Ze zákulisí letošního gulášfestu

Nejdříve upozorním, že následující řádky píši ze svého pohledu. Pohledu Radomíra Orkáče, člena spolku TORALI.

Nápad uspořádat gulášfest v Hrabové jsme dostali spolu s Milanem Slívou a Petrem Žižkou v roce 2016. Od nápadu nebylo daleko k realizaci a tak jsem tuto akci inicioval v kulturní komisi, které jsem byl tehdy členem. A nultý ročník gulášfestu u nás byl na světě. Akce byla úspěšná a nakročilo se k nové a pěkné tradici.

V roce 2017 se gulášfest nekonal z důvodu pořádání oslav výročí první písemné zmínky o Hrabové. Již nultý ročník ukázal, že uspořádání a organizace takové akce není triviální záležitostí a proto se přizval v roce 2018 mezi organizátory spolek TORALI, který se v Hrabové nemálo angažuje. Kupříkladu v akcích ukliďme česko, v blížící se každoroční stezce odvahy a mnoha dalších akcích. Od tohoto roku má tedy gulášfest dva pořadatele, kulturní komisi a spolek TORALI.

Nejinak tomu bylo i letos. Vzhledem k tomu, že již nejsem členem kulturní komise, angažoval jsem se jako člen spolku. Když zrekapituluji stěžejní body plánu organizace Gulášfestu, je jasné, že se TORALI podílelo na Gulášfestu nejen organizačně, ale také materiálně:

  • Pravidla (TORALI),
  • registrace družstev (TORALI),
  • komunikace se SOKOLEM (TORALI),
  • komunikace a chystání s pracovníky VPP (TORALI),
  • komunikace s policií (TORALI),
  • komunikace s hasiči – požární dozor (TORALI),
  • aparatura na dopoledne (TORALI),
  • odpadkové koše (TORALI),
  • putovní pohár starosty obce (zakoupeno spolkem TORALI),
  • ubrousky, 500 tácků a lžiček (TORALI),
  • doprovodný program (kulturní komise),
  • tácky, lžičky a chleba (kulturní komise).

Kulturní komise pomohla s nákladným doprovodným programem, zajistila odbornou porotu a oproti loňsku koupila ještě „za nás“ chleby (loni je kupovalo TORALI). V podstatě vše klapalo a přestože nás kulturní komise neuvedla na „oficiálních“ plakátcích jako spoluorganizátory – nevadilo nám to – jde nám o zábavu, ne o uznání.

Již rok 2018 ukázal, že je o tuto akci nejen mezi občany velký zájem a proto i letos byl očekáván zvýšený zájem. Tomu se přizpůsobil i nový systém hlasování návštěvníků, který velká návštěvnost nemohla zaskočit a umožnil hlasovat všem. Přestože v roce 2018 vařilo 15 soutěžních týmů, guláše z kotlíků zmizely v žaludcích návštěvníků v poměrně krátké době.

Letos se přihlásilo v krátké době po vyhlášení 13 soutěžních týmů a přijímání dalších bylo zastaveno. Vše vypadalo skvěle. Týden před akcí odpadl jeden přihlášený tým. Nevypadalo to jako problém. Bohužel pár hodin před začátkem akce vyšlo najevo, že nedorazí ani dva týmy z družební Hrabové, které prozatím byly hlavními tahouny akce. Začalo to vypadat na problém. Předpověď počasí hlásila slunečno a dala se tedy předpokládat i vysoká návštěvnost. Hrozilo, že soutěžní guláše nebudou nejen pro všechny návštěvníky, ale že se na většinu nedostane.

Bylo nutné akci na poslední chvíli zachránit. Začal jsem toto telefonicky řešit a absolvoval desítky telefonátů. Starosta hasičů Jára Mintěl opět dokázal, že na naše hasiče je spoleh a lze se o ně opřít. Přislíbil, že hasiči uvaří guláše dva. Proto mohli návštěvníci ochutnat od hasičů kromě klasického hovězího i výborný segedínský guláš. Podařilo se mi sehnat i nové soutěžící, Tomáš Herda společně s Robertem Suchým vytvořili nový tým, který následně uvařil skvělý guláš, který se dočkal opravdu zaslouženého ocenění. I přesto počet potencionálních porcí při očekávaném počtu návštěvníků nedával moc důvodů k optimismu. Aby návštěvníci nezůstali hladem, nabízelo se jako řešení opatření nesoutěžního guláše, pro ty, na které se už soutěžní guláše nedostanou. Opět desítky telefonátů. Volal jsem i do restaurací (Chachar, Myslivna, Nimrod, Hotel Jan-Maria), ale všichni říkali, že v pátek odpoledne mi nikdo nepomůže. Až ve Stodole mi vyšli vstříc a tak jsem tam objednal guláš za nemalý peníz (6300 Kč), který jsem zaplatil ze svého, ale vzhledem k šibeničnímu termínu nebylo zbytí. To však neznamená, že TORALI nevařilo svůj soutěžní kotlíkový guláš. Vařilo a jeho vzorek také odevzdalo porotě (převzal si ho “z našeho” kotlíku Richard Nášel), bohužel neuspělo, ale konkurence byla velká. S výdejem nesoutěžního guláše se začalo až tehdy, až se soutěžní guláš doprodal.

Akce se zdála být úspěšnou, přestože v den konání akce nedorazil ještě jeden tým. Máme postřehy a náměty, jak vylepšit další ročníky, ale opravdu se zdálo, že akce byla fajn a občanům se líbila.

Bohužel jen do chvíle, dokud jsem nebyl upozorněn, že se na facebookových stránkách Starostů a nezávislých – Klubu přátel Hrabové, kde se již od voleb vede permanentní volební kampaň a není vynechána jediná příležitost, jak mou osobu dehonestovat. Byl jsem opět křivě a anonymně obviněn, že jsme nevařili soutěžní guláš, ale tento si nechali uvařit ve Stodole. Každý nechť si udělá obrázek sám ze snímku příspěvku níže. Bohužel nemohu (a přiznám, že i nechci) v této pomlouvačné skupině reagovat. Stejně jako nemohou reagovat i další, kterým bylo členství v této skupině odmítnuto, pravděpodobně proto, že konstrukce, které předvádí malá skupinka haničů, jsou natolik chabé, že by se zbořily jako domeček z karet.

Štítky: ,

16 Komentáře

  1. Miroslav Poláček říká:

    Pane Orkáči, stojí Vám to za to, Váš podvod tak naivně a sáhodlouze zdůvodňovat? Ale jistě, potrefená husa si musí zakejhat. Já k tomu mám jen jediné, jsem si jist, že jsem jako porotce ochutnával guláš uvařený ve Stodole a ne ten vařený Vaší skupinou. Byl to jasný podvod. A o tom, jak jste se snažil ovlivnil porotu, aby se umístila “pořádající” skupina je mi tak trapné (za Vás trapné) se zmiňovat. Proč to děláte? Nebylo by lepší, když pravda vyšla najevo, tohleto vše přiznat a omluvit se. Ne vždy člověk udělá věci, možná i v dobré víře, na které pak může být pyšný, ale je zde vždy možnost, jak to dát do pořádku, aby se nemusel stydět sám před sebou. To pak snižuje veškerou práci KK i Vaši, kterou jste s přípravou tak pěkné a hojně navštívené akce měli. Mirek Poláček

  2. Milan Slíva jr. říká:

    Pane Poláčku, guláš Torali vařilo, dokonce v mém kotlíku. Vzorek z kotlíku odebíral přímo zástupce kulturní komise. Zástupce, který vzorek odebíral, toto opětovně potvrdil. Vy jste byl na akci dokonce porotce. Pokud jste měl připomínky nebo pochyby, měl jste je přednést na místě a nezačínat anonymní štvavou kampaň prostřednictvím falešného facebookového účtu Maruny Cholewowé. Gulášfest byla úspěšná akce, která měla přinést zábavu našim občanům a ne platformu pro politickou propagaci vás a vašich přátel.
    Vy jste pane Poláčku jediná osoba, která se mě za téměř padesát let mého života pokusila nepokrytě zastrašovat a ještě se budete zastřešovat morálkou? Že vás hanba nefackuje. Milan Slíva.

    • Miroslav Poláček říká:

      Pane Milane Slívo, já jsem chlap a jako chlap se chovám. Pokud vnímáte mou žádost o osobní jednání z očí do očí jako zastrašování, tak mě to velice mrzí a omlouvám se Vám za to. Nebylo mým cílem ani Vás, ani nikoho jiného zastrašovat. Je to způsob mé komunikace s muži, nebyl jsem ani vulgární, ani jinak agresivní, byť jsem impulzivní a povahy prudké. Takže se Vám ještě jednou omlouvám a pokládám tím tuto záležitost za vyřízenou. Co se týká Gulášfestu, samozřejmě jsem nevěděl, pod jakým číslem nám guláš předložilo Torali (resp. Stodola) , ale toto číslo nám prozradil sám pan Orkáč, když se domáhal posunutí tohoto čísla do popředí. Námitku jsem neměl důvod vznášet na místě neb toto číslo se neumístilo, někoho posunovat jsme s paní Žižkovou jednoznačně odmítli a poznámku pana Orkáče, že tedy bude muset patřičně “upravit” hodnocení diváků jsme jako “přeslechli”. Nakonec to neudělal, asi mu to bylo přece jen hodně hloupé, takže možná nějaké svědomí má. Ještě jednou zdůrazňuji, že je mi velmi líto, jak hnusné věci tuhle krásnou a organizačně náročnou akci provázely. Přesto se lidem, kteří o podvodech nevěděli, líbila a to je nakonec hlavní.

      • Radomír Orkáč říká:

        Mirku, znovu zopakuji dotaz, porota věděla který guláš posuzuje? Čili porota věděla, že posuzuje guláš od TORALI, tým číslo 6? Všechny guláše měly jiná označení, než je číslo týmu. Jak jsem se mohl domáhat posunutí čísla dopředu, když jsem ani označení našeho guláše neznal a ani porota ho neměla znát. Čili tvrdíte, že někdo z poroty věděl, který guláš hodnotí? Vysvětlete mi to prosím.

        • Miroslav Poláček říká:

          Již jsem vysvětlil v komentáři panu Slívovi. Radku, prosím přiznejte se, omluvte se, určitě to tak bude lepší.

          • Radomír Orkáč říká:

            Takže tvrdíte, že někdo z poroty věděl, který vzorek guláše je od TORALI a bylo tak možné porotu jakkoliv ovlivnit? Já ve Vašich odpovědích totiž žádné vysvětlení nevidím a už vůbec nevidím možnost, jak by se porotce mohl dozvědět, čí guláš hodnotí. Byl jste v porotě, pokud jste o něčem takovém věděl, měl jste zakročit… ale předpokládám, že to všechno je proto, že akce byla úspěšná a TORALI opět ukázalo, že na její akce chodí stovky lidí, takže je potřeba trošku akci uměle pokazit.

            • Miroslav Poláček říká:

              Ne, nehodnotím akci, byla velmi pěkná a podařená a jistě dala spoustu práce. Pokazil jste ji akorát Vy Radku, tím že jste podváděl, ale to mnoho lidí neví, takže nebojte se-budou Vás chválit. Vy sám jste sdělil porotě, pod jakým číslem byl guláš Vaší skupiny hodnocen. Jinak by to číslo nemohlo ,dle vašeho přání, být posunuto k umístění. Porota prostě odmítla podvádět, přiznejte se Radku, omluvte a nehledejte další výmluvy. Bude to tak opravdu lepší. Nebo chcete vyvinout teorii, že guláš ze Stodoly předložila nějaká jiná skupina? Tak tedy proveďte dodatečné šetření, já už jsem ho provedl. Ten guláš v keramické misce byl Váš, ten ze Stodoly. Nikdo jiný takovou misku neměl.

            • Radomír Orkáč říká:

              Vlaďka Kopitzová napsala své stanovisko takto a tím bych uzavřel tuto nesmyslnou diskuzi:

              Prosila bych všechny členy kulturní komise, aby se nevyjadřovali ke kauze „podvod s odebraným vzorkem“ na gulášfestu a nerozdmýchávali tuto nesmyslnou diskuzi.

              Bohužel mě dosud nikdo neoslovil jako předsedkyni KK a jednoho s organizátorů, abych se k tomuto vyjádřila.
              Vzorek byl odebrán z kotle ve kterém vařil guláš spolek TORAlI za dohledu p. Nášela, který měl na starosti odebírání vzorků a předávání mi k přidělení čísla a odevzdání porotě. Pan Nášel potvrdil, že guláš byl odebrán z kotle. A za tím si stojí a já mu věřím.
              To, že by do kotle mohl být dán guláš ze Stodoly už jsou výmysly lidí, kteří chtějí této akci a Radkovi uškodit.

              Jedno velké poučení pro KK, již nikdy nebudou z tohoto důvodu objednány další porce guláše. Porce navíc zajistil p. Orkáč, a to proto, aby se dostalo na každého příchozího gulášfestu, vzhledem k tomu, že odřekli 3 soutěžící (cca 120 porcí guláše) . Jak je vidět vše se obrátilo proti němu.

              Na schůzce KK k tomuto uděláme zápis, který bude zveřejněn na webových stránkách obce.

  3. Radomír Orkáč říká:

    Já si jen říkám, jak bych mohl ovlivnit porotu, když ta neměla vědět, který guláš ochutnává:-) Nebo věděla? Někdo z poroty věděl, že ochutnává guláš od TORALI? Dále nevím, jak bychom tajně před stovkami návštěvníků a soutežících přehodili navařený guláš s tím koupeným, který byl celou dobu v autě a donesli jsme ho v nerezu až když jsme navařený guláš prodali. A v neposlední řadě se pozastavuji nad tím, proč vznikla tato složitá konspirační teorie, když pouze TORALI vyhodnocovalo kuličky/hlasy veřejnosti. Kuličky, které jsem do areálu navíc přivezl já a nebyl by problém si dát pár desítek bokem. Osobně jsem je i od týmů sbíral, zapisovala to naše členka TORALI a celé to pak spočítaly naše táborové děti… . Mirku, když už vymýšlíte obvinění, tak ať má prosím alespoň hlavu a patu a navíc… náš guláš letos byl soutěžně neúspěšný. Bohužel asi tak stejně neúspěšný, jako Vaše obvinění, že někdo (ať už kdokoliv) podváděl. Co k tomu dodat…, že Vás hanba nefackuje;-)

  4. Martin Slepička říká:

    Radku, dovol, abych tě upozornil na vydání předběžného opatření Okresního soudu v Ostravě č. j. 200 Nc 2018/2018-9, aby ses zdržel uveřejňování jakýchkoli tvých článků, příspěvků a komentářů s uvedením mého jména na těchto internetových stránkách http://www.hrabova.info.

    Žádám tě, abys toto rozhodnutí soudu respektoval a neuváděl v jakýchkoli tvých článcích mé jméno.

    Děkuji Martin Slepička

  5. Milan Slíva jr. říká:

    Milý Martine, vím, že tvúj výklad práva je poněkud svérázný, ale ať hledám jak hledám, tvé jméno v tomto článku najít nemohu. Pokud myslíš tvou komununikaci ve screenshotu facebooku, tak lze pouze doporučit, že pokud nechceš, aby tvé názory lidé četli, tak je veřejně nikde nepiš.

  6. Martin Slepička říká:

    Vážený Milane, prosím, přečti si ještě jednou můj komentář. Jedná se o obecné upozornění Radka Orkáče a žádost, aby bylo respektováno rozhodnutí Okresního soudu v Ostravě.

  7. Ing.BcA. Nováček Karel říká:

    Pane Slepičko, to má být zastrašování “předběžným” opatřením? Čili chcete říct, že nějaké (dle čísla) rok staré předběžné opatření zakazuje se svobodně obhajovat a případně uvádět Vaše jméno? Nebo to píšete pro to, abyste pana Orkáče poškodil něčim nevysvětleným? Pokud se správně dívám, nikde Vaše jméno nepadlo a pokud píšete, že obecně upozorňujete, tak na co??? Rok staré předběžné opatření? Co to jako má být? Pokud správně chápu Vaše komentáře na snímku, tak píšete o podvodu pana Orkáče a že máte v mailu podrobnosti. Tak se s nimi pochlubte a nebo mlčte. Už mě ta vaše fanatická skupina STAN pěkně s*re!

  8. Martin Slepička říká:

    Vážený pane Nováčku, je to dobře míněné připomenutí pro obě strany sporu. Vzhledem k tomu, že se mé jméno vyskytuje na obrázku v článku Radka Orkáče a již jen Váš komentář dokazuje, že zavdává příčinu k diskuzi, není až do pravomocného rozhodnutí soudu pro obě strany žádoucí, aby se na těchto stránkách v článcích R. Orkáče v jakékoli podobě objevovalo. Co se týče kritiky jednání na gulášfestu, podněty, které jsem obdržel, budou předloženy na jednání kulturní komise. Zdraví Martin Slepička

  9. Ing. BcA. Nováček Karel říká:

    Co má proboha tohle znamenat? “Váš komentář dokazuje, že zavdává příčinu k diskuzi, není až do pravomocného rozhodnutí soudu pro obě strany žádoucí, aby se na těchto stránkách v článcích R. Orkáče v jakékoli podobě objevovalo”??? Pan Orkáč Vás nikde nezmiňuje a nenapsal nikde Vaše jméno. Pokud ano, kde??? Naopak ze snímku je patrné, že se vy do pravomocného rozhodnutí vyjadřujete k jeho osobě, nebo se pletu? Kdyby cokoliv ze snímku vyřadil, byli byste první, kdo by křičel – cenzura!!! A ani si nedokážu představit, jak a proč by měl odříznout jednoho člověka v diskuzi. Očividně ho chcete vyprovokovat, ale nemyslím si, že by byl takový dement, jako vy, že by se nechal… . Snad to použije proti Vám u soudu, co nám ještě pěkného prozradíte?

  10. Radomír Orkáč říká:

    Vlaďka Kopitzová napsala své stanovisko takto a tím bych uzavřel tuto nesmyslnou diskuzi:

    Prosila bych všechny členy kulturní komise, aby se nevyjadřovali ke kauze „podvod s odebraným vzorkem“ na gulášfestu a nerozdmýchávali tuto nesmyslnou diskuzi.

    Bohužel mě dosud nikdo neoslovil jako předsedkyni KK a jednoho s organizátorů, abych se k tomuto vyjádřila.
    Vzorek byl odebrán z kotle ve kterém vařil guláš spolek TORAlI za dohledu p. Nášela, který měl na starosti odebírání vzorků a předávání mi k přidělení čísla a odevzdání porotě. Pan Nášel potvrdil, že guláš byl odebrán z kotle. A za tím si stojí a já mu věřím.
    To, že by do kotle mohl být dán guláš ze Stodoly už jsou výmysly lidí, kteří chtějí této akci a Radkovi uškodit.

    Jedno velké poučení pro KK, již nikdy nebudou z tohoto důvodu objednány další porce guláše. Porce navíc zajistil p. Orkáč, a to proto, aby se dostalo na každého příchozího gulášfestu, vzhledem k tomu, že odřekli 3 soutěžící (cca 120 porcí guláše) . Jak je vidět vše se obrátilo proti němu.

    Na schůzce KK k tomuto uděláme zápis, který bude zveřejněn na webových stránkách obce.

[email protected] [email protected]