Úřednice Ivana Bollogová rezignovala a odejde z našeho úřadu na konci ledna 2020

Neexistuje v novodobé historii Hrabové úřednice, která by za tak krátkou dobu stihla pro občany Hrabové udělat tolik, co paní Bollogová, která nerada odchází, ale musí.

Nastoupila na začátku roku 2016 (dočasná náhrada za úřednici na mateřské/rodičovské) a prakticky okamžitě všem bylo jasné, že její nasazení, pracovitost a odbornost je hodné první lize. Taky předtím, než k nám přišla na úřad do Hrabové, pracovala v Kanceláři primátora…

Ivana Bollogová při oslavách 100 let republiky, foto: Ilona a Libor Hromádkovi

Ivana Bollogová při oslavách 100 let republiky, foto: Ilona a Libor Hromádkovi

V polovině srpna letošního roku jsem se snažil vyvolat (tehdy jsem byl ještě v radě) diskuzi nad tím, že bychom se měli postarat o to, aby paní Bollogová na úřadě zůstala… a tehdy mi tajemník úřadu odpověděl následují:

Paní Mgr. Bollogová je skutečně velmi kvalitní pracovnice i vedoucí, která má navíc zkušenosti z práce na velkém městě. Zatím se nebojte, neboť Mgr. Tajchmanová projevila zájem být doma do 3 let věku dítěte, takže Mgr. Bollogová u nás bude nejméně do 8.6. 2020. Je evidentní, že jsem měl kupodivu šťastnou ruku při výběrech pracovnic  (Bollogová, Matuštíková, Davidová, Polášková, Balíková, záskok Dostál, Černošková aj.).

Ing. Jan Socha
tajemník

O dalším působení paní Bollogové mohla/měla rozhodnout rada, která se konala minulý týden (dne 27.11. 2019). Nic se v této otázce nevyřešilo, dokonce ani otázka dalšího čísla Hrabovských listů se nevyřešila – vše jsou jen sliby tajemníka úřadu a starosty Igora Trávníčka, že se to bude řešit. Místo toho se nepochopitelně schválila nová komise rady – zdravotní komise. Členové komise budou pouze a jen ze STAN/KPH, je to evidentní “odměnou” za tajné hlasování na zastupitelstvu, protože vždy to byla právě ODS, která proti vytváření komisí a “za/pro rušení” těch starších byla slyšet nejvíce. Nyní právě ODS tuto komisi prosadila – co přesně budou dělat její členové se neví – členové Klubu přátel Hrabové již před rokem chtěli prosazovat nové čekárny u doktora a chtěli na to placenou komisi. Tohle má však dle mého názoru řešit pracovní skupina při zastupitelstvu – nemá to být trafika pro KPH za naše peníze, které jim navíc navrhne předseda stejné partaje MUDr. Gromnica.

Paní Bollogová se rozhodla (den po jednání rady) přihlásit na stejnou pozici do Ostravy-Radvanic. Hned druhý den (v pátek 29.11. 2019) ji z Radvanic volali, že ji berou na dobu neurčitou, takže paní Bollogová obratem podala ještě ten den v Hrabové výpověď.

Není se čemu divit, že se vše odehrálo tak rychle po jednání naší rady obce – v těch Radvanicích končil termín přihlášek v pátek 29.11. 2019. Předpokládám, že tuto “nabídku” ze strany Radvanic brala paní Bollogová jako poslední příležitost získat obdobnou pracovní pozici, která už se v létě 2020, kdy by musela v Hrabové skončit, nemusela opakovat.

Senior TAXI, akce pro seniory, ocenění pedagogů, příkladná spolupráce s kulturní komisí, klub žen, charitativní akce (potravinové sbírky, sbírka pro MOMENT), za tím vším stojí paní Bollogová.

Apeluji proto na tajemníka, starostu a ostatní radní… – nenechte paní Bollogovou odejít a nabídněte ji už konečně novou smlouvu! Věřím, že by se ještě nechala přemluvit k tomu, aby v Hrabové zůstala (je teprve ve výpovědní lhůtě) – miluje to tady!

10 Komentáře

  1. Petr Žižka říká:

    Ještě za Hrabovské listy konstatuji, že není úřednice, se kterou by se mi lépe spolupracovalo. Paní Bollogová je komunikativní, kreativní, “kope” za Hrabovou. Na nedávném setkání se seniory jsem jí osobně vyjádřil obdiv za grandioznost, se kterou akci moderovala. Fakt necháme – necháte – paní Bollogovou odejít?

  2. Jan Dvořák říká:

    Ačkoliv je paní Bollogová nepochybně dobrý úředník, je z článku cítit, že je mířen spíše jako útok zhrzených na starostu a novou radu, protože tou trvalou smlouvou by rada de facto souhlasila s navýšením počtu úředníků za půl roku, což by zase posloužilo jako dobrý důvod další kritiky.

  3. Radomír Orkáč říká:

    Peníze na uvolnění Vlaďky jako místostarostky (35 tisíc měsíčně navíc) by se našly ihned…, na začátku října na to tlačila ODS, že hned a když ne hned, tak od nového roku 2020. Jestliže jsem to chtěl již řešit v srpnu 2019, pak moc nechápu, proč nečinnost nemohu kritizovat nyní. Přijdeme navíc o 80 miliónů (95% dotace) a nikdo za to není zodpovědný – mohlo se uvolnit místo a ušetřit peníze.

  4. Radomír Orkáč říká:

    SRPEN 2019
    From: Radomír Orkáč [mailto:[email protected]]
    To: Socha Jan; rada
    Subject: Prosba – Udržení paní Bollogové

    Pane tajemníku,

    chtěl bych Vás moc poprosit, protože na radě jsem na to opět zapomněl…

    Mohl byste moc prosím zkusit vymyslet a na radě nám říct, jak udržet u nás na úřadě paní Bollogovou?

    Pokud správně počítám, tak paní Tajchmanová má již dvouleté dítě a již brzy
    se tak může vrátit, ať jsme na to připraveni.

    Jsem přesvědčen, že nad tím již přemýšlíte, ale pro klid mé duše bych byl rád, kdybych věděl možná řešení, přestože personální záležitosti jdou za Vámi.

    Přijít o paní Bollogovou by byla pro Hrabovou obrovská rána.

    Moc děkuji.

    Zdravím,

  5. Stanislav Holiš říká:

    “Opět zapomněl” to mi k tobě vůbec nesedí….

  6. Radomír Orkáč říká:

    No dobře, nezapomněl jsem, já to schválně řešil písemně… Ale pššš!

    • Jan Dvořák říká:

      No právě – schválně. Jenže pouze rada má pravomoc rozhodnout o navýšení počtu úředníků, takže nic nebránilo na jejím jednání návrh přednést, pokud by byla ta snaha upřímná.

  7. Radomír Orkáč říká:

    Takových návrhů jsem měl desítky a úkolovník je ho plný. Skutek utek a nejen ticho po pěšině, ale i ticho v zápisech. Takže mám nejradši písemný kontakt, který je dohledatelný. Lepší než to řešit jen na oko, jak jsi měl Honzo ve zvyku dělat každé zastupitelstvo. Já to řeším písemně a hned je to i v úkolovníku, který vidí úplně všichni – transparentní a prokazatelné jednání – kdo kdy co řešil, na koho se čeká, jaký je další krok. https://trello.com/b/YM8JbAwB/n%C3%A1st%C4%9Bnka-hrabov%C3%A1info-radom%C3%ADr-ork%C3%A1%C4%8D

    • Jan Dvořák říká:

      Zjevně to v žádném úkolovníku vedení obce není, když se to řeší tímto sebezviditelňováním. Pokud by to bylo předloženo na jednání rady, tak by to bylo obsaženo v zápise z rady.

      • Radomír Orkáč říká:

        Já myslím, že od teď budu používat trefnou hlášku dědy Vládi, kterou Ti napsal: “Ty se snažíš za každou cenu vyvolat nesoulad a nespokojenost mezi občany, a to mi velice vadí. Ještě je čas se nad svými postoji zamyslet a být konstruktivním oponentem. A ne pouhým anarchistou.”

[email protected] [email protected]