(FOTO) Lept s akvatintou našeho kostelíku sv. Kateřiny

Když jsem nedávno zahlédl na Aukru nabídku leptu s akvatintou našeho kostelíku sv. Kateřiny, okamžitě jsem věděl, že si ho musím koupit. Toto překrásné dílo vytvořil grafik, malíř a ilustrátor Jiří Neuwirt, který patří k uznávaným autorům české grafiky a ex-libris. Za svou tvorbu obdržel dokonce mnohá ocenění v ČR i jinde ve světě.

Až při předání zakoupených grafik (koupil jsem jich nakonec více) jsem zjistil, že autor pan Neuwirt je občanem Hrabové. Prodávajícím byl Ondřej Duksa z Ručních papíren Velké Losiny a.s., který mi sám přiznal, že si lustroval mé předchozí nákupy na Aukru, aby věděl, jestli má smysl mi převyprávět příběh, který se ke grafikám kostelíku váže. Nebo jestli jsem jen spekulant, který vše chce koupit za účelem dalšího prodeje.

Na osobní schůzce mi prozradil, že zakoupené grafiky slezských sakrálních staveb jsou exkluzivním souborem limitované edice 100 číslovaných tisků a že mi tímto předává jednotlivé grafické listy, které jsou tištěny na ručně čerpaný kartón. Na mě padlo číslo 16, což jsem předem nevěděl a nutno říct, že přesně tohle je moje životní “šťastné” číslo a že to snad musí být osud;-)

Jiří Newirt, 2007

Hrabovský kostelík, číslovaný tisk č. 16/100, Jiří Neuwirt, 2007

Dále jsem se od Ondřeje Duksy dozvěděl, že soubor grafik ve formě kalendáře s číslem “1” byl zaslán do Vatikánu a pan František Václav Lobkowicz k tomu dokonce napsal nadčasový text Rozjímání, který byl k příležitosti vydání kalendáře do něj vložen (přepis zveřejním později).

Společně jsme autorovi unikátních grafik Jiřímu Neuwirtovi volali do Hrabové a k mému překvapení mě znal z Hrabovských listů;-) Bylo mi ctí a potěšením, že přijal mou nabídku, že se mu mohu ozvat, abychom se domluvili na schůzce v jeho ateliéru.

Celá schůzka s panem Ondřejem Duksou byla zakončena příslibem další naší spolupráce a později mi volal, že stejné grafiky nabídne do aukce jednotlivým obcím (Hrabová, Řepiště, Sedliště a Guty) a výtěžek bude předán daným farnostem. Podrobnosti nechci ještě zveřejňovat, ale mohu prozradit, že pokud se to všechno podaří připravit, celá akce proběhne u příležitosti Noci kostelů 2020, samozřejmě i v Hrabové.

Fotky jsou na Flickru:

Lept s akvatintou našeho kostelíku sv. Kateřiny

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]