Budoucí výstavba optické sítě v Hrabové

Prakticky na každém jednání Rady obce Hrabová se věnujeme otázce vybudování optické sítě v naší obci. Již od října 2018 se tomu intenzivně věnuje radní Jiří Skalský a nemá to vůbec jednoduché, protože neustále naráží na překážky, které není snadné přeskočit a ani podlézt.

Obrovskou příležitostí pro budování optické sítě se nám jeví připravovaná “Oprava vodovodu v ul. Paskovská”, což by zjednodušeně znamenalo, že jakmile se bude opravovat v blízké budoucnosti vodovod po celé délce Paskovské ulice, vyřešila by se páteřní optická síť přes celou Hrabovou (mimo Žižkov, na který samozřejmě nezapomínáme!).

Jiřímu Skalskému v této věci již dojednala místostarostka Vlaďka Kopitzová schůzku s náměstkyní primátora Mgr. Kateřinou Šebestovou, která se zdá být takové optické síti nakloněna za podmínky, že to vybuduje OVANET (nebo bude na projektu participovat). V tuto chvíli RMOb Ostrava-Hrabová usiluje o vytvoření projektu “Vybudování optické sítě” a v následujících dnech se vybere firma, která od nás dostane instrukce, co vše v projektu má a nemá být.

Včera jsme se však na jednání rady obce dozvěděli, že nám OVAK hodil klacky pod nohy a s uložením chráničky pro optickou síť při opravě vodovodu pod Paskovskou ulicí NESOUHLASÍ. Společnost OVAK i prodej vody v Ostravě je v rukou fr. koncernu Suez 50,13 %. Město Ostrava má ve společnosti Ostravské vodárny a kanalizace, a.s. pouhých 28,55 %. Společnost OVAK, nevlastní vodárenskou infrastrukturu, ale pronajímá si ji od statutárního města Ostrava a na ní prodává vodu lidem [1]. Uvidíme, co na to Magistrát města Ostravy…


Požadavek na položení chráničky pro budoucí výstavbu optické sítě

Ve věci Vašeho požadavku na položení chráničky pro budoucí optické sítě v rámci stavby „Oprava vodovodu v ul. Paskovská” příp. jiných staveb realizovaných naší společností na náklady investora (viz stanovisko č.j. 0204612019/Fai a zápis z 29.4. 2019) sdělujeme:

Společnost Ostravské vodárny a kanalizace a.s. provozuje na území města Ostrava vodohospodářskou infrastrukturu v majetku statutárního města Ostrava, příp. jiných subjektů, a to na základě Koncesní smlouvy a smluv o pachtu a provozování.

Dle těchto smluv se naše společnost zavázala na své náklady pronajatý majetek udržovat a opravovat, nikoli technicky zhodnocovat či pořizovat v rámci plánovaných oprav nový majetek investičního charakteru, zejména pokud tento neslouží vodohospodářskému účelu.

Upozorňujeme, že rozpracovaný projekt opravy vodovodního řadu v ul. Paskovská s realizací chráničky nepočítá. Dodatečné zahrnutí tohoto požadavku by představovalo uzavření smluvního dodatku na zpracování projektu s rozšířením předmětu díla vč. zcela nového projednání s orgány státní správy a organizacemi, zejména se správcem komunikace, Správou silnic Moravskoslezského kraje, s nutností uzavření služebnosti IS ve prospěch nám neznámému subjektu.

Požadavek uložení chráničky pro budoucí (hypotetické) optické sítě do společného výkopu s námi provozovanými sítěmi představuje na naší straně vícenáklady, a to jak při projednávání staveb tak např. při realizaci v položce zemních prací (rozšíření výkopu s vazbou na ČSN 73 6005 Prostorové uspořádání sítí technického vybavení). Problematické je vlastnictví chráničky vybudované na náklady investora stavby při následném využití jiným správcem sítě – a taktéž případné škody vzniklé její existencí do budoucna, pokud zůstane nevyužita/neprovozována, což je vysoce pravděpodobné (např. může sloužit jako drenáž s negativním dopadem na okolní stavby a zařízení).

Vzhledem k uvedeným skutečnostem s požadavkem na uložení chrániček pro budoucí optické kabely v rámci oprav realizovaných naší společnosti nesouhlasíme.

Ve věci jeho uplatnění u připravovaných investičních VH staveb doporučujeme se obrátit na příslušný odbor Magistrátu města Ostrava.

S pozdravem
Ing. David Kitý, MBA výrobní ředitel 

[1] https://pravdaovode.cz/okres-ostrava/ov-vz/

11 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Mám obavu, že to pan Skalský poněkud nedomyslel, protože uložení dvou sítí do stejného výkopu by znamenalo, že při jakékoliv havarijní opravě vodovodu v budoucnu by reálně hrozilo porušení optického kabelu.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Jeee, ahoj Honzo.

    Ocividne mas vice zkusenosti, tak nam muzes prosim jeste napsat, jak se to dela jinde a napr. v centru Ostravy. Ja mam za to, ze prave takto a kdyz se to neudela, nic desitky let neni, coz je pripad i nasi Hrabove. Treba v Paskove jdou jeste dale, ale to je pribeh uplne jiny, tam u moci byli mnoho let lide s vizi.

    Konecne se neco deje a Ti co nedelali roky se ozyvaji, jak je to spatne.

    Mimochodem o pripravovanem zakone, ze bude povinnost to v pripade zajmu umistit prave takto, asi nic nevis, ze? Pravda, jeste neplati a nejsi na magistrate, takze jsi nemohl byt proskolen, ale my ty informace mame, tak napis kdy muzes a ja Ti to rad prevykladam.

    Ono kdo nic nedela, nic nezkazi, ale pak taky nic neni a budovani z nuly neni nic jednoducheho.

    Mej se fajn a zase nekdy napis, tva moudra vzdy ocenim a rad si prectu.

    R.

    • Jan Dvořák říká:

      Já sice chápu potřebu pozitivně prezentovat rodinné příslušníky, ale když se něco prosazuje, je potřeba u toho také přemýšlet.

  3. Radomír Orkáč říká:

    O připravovaném zákoně tedy nevíš, o tom jak se to řeší jinde taky nevíš a v minulosti jsi se svou komisí pro to nic neudělal. Máš to ale mentálně krásný život. Zase napiš, ať vím, že se Ti daří.

    • Jan Dvořák říká:

      O zákoně nařizujícím, že optická síť musí jít ve výkopu s vodovodem??? I když jsem s komisí pro ICT nic neudělal (až dodnes jsem netušil, že taková v Hrabové vůbec byla), nicméně jsem osobně zřízení optické sítě zformuloval jako opatření do strategického plánu, pro který jsi kromě připomínky nic neudělal ty. Ale než dělat blbě, tak bych Hrabovanům opravdu doporučoval raději nedělat nic. Jako příklad bych uvedl výměnu ukazatelů ulic v Hrabové: dvě tabulky už se musely opravovat (to to nikdo nekontroloval?) a mně by docela zajímalo, jak se dá dojet ulicí Mezipolí na ul. Ve Stromoví, jak radí ukazatel na Paskovské.

  4. Radomír Orkáč říká:

    Jde vidět, že jako předseda komise stavební jsi v této oblasti selhal a nejen v této. Již v předchozích letech se to minimálně doporučovalo, například zde (2015), kde to čte pan Slavík: http://www.dvs.cz/clanek.asp?id=6704803

    Čili tvá výtka je naprosto směšná: “uložení dvou sítí do stejného výkopu by znamenalo, že při jakékoliv havarijní opravě vodovodu v budoucnu by reálně hrozilo porušení optického kabelu.”

    Ke strategickému plánu jsem měl dvě připomínky: optická síť a krizový štáb. Zatímco optickou síť pomáhám prosazovat od října, tak SMS bránu a krizové postupy již více méně hotovy jsou.

    Co se týká realizace ukazatelů, tak tu jsem požadoval rovněž já a realizace (zmapování, kontrola, objednávka) není na samosprávě, ale na úřednících. Dvě tři chybky, které jsem nahlásil opět já (upozornili mě na ně občané a nečekal jsem na zviditelnění při nahlášení na zastupitelstvu, jak jsi to s oblibou dělal ty) přes zmapujto jsou jen chybičky, které si vyžadují červenou lepící pásku. Dokonce na to veřejně upozorňuji, že o tom víme a že se pracuje na nápravě, to je co? Upozorňovat na lidské chybky, že o nich víme a že to napravíme, něco nevídaného;-)

    Hlásil si některý z těchto problémů úředníkům, nebo v novém volebním období zdržoval na zastupitelstvu? Nebo si to necháváš jako domnělé patrony, abys ukázal, že svět není dokonalý?

    Ano, svět není dokonalý a nikdy nebude, ale chyby bude dělat každý, kdo něco dělá. Kdo nic nedělá (třeba i roky) chybu neudělá. Kdo říká, že přijde krize, má pravdu, jednou přijde… tohle umí každý.

  5. Radomír Orkáč říká:

    Ještě jsi mi nenapsal (ptal jsem se), jaké máš teda zkušenosti odjinud? Třeba mě zajímá centrum Ostravy nebo již jednou mnou zmiňovaný Paskov? Na to asi nechceš “radši” odpovědět, nepletu-li se, že?

    • Jan Dvořák říká:

      Ty výtky působí dost komicky od někoho, kdo vyhlásil oficiálně válku Hrabovskému úřadu a rozhodl se paralyzovat úřad soustavnými dotazy dle zákona 106/99, ač jako radní má ze zákona příležitost se na úřadě ptát několikrát měsíčně na cokoliv.

  6. Radomír Orkáč říká:

    Dotaz na tvé zkušenosti jsou výtkou?:) Co znamená paralyzovat? Výhoda dotazu přes 106ku je ta, že se veřejnost dozví jak otázku, tak i odpověď. Já jako radní mám právo se ptát, ale nebylo mi odpovídáno, ale to je kapitola jiná. Jestli 10 dotazů za rok je paralyzování úřadu s tím, že jediný rozdíl je, že musí někdo sepsat odpověď veřejně, tak pak nevím, proč jsi paralyzoval všechna zastupitelstva bez možnosti toho, aby se veřejnost dostala k informacím. Mimochodem úřad se nerovná tajemník, který odpověď zveřejňuje. Ostatní úřednici museli sepsat odpověď ať už přes 106ku nebo jako dotaz radního.

    Podívej, kopej kolem sebe dále, končím tuhle diskuzi a jedu na dovolenou. Zase někdy napiš, budu rád, když se dozvím, že stále nemůžeš rozdýchat, že někdo (Jiří Skalský) dělá lépe práci předsedy komise než ty a že lepší je něco dělat, než si hrát na odborníka – jak se ukazuje, nikdy si jim nebyl.

    • Jan Dvořák říká:

      Klidně dál žij v přesvědčení, že jedinými odborníky na vše jsou Hrabované a všichni ostatní jsou hlupáci. Kromě paneláků, drtičky a odlakovny po vás tedy zůstane budoucím ještě snadno zranitelná optická síť.

  7. Radomír Orkáč říká:

    Opět jsi neodpověděl (optika v Paskově a centru Ostravy) a opět zde píšeš něco, co současné složení zastupitelstva a rady mohlo řešit (a řešilo) pouze v odvoláních (bytové domy, drtička). Jak jsem psal, jako předseda komise stavební jsi selhal (a to opakovaně a fatálně) a jelikož to ví nejen zastupitelé, ale i občané, vysvědčení Ti dali všichni ve volbách. Přestože si šel z prvního místa, přeskočila Tě Jiřka Kelnarová někde ze středu a ty ses do zastupitelstva ani nedostal. Tohle mluví za vše… Lidé nejsou hloupí! Až se zbavíš emočního jedu, který v sobě máš již dlouhé roky, možná Tě bude někdo poslouchat… .

[email protected] [email protected]