MF DNES: Auto na alternativní pohon získá i Hrabová

OSTRAVA Ke zlepšení ovzduší má v Ostravě přispět narůstající počet městských autobusů na alternativní pohon a nahrazení dieselových do konce roku 2020, ale i nákup ekologických vozů pro magistrát, obvody a městské organizace.

„Právě jsme vysoutěžili dodavatele dalších 17 automobilů na alternativní pohon, z toho bude 14 elektromobilů a tři vozy na CNG. Kromě osobních aut kupujeme i užitkové nákladní elektromobily Alké a dodávku Nissan,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura s tím, ekologická flotila města se tak už ve druhém pololetí rozroste na 65 aut.

Za nové vozy město zaplatí přes 15 milionů korun, z toho 5,4 milionu uhradí z dotace. Projekt nazvaný Ostravou na alternativní pohon II spolufinancuje Národní program Životní prostředí. Pět aut získají strážníci, dalších šest osobních a šest nákladních vozů si rozdělí obvody. Mariánské Hory a Hulváky získají tři vozy, Moravská Ostrava a Přívoz dva a po jednom Hošťálkovice, Hrabová, Krásné Pole, Radvanice a Bartovice, Ostrava-Jih, Nová Ves a Stará Bělá.

Strážníci už benzin „neznají“

„Ke zlepšení ovzduší v Ostravě podnikáme řadu kroků. V oblasti dopravy je to zejména ekologizace vozového parku města. Za tři roky jsme obměnili auta pro městskou policii, která již využívá jen vozy s pohonem na stlačený zemní plyn. Do ekologických aut už jsme v projektech Ostravou na alternativní pohon I a II nainvestovali téměř 20 milionů korun,“ řekl Macura.

Aby město motivovalo k pořizování ekologických aut i obvody, bude je spolufinancovat. „Vedle státní dotace jsme jim nabídli příspěvek 200 tisíc z Fondu životního prostředí na každý automobil. Takto pořízených aut bude letos už 16,“ dodává náměstkyně pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Hlavním důvodem pro výměnu benzinových a naftových aut je prokázané snížení škodlivin. Město chystá i jiná opatření, chce například omezit vjezd aut nad šest tun do širšího centra či umožnit parkování elektromobilů zdarma. (les)

Převzato z tištěné verze MF DNES ze dne 6.4. 2019

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]