daňové příjmy – položka 1341 (proto se používá také jako část VS při platbě za psy).”.

Dále pak paní Matuštíková uvádí “Výdaje související s pejsky jsou v rozpočtu pod ODPA 3745, většinou položka 5139 (materiál) – sáčky na exkrementy, které v roce 2018 byly koupeny za 2.916 Kč. Nejčastěji vynakládáme peníze pouze na sáčky pro psy – letos za 3.727 Kč. V letošním roce jsem navíc objednávala také nové známky, které dostávají (zdarma) majitelé nově přihlášených psů, nebo ti co je ztratili apod. za 4.102 Kč. Jako další výdaj by mohlo být např. pořízení nových košů na exkrementy nebo také výměna těch stávajících, pokud je to někde potřeba.”

Přestože vybrané peníze nejsou v rozpočtu nijak vázány (což v principu není špatně), měli bychom se snažit penězi hradit zejména věci, které se týkají “psů”, jinak se použijí na jiné akce. Jak potvrdila paní Matuštíková, nabízí se možnost pořízení nových košů na exkrementy a proto bych byl velmi rád, kdybyste nám posílali tipy na místa, kam byste chtěli nové koše umístit. Možná se ukáže, že těch 7 ks košů, které každý pátek vyvážejí naši pracovníci VPP, je dostačující počet. Spíše si však myslím, že společně najdeme místa, kde se nakonec díky Vám nové koše v blízké budoucnosti objeví.

Jdete do toho s námi?

Tipy na místa hlaste prosím přes aplikaci ZmapujTo, kde máte možnost vložit nejen fotku místa se souřadnicemi na mapě, ale také můžete popsat tento Váš tip, případně napsat jiný námět na zlepšení (viz snímek níže). Vložené podněty jsou automaticky posílány na úřad a v kopii jsem i já jako správce této oblasti (za spolek TORALI).

Výběr hlášení v aplikaci ZmapujTo

 

 

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]