(FOTO) Jak probíhal jarní úklid Hrabové

Počasí moc nepřálo a opět se potvrdila pravdivost hrabovské pranostiky: “Počasí Vám nepřeje, když nefotí manželé (Hromádkovi)”. Ale i tak se akce Ukliďme svět, ukliďme Česko zúčastnily v Hrabové desítky dobrovolníků a uklidilo se několik tun odpadu…

Jelikož si musím nějaké informace nechat pro Hrabovské listy;-), pokusím se alespoň ve stručnosti informovat o místech, kde se uklízelo a kdo se do akce nakonec vlastně zapojil. Pokud bych na někoho zapomněl, omlouvám se předem, napište mi ([email protected]) a já to v Hrabovských listech pak napravím;-)

Fotky jsou na Flickru:

Jak probíhal jarní úklid Hrabové, duben 2019

Úklid v předchozích týdnech zahájili farníci v okolí kostela sv. Kateřiny, kteří již nemohli odkládat práci s ohledem na plánované akce v kostele. Děkujeme!

Do úklidu se zapojily i malé děti

Učitelky (Simona Halíšková, Liba Staňková a Eva Vránová) a žáci z druhého stupně (7. – 9. třídy) naší základní školy se do úklidu zapojili již v pátek 5. dubna, kdy za krásného počasí uklízeli v blízkém okolí školy. Děkujeme!

Do úklidové akce se zapojila i naše základní škola

Uklízely i členky MO KDU-ČSL a farníci. Paní Věra Chlupatá mi poslala podrobný report, tak si ho dovolím nezkrácený zde uveřejnit. Děkujeme!

Dobrý večer pane Radku.

Dopoledne byla v kostele svatba a nebylo vhodné tam operovat ve stejnou dobu, když probíhala akce Ukliďme Česko. Proto až odpoledne jsme se opět pokusily trochu zkulturnit porost kolem plotu na starém hřbitově u kostelíka. Znovu se tam rozrostly náletové šípky, které prorůstaly a přerůstaly plot hřbitova a byly nebezpečné pro chodce  míjející se s auty na ul. Jestřábského. Objevily se kořenové obrosty některých lip. Obrostl i pařez po skácené lípě u východních vrat. Tam jsme ponechaly jeden výhon, a věříme, že původní lípa v něm bude žít podobně jako už jedna u parkoviště žije. Pro ilustraci posílám několik obrázků “před a po” zásahu. Byly jsme tam dvě – po dešti od 16 do 19 hod. Ořezy budou odvezeny s příležitostným nákladem (nejpozději do týdne).

Zdraví Vás, Věra Chlupatá

Úklid v areálu kostela

Ani letos nechyběli při úklidu hrabovské přírody naši myslivci, kteří se zaměřují vždy na široké okolí jejich hájenky. Děkujeme!

Report mi zaslal jejich předseda:

Brigády – uklidíme Česko, kterou provedli myslivci v Hrabové se zúčastnilo celkem 15 (včetně dvou dětí). Na závěr si účastníci opekli klobásy. Na fotkách v příloze bohužel nejsou všichni – tak alespoň někteří.

S pozdravem, Bedřich Chlupatý

Část myslivců, kteří se v sobou zapojili do úklidu

Po práci přišla na řadu i zasloužená odměna

Další z tradičních účastníků úklidu byli naši velocipedisté, kteří jako vždy uklízeli na jižním konci Hrabové. Děkujeme!

Ve své facebookové skupině napsali následující:

Náš klub při akci Ukliďme Česko. To by člověk neřekl, co lidi vyhodí. Pultový mražák, 7.pneu (i Michelin, to chce hvězdu za jídlo), plechovky, dveře, matrace, plast, gumy…. No hnus. Nasbírali jsme toho hodně déšť, nedéšť. Složení týmu dle bydliště 3xHrabová a po jednom Hrabůvka, Zábřeh, Výškovice, Bělský les a jeden dokonce až z Moravského Berouna!

Úklid jižní části Hrabové patří tradičně našim velocipedistům

Dva hlavní srazy pro širší veřejnost

Na první sraz do Hrabovjanky v 9:00 hod. dorazilo celkem pět dobrovolníků. Když jsem však odjížděl s materiálem na druhý sraz (9:15 u mostku mezi Hrabovou a Vratimovem), potkal jsem ještě Honzu Šumberu se synem, kteří se k ostatním “utíkali” připojit.

Úklid na Šídlovci si vzaly pod patronát Janky z Hrabovjanky a dle informací, které mi poskytly, se k nim ještě přidala jedna mládežnická osoba.

Spolek Zelená Hrabová v následujících dnech sepíše své poznatky z úklidu, které předá dále k řešení, aby se zaznamenané problémy pokud možno do budoucna eliminovaly.

Sraz v Hrabovjance

Na druhý sraz, který již byl pod taktovkou spolku TORALI, dorazilo o něco více lidí než na Šídlovci. Několik se pak také ještě přidalo k úklidu o něco později. Dle dohody s pracovníky VPP (nádvořní četa úřadu) jsme uklízeli ulici U Řeky (“drobné odpadky”) a i my jsme si poznačili několik poznámek, jak se do budoucna pokusit omezit výskyt skládek. Speciálně děkuji Janě Kramné, která na místě se svou rodinou uklízela snad až do nočních hodin;-)

Někteří se nechtěli fotit a někteří se schovali za ostatní

V průběhu tohoto týdne se do akce zapojí ještě zaměstnanci společnosti Brembo Czech s.r.o., kteří po práci a ve svém volném čase půjdou uklízet v širším okolí jejich haly.

Odvoz nashromážděného odpadu zajistí v průběhu týdne náš úřad. Úřad dobrovolníkům poskytl pytle pro úklid a za to všechno mu patří poděkování. Děkujeme!

Zvláštní poděkování za letošní rok patří paní Květě Hrabovské, která se akce nemohla účastnit, tak se alespoň nabídla, že uhradí náklady za rukavice, kterých jsme od celorepublikového organizátora obdrželi letos nějak málo. Děkujeme!

PS: Možná jste si toho nevšimli, ale schválně jsem do tohoto povídání zařadil fotky, kde u různých úklidů figurují dvě stejné malé holky. Na přání rodičů a s ohledem na GDPR nemohu napsat jejich jméno…, ale holkám i rodičům moc díky za pomoc.

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]