Zítřejší brigáda u odvodňovacího kanálu Pilíků

Spolek Zelená Hrabová, z. s. zítra pořádá veřejnou brigádu a to 2.11. od 8.30 h, sraz na parkovišti u statku. Budeme čistit odvodňovací kanál od větví, abychom mohli v roce 2020 stavět nové hrazení. Prosíme s sebou rukavice a pilky.

Místo srazu: viz mapy.cz

Zelená Hrabová, z.s.

4 Komentáře

  1. Vladimír Slavík říká:

    Aktivit spolku Zelená Hrabová si velice vážím. Ale s plánovaným ohrazením sedimentačního kanálu mám velké problémy.
    Předpokládám, že členové spolu Zelená Hrabová si dobře prostudovali materiály EIA, kód záměru OV9187. V závazném stanovisku EIA se ukládá OKD povinnost zajistit zpracování odborného posudku, který by řešil i další existenci sedimentačního kanálu. Tento posudek stále neexistuje. Nebylo by prospěšnější požádat OKD o splnění této povinnosti a teprve pak organizovat brigádu na odstranění náletové zeleně v blízkosti tohoto kanálu?
    Co když požadovaný odborný posudek doporučí jeho zasypání a následnou rekultivaci tohoto území?

  2. Petr Žižka říká:

    Milý Vladimíre, ale pokud tvůj názor zaujal i jiné obyvatele obce, pak zdravím i je: Když už jsi tento názor napsal veřejně, a ty sám víš, že jsme toto vše rozebírali, napíšu veřejně i já svůj názor. Při vší úctě k tomu, co zde (a také na svém blogu) píšeš, a čeho si velice vážím, protože tě považuji za znalce této oblasti.: jsi si opravdu jistý, že v tomto případě nestřílíš mimo terč? Je opravdu spolek Zelena Hrabová černá desítka uprostřed tvého terče v tématu Pilíky, kteréžto téma nezná asi nikdo lépe než ty?

    Já si myslím, že jsi tentokrát mimo terč a zkusím se vysvětlit, proč střílíš dokonce úplně mimo střelnici…

    Ani já nemám rád provizorní řešení. Bránil jsem se tomu, kdykoliv jsem stavěl jakýkoliv dům, který jsem kdy stavěl… Nebyl to jen ten, který dnes vidí lidé na Šolcově ulici v Hrabové. Ale k věci – chci tím jen říci, že s tebou v podstatě souhlasím. Jen jsou určité výjimky. A tou je například situace kolem rybníků Pilíky. Velice budu rád, když nebude třeba ohradit stávající kanál. Budu nadšen, když cestu – necestu bude možné projet na kole nebo projít pěšky. Ty sám ale, Vladimíre, víš, jak nesnadné je posunout ty ledoborce – majitele Pilíků a úředníky. Kolik času, kolik textů jsi tom věnoval? Vždyť by to bylo na knihu. Jirásek by za tu dobu napsal několik Psohlavců. A to vše, co jsi popsal ty, nevedlo zatím k ničemu, nezlob se, ale výsledek je nula… Nediv se proto, prosím, že pár členů Zelené Hrabové vzalo pilky, sekery a hlavně energii (předpokládám, že všichni z těch 12, co se včera u Pilíků sešli, by si našli lepší program, jak strávit sobotní – navíc dušičkové dopoledne) a šli udělat něco pro to, aby se mohl postavit plot a aby další srnčí (čas od času – jak píšeš) neuhynula v odporným podmínkách, kdy spadne do betonového koryta, ze kterého neumí najít cestu, takže umírá vyčerpáním, hladem a nakonec potupně v korytě strouhy, kde je pak občané nacházejí a myslivci vytahují – fakt humus…
    Budu nesmírně rád, když tvé články dokážou opak a přinutí majitele, aby s kanálem něco udělal, přinutí úřad, aby z tankodromu udělal cestu. Tvé články, Vladimíre, a je mi to líto, zatím nedokázaly vůbec nic. Nezlob se ale proto na holky ze Zelené Hrabové, že se rozhodly, že zachrání nějakou srnu či srnce jinou formou, než jsou články na tvém blogu. Omlouvám se za svůj příspěvek, kterým nechci být v rozporu s jinými názory, kterých si velice vážím, mimo jiné proto, že si spolu s Vladimírem Slavíkem myslím, že bychom o těchto věcech měli více debatovat.

    A jen na okraj – nejsem, na rozdíl od Vladimíra Slavíka – odborník na technické záležitosti, ale dovolím si tvrdit, že jsem člověk, který umí vycítit šance tam, kde jsou dnes problémy. Spolu s Honzou Dvořákem jsme byli asi jediní, kdo si v oblasti Pilíků dokázali představit oblast rekreace a oddechu pro lidi nejen z Hrabové, ale celé Ostravy. Nechci mluvit za Honzu Dvořáka, ale já jsem stále přesvědčen, že tato oblast by mohla být (a věřím, že pokud to neposereme, pak taky bude) pýchou Hrabové a celé Ostravy.

    Předpokládám, že toto je restart debat o Pilíkách.

    Vladimíre, při vší úctě, ty sám jsi k této debatě opakovaně vyzýval. Uvidíme, co bude dál, zda to lidé vůbec vnímají jako součást Hrabové a jako místo, o kterém má smysl se bavit.

    Pro mne jsou Pilíky místem, na které budou příští generace hrdy. Jestli tam bude rybník nebo les, to už je na nich… Pojďme o tom místě více debatovat, jen, prosím, nepišme, že máme problém s nějakou aktivitou hrabovských nadšenců. Protože to je přesně to, s čím mám pak problém já:-):-):-). Já osobně mám totiž největší problém s nečinností…

    Těším se na další reakci. A klidně i přímo na osobní mail. Já bych také nepsal sem, kdybych neviděl Tvůj příspěvek, kterého si (znovu to opakuji) nesmírně vážím.

    Buď zdráv, ahoj a Zdař Bůh!

    Petr

  3. Vladimír Slavík říká:

    Millý přiteli Petře Žižko.
    Určitě nestřílím na terče zcela mimo střelnici. Ve svých aktivitách se naopak snažím trefovat pokud možno ty hlavní cíle.

  4. Petr Žižka říká:

    Krásný den, Vladimíre, tak to je super, že máš své střely správně zamířené. Já jsem každopádně rád, že po sobotním dopoledni se dá k Pilíkům dostat ve směru od statku suchou nohou a dokonce i na kole (horském), i když Ferdyš tvrdí, že to projede i na kole vysokém, no držím mu palce. Jak sám dobře víš, “tankodrom” pod kanálem neumožňuje, aby tam lidé prošli či na kole projeli, pokud se nechtějí vrátit domů tak, že budou rovnou odesláni do sprchy a do prádelny…:-). Osobně si myslím, že pokud se mají Pilíky měnit a stát se místem, kam budeme rádi jezdit či chodit, pak by měli lidé vědět, jak to tam vypadá. Tomu napomůže právě to, aby se lidé mohli na to místo dostat a podívat se. Cesta z druhé strany je pro pěší dlouhá a pro cyklisty nesjízdná, takže jsem rád, že teď se tam mohou lidé zajít podívat a sami zjistí, jaká je škoda nechat toto místo ležet ladem. Samozřejmě je tam ještě cesta – pěšina “horní”, ale tam se třeba zase ne každý vydá, protože je to prudké nahoru i dolů, zvláště pak ještě s kolem je to nepříjemné. Buď zdráv a snad jsme vyvolali tu správnou debatu na téma Pilíky…
    S úctou a s vírou, že se brzy zase uvidíme osobně, Petr

[email protected] [email protected]