Stížnost na “smrad” ze zóny

Přestože jsem měl již dlouhé měsíce pocit, že problém se zápachem ze zóny již prakticky pominul, nyní zjišťuji, že se možná jedná jen o “pocit” a problém zde stále existuje.

Když jsme v polovině července s TORALI přivezli z tábora do Hrabové stany, první věc, kterou řekl jeden z vedoucích, když vystoupil z auta, byla: … smrdí Vám tady něco jako pálení gumy.

Kdysi jsem to zažíval pravidelně… zápach v okolí cítilo málo lidí a já nechápal, proč tomu tak je, když ten zápach je pro mě tak nesnesitelný. Zhruba před měsícem jsem se zeptal na “zápach ze zóny” své sousedky, která ho v minulosti přes online formulář často hlásila: “již dlouho jsem nic nezaregistrovala”. Čili i lidé v okolí již zápach necítí, nebo si zvykli.

Je možné, že se nově již nejedná o zápach z Bremba a máme zde nějaký jiný zdroj znečištění, který “cítí” jiná sorta lidí. Možná jsme si již na zápach z Bremba zvykli tak, že ho cítí jen lidé, kteří zde do Hrabové pouze sem tam přijedou.

Vzpomínám si, že loni byla s tímto podobná situace, kdy v létě zápach cítit nebyl, ale v Nové Bělé měli opačné zkušenosti… a v září jsem několikrát zápach zaevidoval.

Každopádně v brzké době tedy obnovím online evidenční formulář a pokusím se s pomocí ostatních situaci opět mapovat…

Tento email od B. I. mi přišel v neděli 4.8. 2019:

Dobrý den,

psali jsme si spolu ohledně zápachu ze společnosti Brembo . 

Mám zahradu v Hrabové k Pilíkům a musím říct, že smrad se tam táhne každou chvíli. Jak večer, tak přes den. Sousedé to také zaznamenali. 

Zrovna dnes již po několikáté je zápach cítit až v Ostravě-Zabřehu na ulici nám. Gen Svobody, kde bydlím. Opravdu je to, už k nevydržení a člověk se nemůže lidově řečeno zhluboka nadechnout. Sám víte jaka je to nepříjemná věc.

Asi bychom s tím měli něco udělat.

Díky s pozdravem,

5 Komentáře

  1. Vladimír Slavík říká:

    Pokud jde o životní prostředí, pak bych rozlišoval mezi údajnými zápachy z průmyslové zóny a prokazatelnými škodlivinami, vypouštěnými z výfuků motorů osobních a nákladních aut, projíždějících Hrabovou.

    Pomůže tento problém vyřešit Prodloužená Mostní?

    Jaký bude dopad stále rostoucího počtu RD na počet aut, každodenně projíždějících Hrabovou?

    Jaký bude dopad na životní prostředí Hrabové plánovaná stavba tzv. Jižní magistrály?

    Tyto problémy se mi jeví daleko závažnější, jak údajný “smrad ze zóny”.

    Ale nepokládám se za fundovaného odborníka na životní prostředí a možná, že tyto nepříjemné zápachy jsou z hlediska zdraví obyvatel Hrabové velmi významné.

    • Jaroslav Janeček říká:

      Tento smrad nemá nic společného z dopravou. Stačí když zafouká od jihu a je to na Šídlovci pořádně cítit. Je to daň za dotaci Bremba na Hrabovjanku.

  2. Ivo Bsonek říká:

    Je to pravda. Citim to jak v Hrabové tak v Zabřehu na ulici Moravská

  3. Ivo říká:

    Dobrý den
    A je to opět tady. Brembo zase dusi
    obyvatele Ostravy.
    Dnes v 9.50h jsem projížděl Hrabovou a neskutečný zápach připominajíci hoříci gumy. Typický zápach z Bremba.
    To se tady musíme nechat dusit.??? Kde jsou emise ? To si s nimi naší radní neumí poradit?

  4. Miro říká:

    Nejhorší je, že existují technologie, které umí takové zápachy z provozu z velké číásti odbourat. V noci kolem 21-22h když provoz větrají se to nedá snést. Navíc tyto “neškodné zápachy” nejsou tak neškodné, je v tom spousta rakovinotvorných plynů a prvků. Je potřeba opravdu tlačit na instalaci technologií na čištění, firmy typu Brembo, ICT apod. by si jistě něco podobného v Německu nedovolily… jen z nás Ostraváků zase dělají hlupáky… o nějaké “dani” za Hrabovjanku opravdu nelze hovořit, tady se dusí desetitisíce lidí…chtějme FUNKČNÍ řešení!!! a pokud ho nenabídnou odchod firmy jinam.

[email protected] [email protected]