Jsou potkani na Šídlovci živeni potravou pro toulavé kočky?

Před časem mě kontaktoval jeden občan Hrabové a poprosil mě, abych prostřednictvím Hrabová.Info upozornil na problém s potkany na Šídlovci. Dle jeho tvrzení se místní potkani živí mimo jiné i jídlem, které lidé nechávají na různých místech pro toulavé kočky a pravděpodobně si ani neuvědomují, že tím krmí potkany.

Fotky (stav u garáží na Šídlovecké ulici) jsou na Flickru:

Jsou potkani na Šídlovci živeni i potravou pro toulavé kočky? Duben 2019

Bohužel nemám možnost detailněji ověřit ono tvrzení občana, zdali skutečně u nás v Hrabové tento problém existuje. Mohu však uvést informace deratizátora Petra Gajdy, který se na toto téma v článku MF DNES loni na jaře vyjadřoval:

Když ještě mrzlo celou zimu, stav populace potkanů stagnoval a postupně se i snižoval. Ovšem poslední roky v zimě téměř nemrzne. Pár týdnů tuhého mrazu to bohužel nezachrání. Takže se potkani vesele množí i v zimních měsících.

Dále pan Gajda v článku potvrzuje ony obavy občana, který prosí ostatní občany, aby se nad tím alespoň zamysleli:

Často se také setkáváme s pokusy některých lidí krmit toulavé psy a kočky. Nacházíme misky s granulemi a zbytky jídla nebo přímo volně pohozené krmivo. Nejčastějšími příjemci této “pomoci” jsou ale právě potkani. Totéž platí o nestřídmém krmení ptactva či házení velkého množství pečiva labutím.

Zdroj: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/mesta-boj-potkani-lide-krmeni-potkan-jihomoravsky-kraj-hlodavec.A180324_391495_brno-zpravy_krut

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]