Z Magazínu PATRIOT: Černá louka je symbol, který prochází znovuzrozením

Jednou z tváří nového vydání Magazínu PATRIOT je Jan Šumbera (občan Hrabové), ředitel Černé louky, který v celé oblasti, napojené na kulturní centrum Cooltour i na Slezskoostravský hrad, vidí velký potenciál.

Černá louka je pro mnoho pamětníků symbolem. Jak ji z historického hlediska vnímáte vy?

Myslím si, že to není jen symbol Ostravy, ale v podstatě v celé republice se setkávám s tím, že lidé jezdí do Ostravy na Černou louku. Je to zažito. My jako společnost se vracíme ke kořenům, a právě proto jsme se i přejmenovali na Černou louku. Už ve středověku tady probíhaly trhy s dobytkem, pobíhala tady černá zvěř, jelikož se všude okolo nacházely hlavně lesy, louky a pole a odtud také název Černá louka. Je to samozřejmě jedna z verzí příběhu, ale zrovna tato se mi líbí nejvíc.

Více se dočtete v článku magazínu PATRIOT…

Děkuji Mirku Houžvičkovi za upozornění na článek v naší facebookové skupině.

3 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Černá louka je nyní ve vůbec nejhorším stavu, v jakém kdy byla.

  2. Houžvička Miroslav říká:

    A proto, držme pěsti Honzovi, aby vše co mají v plánu bylo uskutečněno a Černá louka byla aspoň taková, jako si ji pamatuji ze svého mládí..

  3. Petr Žižka říká:

    Černá louka byla plotem uzavřený areál. Teprve po roce 1989, za primátora Smejkala, se otevřela, začala být místem, kde se dá projít k řece, posedět, relaxovat. Díky lávce přes Ostravici, jestli se nepletu za primátorování Aleše Zedníka, se Černá louka spojila se Slezskoostravským hradem, což je další mezník. Z centra vede turistická značka až na haldu Ema, skvělý počin. To je dobré si připomenout. Dnes se pracuje na tom, aby miniuni, tedy soubor zmenšených staveb z celého světa, lidé opravdu navštěvovali, protože zatím je to mrtvé místo, které k návštěvě vůbec neláká. Je to pomníček a slušné bydlo pro zakladatele, ale detaily nechci psát veřejně, protože nemíním běhat po soudech… Schválně, kdo z vás se tam byl podívat? Myslím ty, kdo zaplatili vstupné. :-). Proto přeji Honzovi Šumberovi hodně síly a zdaru. Černá louka, hrad, zoo, Ema, kostel svatého Josefa, hřbitov s masovými hroby horníků po důlních neštěstích, Slezskoostravská radnice, legenda o mostu Sýkorově, atd.jsou společným jmenovatelem pro to, aby tato oblast vzkvétala. Ale Honza to ví a já mu fandím. 🙂

[email protected] [email protected]