Uzavření smlouvy o dílo na realizaci stavby nové mateřské školky

Finanční a kontrolní výbor požádal pana tajemníka o vyčíslení veškerých plánovaných nákladů na výstavbu mateřské školky a předpokládaný plán financování v jednotlivých letech výstavby.

Dle předložených dokumentů je předpokládaná hodnota výstavby mateřské školky, včetně, projektové dokumentace, technického dozoru investora, autorského dozoru a vybavení ve výší cca 80 mil. Kč, financování bude z vlastních prostředků, a to jak z příjmů běžných let, ve kterých bude výstavba realizována, tak zapojením přebytků let předchozích, a to včetně přebytků z bytového a nebytového fondu.

Finanční a kontrolní výbor projednal celý postup realizace zakázky na výstavbu MŠ, včetně postupu při získávání dotace na mateřskou školku.

Členové obou výborů se shodli na tom, že výstavba mateřské školy je pro obvod nezbytná, avšak v dosavadním průběhu realizace byla učiněna pochybení, a to zejména v postupu při získávání dotace. Tato pochybení jsou na straně vedení obvodu, neboť nedokázalo zajistit, aby projektant stavby včas dodal potřebné části projektové dokumentace, které byly nutné pro získání povolení nutného pro slnění podmínek pro přidělení dotace. Nedůslednost vedení obvodu tak bude mít zřejmě za následek, že veškeré náklady budou financovány z vlastních zdrojů přesto, že až 95% proinvestovaných prostředků mohlo být z fondu IROP.

Členové obou výborů doporučují zastupitelstvu, aby při projednávání uzavření smlouvy o dílo na realizaci školky, požádalo pana starostu, ať představí svůj postup při ověřování možnosti získání další dotace, tzn. jaké kroky dosud provedl a jaké kroky provést hodlá. Zejm. ať objasní zastupitelům z kterých zdrojů či fondů je možné ještě dotaci získat, s kterými firmami či osobami jednal, aby získal potřebné informace. Zda ověřoval možnosti získání dotací z Města Ostravy, či dalších zdrojů, příp. jestli se pokusil získat informace např. od jiných starostů či odborníků, kteří se dotacím věnují.

Finanční a kontrolní výbor požadoval předložení dokumentů k průběhu výběrového řízení na zhotovitele stavby školky. Tyto dokumenty však nebyly předloženy, proto se jím výbory budou zabývat v rámci příštího jednání.

Usnesení:

Finanční a kontrolní výbor konstatoval, že má závažné výhrady k postupu v dosavadní fázi realizace výstavby školky, zejména při získávání dotací. Přestože jsou dotace nenárokové, tzn. i při splnění všech podmínek bychom je získat nemuseli, a nedůsledným postupem došlo pravděpodobně k definitivní ztrátě možnosti financování mateřské školky z jiných, než z vlastních zdrojů.

I přes tyto závažné výhrady však finanční a kontrolní výbor doporučil Zastupitelstvu MOb Hrabová schválit uzavření smlouvy o dílo na realizaci stavby nové mateřské školky.

Zdroj: Zápis kontrolního a finančního výboru ze dne 25.10. 2019

34 Komentáře

  1. J.S. říká:

    To je nesmírná škoda.Jde vidět,že by vedení Hrabové zřejmě potřebuje změnu.
    Mělo by se zvážit,zda novou školku skutečně postavit.Je to velký obnos peněz.

  2. Vladimír Slavík říká:

    V této situaci musím upozornit na velmi dobře promyšlený zákon, podle kterého obce fungují. Je to zákon o obcích. Ten má “pojistky” pro případ, kdy vedení obce, především starosta, není na patřičné úrovni. Tou “pojistkou” je finanční a kontrolní výbor. Tyto naše současné výbory, naštěstí, své úkoly zvládají, a zasluhují uznání všech občanů.
    Další “pojistkou” jsou komise rady, v případě školky komise VDE. Ke škodě v ní není nikdo, který by se speciálně věnoval problematice školky. To je ale vina všech občanů Hrabové, včetně občana J.S., který přede mnou komentoval příspěvek Radomíra Orkáče. Proš neusiloval o své členství v této komisi?

    Hrabová, na rozdíl od jiných městských obvodů, má ješte jednou přednost. Existuje u nás mediální platforma, určena k diskusi o ´veřejných záležitostech. Míním tím web Hrabova. info. Bohužel, těchto možností nevyužívají ani zastupitelé ani občané. Marně přemyšlím o příčinách.Snad se mi je podaří někdy odhalit.

  3. Jiří říká:

    Přrosím o sdělení, jestli výše uvedená částka je s DPH nebo bez. Děkuji za odpověď.

  4. Radomír Orkáč říká:

    Dobrý den, s DPH.

  5. J.Š. říká:

    Ještě k článku. Jak chcete donutit projektanta, aby včas dodal podklady. Pokutou? Tak ji zaplatí, když to nestihne a stejně dotace nevyřídíte. Co tím vlastně získáte? Snad jen příště budete hledat jiného projektanta.

    • Radomír Orkáč říká:

      Očividně se stala chyba (termín, vadné PDF, nekomunikace, zbytečné odvolávání se), ale nikdo za nic nemůže. Lidé z kontrolního výboru, finančního výboru mají jasno – vedení obce. Já s tím souhlasím, protože když je někdo placen za to, aby zastupoval obec, která přijde až o 95% z 80 miliónů, tak by se z toho měly vyvodit nějaké kroky. Projektant se dá donutit smlouvou, mimochodem, projektat = kamarád starosty, ale máte pravdu, příště bychom měli hledat minimálně jiného projektanta.

  6. Radomír Orkáč říká:

    Ne, nebude castka nizsi o DPH, my platime s DPH. Zadny vybor vystavby neexistuje. Pokud myslite komisi vystavby, tak se ji nikdo na nazor neptal – takze se mylite. Jedine dva vybory, ktere si mohou vyzadat veskerou dokumentaci a vse proverit (postup starosty – vedeni obce) vyse vse okomentovaly. Neni v Hrabove nikdo, kdo by mohl lepe a verohodneji popsat, ze vedeni selhalo. Staci si precist komentar Ing. Slavika: “V této situaci musím upozornit na velmi dobře promyšlený zákon, podle kterého obce fungují. Je to zákon o obcích. Ten má „pojistky“ pro případ, kdy vedení obce, především starosta, není na patřičné úrovni. Tou „pojistkou“ je finanční a kontrolní výbor. Tyto naše současné výbory, naštěstí, své úkoly zvládají, a zasluhují uznání všech občanů.”

  7. J.Š. říká:

    Pane Orkáči, již zase píšete jen to, co se vám líbí. Pan Slavík psal také o komisi VDE. To jste jako opomněl. Jinak ještě oprosím o sdělení, jestli je obec plátcem DPH.
    Děkuji za odpověď

  8. Radomír Orkáč říká:

    Pane Šostáku, omlouvám se, ale nečtete, to co píšu a co píšete vy. Pan Slavík skutečně píše o komisi VDE, ale vy píšete o “Není tro také trochu vina výboru výstavby?” Žádný výbor výstavby neexistuje. Rozdíl mezi výborem a komisí je naprosto zásadní, proto není pochyb, že komise výstavby, neměla jak udělat chybu, když se jí nikdo neptal. Dokonce ani radní nebyli informováni. Předsedou komise výstavby je Jirka Skalský, Váš přímý soused, co třeba se zeptat ho na názor, nebo se zeptat na názor pana starosty, kdo a kde udělal chybu? Kontrolní a finanční výbor toto udělal a není důvod, aby to kdokoliv zpochybňoval. Co se tyka DPH, tak opet nechapu, proc zkousite me. Nicmene vim na co narazite a proto jsem se za vas zeptal Kvety Hrabovske: Platci DPH jsme, ale…pokud nakupujeme nebo porizujeme neco, z ceho nebudeme mit prijmy podlehajici DPH, tak nemuzeme uplatnit odpocet DPH. Kdybychom postavili napr. hospodu, ze ktere budeme mit prijmy, ze kterych budeme odvadet DPH, tak bychom DPH neplatili. Ale prijmy MS jsou osvobozene, DPH se z nich neplati, tak ani pri porizeni nemuzeme dostat zpet DPH nebo DPH neplatit. Takze jestli je ve smlouve uvedena cena bez DPH, tak zaplatime +21%. Omlouvam se, ale myslim si, ze vice Vam k tomu vsemu nereknu, protoze me nebavi, kdyz toto ma delat starosta a ten tim ze mlci, mu vse prochazi… . Predpokladam vsak, ze vsichni ostatni v Hrabove informovani starostou jsou, proto jsou spokojeni a mlci.

  9. J.Š. říká:

    Vížený pane, já velmi pečlivě čtuco píšety vy a co píši já. Jinak se zase opakujete, že jsenm napsal výbor výstavby.Stalo se a já jsem si z toho vzal poučení.Myslím,si, že moje špatné vyjádření je menší přestupek, než psát jen to, co mi vyhovuje. Jsem rád, že jste mi vysvětliljak je to s DPH. Jen si myslím, že paní Hrabovské jste se nemusel ptát, protože jako podnikatel o tom byste měl vědět. Ještě vás bych chtěl závěrem upozornit, když to děláte druhým že DPH musíte vždy zaplatit. Pokud se vám to nelíbí, co jsem napsyl, tak si přečtěte laskavě vaší poslední odpověď. Tímto končím s vámi diskuzi JELIKOŽ JEŠTĚ NENÍ VEČER, KTERÝ PODLE VÁS ZAČÍNÁ V 19 NEBO 20 HOD, TAK VÁM PŘEJI JEN KRÁSNÝ ZBYTEK DNE.

  10. Radomír Orkáč říká:

    Pane Šostáku, když píšete, že já píšu, co se mi hodí, tak buďte příště konkrétní. Prskat umí každý. Mimochodem jsem osoba, která je na plný úvazek zaměstnána u sdružení CESNET a mé daňové přiznání (mám i živnosťák a nejsem plátcem DPH) si dělám paušálem, takže nevím proč píšete o podnikateli (který tomu má rozumět) a už vůbec nechápu, proč bych díky tomu měl rozumět daním. Pokud se mě na něco ptáte (na DPH minimálně 3x), rád odpovím, když nevím, dovolím si to zkonzultovat s odborníkem. Vím, že obec je plátcem DPH, ale nevěděl jsem, proč zde DPH nelze odečíst, proto jsem se zeptal Květy Hrabovské. Omlouvám se, nejsem dokonalý… ale vůbec mi to nevadí, člověk se nejvíce naučí z chyb či neznalosti, kterou doplní. Mějte se moc fajn a opatrujte se.

  11. J.Š. říká:

    Nedá mi to abych vám ještě jednou neodpověděl na vaše nesmysly.Pokud jsem vám, jak píšete psal 3x oDPH tak jen proto, že jste mi neodpověděl. Jinak jsem konkrétní a velice by mne zajímalo, co podle vás nebylo konkrétní.Na poznámku pana Slavíka o VDE jste přešel bez odpovědi, která si myslím je velmi důležitá. Že máte živnostňák to vím, nemusíte mi to připomínat. ,

  12. Radomír Orkáč říká:

    1. otázka: “Přrosím o sdělení, jestli výše uvedená částka je s DPH”, odpověď: “Dobrý den, s DPH.” 2. zmínka: “Pokud je obec plátcem DPH, tak částka bude cca o12mil.nižší.”, reakce: “Ne, nebude castka nizsi o DPH, my platime s DPH.”. 3. otázka: “Jinak ještě oprosím o sdělení, jestli je obec plátcem DPH”, odpověď: “Platci DPH jsme, ale…pokud nakupujeme nebo porizujeme neco, z ceho nebudeme mit prijmy podlehajici DPH, tak nemuzeme uplatnit odpocet DPH. Kdybychom postavili napr. hospodu, ze ktere budeme mit prijmy, ze kterych budeme odvadet DPH, tak bychom DPH neplatili. Ale prijmy MS jsou osvobozene, DPH se z nich neplati, tak ani pri porizeni nemuzeme dostat zpet DPH nebo DPH neplatit. Takze jestli je ve smlouve uvedena cena bez DPH, tak zaplatime +21%.”. NA CO JSEM TEDY NEODPOVĚDĚL?:-) Co se tyka zminky pana Slavika, tak klicove z jeho pasaze je to o vyborech. Ja to prekopiroval, protoze je to presne tak. Komise vystavby s tim nema absolutne nic spolecneho, nechapu, proc bych to mel vysvetlovat – komise dotace vubec neresi, nekontroluje a ani se ji na nazor nikdo neptal. Stavebni vybor by byl o necem jinem, ale ten nemame a strategickym planem se starosta opakovane odmita zabyvat. PROC BY MELA CHYBOVAT KOMISE?:-) Pokud jsem neco tedy opomnel, omlouvam se a prosim o presne formulovanou otazku, RAD ODPOVIM. Pokud pisete o tom, ze vite, ze mam zivnostak, nikdo se Vas na to asi ani neptal, ja jen vysvetlil, proc nerozumim DPH obci, protoze DPH neresim ani u sveho vedlejsaku a vy jste psal, ze jako podnikatel tomu rozumet musim. Ne nerozumim, asi tak jako vetsina lidi, vcetne Vas, ktery tady kalkuloval s castkou nizsi o 12 mil. korun. To jsem uz od zacatku mimochodem vedel, ze je hloupost, ale tak ani ja nejsem dokonaly, abych to umel vysvetlit. Vse?

  13. Milan Slíva jr. říká:

    Hrabová je sice plátce DPH, takže DPH bude vráceno. Ale vzhledem k tomu, že Hrabová není samostatný subjekt, tak je důležité si uvědomit, že DPH bude vráceno nikoliv Hrabové, ale magistrátu (obvody vystupují pod DIČ magistrátu).

    Co se týče finančního a kontrolního výboru, bohužel zastupitelstvo nemá povinnost se podněty a závěry výborů zabývat. Naštěstí k 1.8.2019 byl změněn metodický pokyn ministerstva vnitra a zápisy z těchto výborů lze alespoň poskytnout občanům (původní metodický pokyn vyžadoval, aby pro poskytnutí tyto zápisy prošly jednáním zastupitelstva).

  14. Vladimír Slavík říká:

    Vážený pane Šostáku, oceňuji, že jste se zapojil do této diskuse. Ještě v Hrabové existují lidé, kteří mají zájem o veřejné záležitosti a jsou ochotni o nich diskutovat.
    Zajímal jste se mimo jiné o to, proč se problamatikou školky více nezabývala komise VDE. Je to otázka naprosto správná, byla to velká chyba.
    Proč se tak stalo? Za prvé: Rada městského obbvodu neuznala za vhodné o to komisi požádat. Za druhé: Jelikož komise VDE nemá ve svém středu ani zkušeného legislativce ani odborníka stavbaře, výsledek by byl problematický. A názory laiků jsou k ničemu..

    Podle způsobu Vašeho vyjadřování máte možná předpoklady v této komisi úspěšně působit. Velice by mě zajímalo, proč se tak doposud nestalo. Mám adresu [email protected].

  15. J.Š. říká:

    Dobré odpoledne,
    Velice se omlouvám, že vám odpovídám až tak pozdě. Nechtěl jsem vám kazit chuť k nedělnímu obědu. Takže shrnutí:
    Jednou píšete že cena 80mil. je s DPh, podruhé cituji: Takže je vy smlouvě uvedena cena bez DPH tak zaplatíme +21%. Co si mám z toho vybrat?
    Nemusíte mi na toto odpovídat. Každý si udělá svůj úsudek. Je mi velmi líto,že vám dělá velký problém že jsem psal výbor místo komise.Holt za našich let, jsme kdysi chodili na výbor. Vy si to až asi nepamatujete, jelikož jste byl velmi mlád,
    Z DPH jsem vás nezkoušel, byla to jen odezva ny váš výrok, že každý řidič by měl znát, kdy je zákaz jízdy nákl.automobilů v neděli. Taktéž každý podnikatel by měl mít obecé znalosti o DPH, aby jej nikdo nedostal lidově řečeno na buben. Pokud někdo prská, tak to určitě nejsem j, ale někdo jiný.To, že máte živnostňák je známo z vřejně přístupných zdrojů a to vy jistě víte. Já msem vám taky neříkal, že mám, nebo měl jsem dopravní firmu, ale vy sám jste mi to napsal.Je mi ctí, že se o mne zajímáte. Tímto mé dopisování s vámi končí.
    Hezký den a už mi prosím nepište. PROSÍM

  16. J.Š. říká:

    Tak se mi dnes dostal do rukou časopis Jižní listy. V něm se na straně 2 píše o náměstí jih. Jho výstavba přijde na cca 100 mil. Školka v Hrabové na cca 80 ml.
    Nějak se mi to nezdá.

  17. Radomír Orkáč říká:

    Pane Šostáku, co přesně se Vám nezdá?

  18. J.Š. říká:

    Že cena je nějak vysoká pane Orkáči. Podle toho co za cca100 mil. stojí přeměna prostranství před obchodním centrem v Hrabůvce a stavbou školky s vybavením se mi to zdá jako rozdíl, pane Orkáči. Možná, je to ale v pořádku. Blíže do toho nevidím a mám jen informace z dostupných zdojůů na rozdíl od vás.

  19. Radomír Orkáč říká:

    Naprosto s Vámi souhlasím, ptám se záměrně proto, že projekt neobdrželi ani zastupitelé při schvalováni výše uváděné smlouvy o dílo. Mimochodem, vše řeší strategický plán, bohužel nikdo kromě mě nevyžadoval svolání pracovní komise. Já jsem na jednání zastupitelstva vystoupil s tím, že nám nebylo opět vše klíčové předloženo a máme se sejít znovu, až bude vše vysvětleno a doloženo. Dokonce se hlasovalo o mém protinávrhu, že se máme sejít na mimořádném zastupitelstvu (klidně za 14 dnů). Deseti zastupitelům však nezabránilo nic v rozhodnutí, že je vše v pořádku a tak je to asi v pořádku;-) Kontrolní a finanční výbor je stejného názoru jako vy a já: “Finanční a kontrolní výbor požadoval předložení dokumentů k průběhu výběrového řízení na zhotovitele stavby školky. Tyto dokumenty však nebyly předloženy, proto se jím výbory budou zabývat v rámci příštího jednání.” Pro jistotu dodám, že na ceně bych asi nic nenamítal, ale jelikož nám nebylo kromě smlouvy nic dodáno, neměli jsme ani možnost se podívat a občanům doložit, že je vše v pořádku. CO S TÍM UDĚLÁTE? Předpokládám, že jste o všem informován předem byl a žádné námitky jste nikde nepředložil. Pokud jste informován předem nebyl, není to špatně při zatížení rozpočtu o 80 mil. korun?

  20. J.Š. říká:

    Proč jste o něj opětovně nepožádal? Zřejmě informován jsem o tom nebyl, proto jsem žádné návrhy nemohl předložit. Tolik na vysvětlenou.Toto je věc volených zástupců, kterým občané dali důvěru, aby je zastupobali a jednali jejich jménem. Nebo snad je to jinak? Měli jste požadovat vyčíslení práce po položkách, případně i více práce Uvědomte si prosím všichni, že pracovníci úřadu jsou tady pro vás, a ne vy pro ně
    Tak mně to připadá, že je tady něco shnilého ve stýtě Hrabová. Toto je jen pozměněnývýrok..

  21. Radomír Orkáč říká:

    Pane Jirko, pod to, co jste napsal, se mohu jen podepsat. Moc děkuji za to, co jste napsal, přesně tak to bohužel je. Myslím si, že teď již není potřeba vysvětlovat, proč jsem rezignoval na člena Rady obce a proč se řada z nás zdržela hlasování při schvalování takto neprůhledného dění.

  22. J.Š říká:

    No myslím pane Orkáči, že byste se pod neměl podepsat,.Vaším úkolem zvoleného radního a zastupitele námi občany jste měl boovat víc a ne z boje poprvních neúspěchu utíkat. Pro to jsme vás nevolili. To jste dśi měl rozmyslet, než jste do toho boje šel. Co jste udělali proto, aby to bylo průhledné? Když jste rezignoval na radního,proč jste nerezignoval na zastupitele? Když rezignuji, tak rezignuji ze všech fumkcí.

    • Radomír Orkáč říká:

      Pane Šostáku, kdybych rezignoval na člena zastupitelstva, pak bych skutečně z boje utíkal… . To neudělám! Pokud se nepletu, tak jediné informace mimo Hrabovské listy máte z Hrabová.Info a je to špatně, informace má poskytovat starosta. Pletu se? Sám jste napsal, že žádné informace jste neměl. Počkejte si prosím na zápis z jednání zastupitelstva a pochopíte. Pokud nepochopíte, pak mi na Vašem názoru až tak nebude záležet, protože dám ruku do ohně za to, že odjinud informace nemáte a je to špatně. Podívejte se např. sem a posuďte, jestli jsem v něčem selhal. https://trello.com/c/R8XbXyTd . Dokonce i to usnesení kontrolního a finančního výboru byste se bez Hrabová.Info nedozvěděl, ale poslužte si, musíte přeci najít jiného viníka, když je jím podle kontrolního a finančního výboru vedení obce.

  23. Vladimír Slavík říká:

    Tato debata je velmi poučná. Argumenty pana Šostáka stojí za zamyšlení. Vyčítal jsem mu, že se nezapojil osobně do veřejného života (konkrétně jako člen komise VDE), ale má k tomu pádné důvody věkové a zdravotní. Přesto jeho celoživotní zkušenosti mohou být přínosem i při řešení současných problémů Hrabové.
    Během této debaty se vyjasnila i současná pozice zastupitele Ing. Orkáče. I když na některé záležitosti máme různé názory, považuji ho za člověka, který si je vědom své zodpovědnosti. Pro jeho odstoupení z funkce radního mám plné pochopení, na jeho místě bych si počínal stejně. Určitě v nastávajícím období do příštích voleb bude velmi platným členem toho našeho místního parlamentu i  jako “pouhý” zastupitel.
    Konkrétním a nesmazatelným přínosem Ing. Orkáče je mimo jiných aktivit i vytvoření diskusní platformy, na které je možné diskutovat o všech možných problémech denního života Hrabové. Míním tím Hrabova.info. Mezi městskými obvody jsme v tomto směru jedničkou.

  24. říká:

    Pane Orkáči, že existujou Hrabovské listy jak píšete VY o  tom nic nevím, Reagoval jsem jn na článek pana Saže odstupujete, tak bych to nevěděl. Jistě, že starostalvíka, to na vysvětglenou.Pokud byste nenapsal, že odstupujete, tak bych to nevěděl. Jistě, že informaće má poskytovat starosta, ale vy jste tam od toho, abysteho ho donutili, tyto informace poskytnout.Zápis ze zastupitelstva ještě jsem nečetl, proto vycházím z toho, co píšete vy.Nijak vás neznásilňuji, abyste se zaobýval mým názorem.Já se vás o to neprosíl. Pokud se jedná o HI svou práci děláte velmi dobře a vážim si ji. Jinak viníka nehledám, toho jsem dalek. Ovšek když si to myslíte a vaše ješitnost vám to dovolí, nemohu proti tomu nic dělat.
    Velmi mě zaujali 33 přešlapů pana OR a tím se vysvětluje vše..

    • Radomír Orkáč říká:

      Moc díky za zprávu. Klidně mi ty domnělé přešlapy pošlete, rád se Vám k nim vyjádřím (klidně i veřejně), nemám co skrývat. Mějte se pěkně.

  25. říká:

    Vážený pane Slavíku,
    my\slím si, že člověk, který má 2 funkce a z jidní znich odstoupí, měl by rezignovat ze všech funkcí, Může se stát, že pak bude říkat ´že není radním a jako zastupitel nemůže nic víc udělat. Toto je myšleno všeobecně a není to nic prti ničemu. Když nezvládá člověk funkci radního a proti nedostatkům nebojuje, tak jak může zvládat funci radního. Nebo budu říkat, že za to můžou radní a já ne, ptože jsem jen zastupitel? Myslím si, ýe je jedno jestli jsem zastupitel nebo radní byl jsem zvolen občany a za ty mám bojovat, jak říká Jirásek, Proti všem.3
    Pokud se mýlím, tak se všem omlouvám a diskuze se více nebudu zůčastňovat.
    Přeji příjemý večer, ikdyž ještě bnení 18 ani 19 hiodin-

  26. říká:

    Pane Orkáči vyhovuji vašemu přání.
    http://www.ostrava-hrabova.cz
    úřad
    povinně zveřejńované informace
    odpověď č. 2019/08 přešlapy

    • Radomír Orkáč říká:

      Jasně, nemám problém toto všechno vysvětlit. Dokonce to sepsal tajemník úřadu a přes 106ku jsem se na to ptal já osobně. Asi jste si však všiml, že to jsou jen křivá obvinění bez doložení na zastrašení, že?:) Chcete vysvětlení veřejně nebo mailem? Mimochodem, právě proto, že to sepsal tajemník úřadu je z toho patrné, jak jsem se pral za občany a mé vysvětlení/doložení to potvrdí. Jsem rád, že jste to vytáhl, budu na tom moci doložit chyby starosty, úřadu a dalších.

  27. J.S. říká:

    Pane J.S., proc se nepodepisete celym jmenem??? Proc soudite pana Orkace, kdyz nemate sebemensi sajnu o tom, co pro nas vsechny dela??? Diky nam obcanum ojebava svou praci, svou rodinu, sve zajmy. Kdo z Hrabove toho pro nas tohle kdy udelal a dela? Kazdy, kdo se venuje deni v Hrabove vi, ze pan Orkac musel odstoupit, protoze nestacil sam na mistni gang v cele se starostou, Faicovou, Kralovou a kdo vi s kym jeste. Ja jsem volil Hrabovany a jsem na pana Skalskeho, Slivu i pana Orkace pysny, ze odstoupili, konecne nemaji svazane ruce koalici a ocividne tohle je prvni vlastovka!!! Hrabovane to udelali velmi chytre, kdyz rezignovali a pak se znovu nominovali do rady! Byl jste na zastupitelstvu, jak tam pan Orkac bojoval? Jde videt, ze tajnou volbou si starosta pojistil kyvace do rady. Jste kreten, kdyz pisete to co pisete pod clanek, ktery odhaluje vyborem zjistena zavazna pochybeni. Pane Radomire, stojime za vami, drzte se! Rezidenti z ulice na Farskem. PS: Bude tady tedy stavet starosta? Vedle drticky? Nikoho to nesere, ze?

  28. říká:

    Vážená nebo vážený velmi se ohrazuji proti vašemu vyjádření. Ptroč jste se nepodepsal vy? Máte snad strach? Já proti npanu Orkáčovi neic nemám. Na zastupitelstvu jsem nebyl, protože jsem na invalidním vozíku. Kdyby jste si přečetl výše uvedé diskuze, tak byste to věděl. Co dělá pan Orkáč vím.Já jsem také volil Hrabovany a proto si myslím, že k tomu můžu co říci. Pan Orkáč nemusel odstoupit, protože za Hrabovany tam není sám.Myslíte tím, že odstoupili nebudou mít svázané ruce? Vždyť jsou zastupitelé. Co je na tom chytrého, když odsoupí a znovu se nomunují do rady? Jen bych se chtěl zeptat, jak je možné, že větší kretén toho menšího pozná? Nwvím jak zaměstnanxci úřadu můžou ovlivnit dění v Hrabové. To je přece v rukou volených orgánů.
    Podepisuji se na rozdíl od vás, ikdyž víte, kdo je JŠ. Pokud ne, je to vaše chyba
    Jiří Šosták

  29. Radomír Orkáč říká:

    Osobně si myslím, že se diskuze zvrhává špatným směrem. Prosím všechny, aby od teď psali jen k záležitosti “Uzavření smlouvy o dílo na realizaci stavby nové mateřské školky”. Děkuji za pochopení!

  30. J.S. říká:

    **** Z důvodu nevhodného chování (vulgarismus) byla tato zpráva smazána. Komentáře pod tímto článkem “uzavírám”. Omlouvám se a děkuji za pochopení, Radomír Orkáč

[email protected] [email protected]