Školka: Otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi

V pondělí 16.12. 2019 zastupitelstvo MOb Ostrava-Hrabová schválilo rozpočet pro rok 2020. Přestože se vedení obce podařilo připravit rozpočet vyrovnaný, je nutno již nyní myslet na roky následující. Pokud nezískáme (jakoukoliv větší) dotaci od města Ostravy, bude rok 2021 pro Hrabovou z pohledu financí hodně na hraně.

S Milanem Slívou a ve spolupráci s některými zastupiteli (např. Jiří Skalský, Jiřina Kelnarová, Kristina Ospalíková) a Květou Hrabovskou (finanční výbor) jsme se rozhodli, že musíme pro odlehčení finanční zátěže něco udělat, aneb “líná huba hotové neštěstí”. Milan Slíva si všiml přepisu interpelací Andreje Babiše z poslanecké sněmovny, který dne 5.12. 2019 doslova prohlásil:

Doneste mi seznam, kde chybí školky, ve kterých obcích. Dejte mi ten seznam. (Poslankyně Kovářová mává papírem.) A já ty obce navštívím a my ty peníze najdeme, tak jako vždy.

Premiérovi jsme napsali níže uvedenou zprávu, kterou jsme k jeho rukám zaslali dne 17.12. 2019 do datové schránky (Úřadu vlády):

Vážený pane premiére.

Píšu Vám jako rodič, občan a vlastně i zastupitel z Ostravy-Hrabové, kde stejně jako jinde řešíme problém se školkou. My ho neřešíme pouze z důvodu “kapacity”, ale i z důvodu nevyhovujícího stavu budovy, která byla postavena po válce v rámci socialistické výstavby. Kromě stáří se na budově podepsal i, ne zrovna vzorový, způsob tehdejší výstavby.

Hlavním problémem je financování školky, protože jsme letos nezískali potřebnou dotaci, musíme škrtat v našem rozpočtu opravdu mnoho našich investičních záměrů, v době kdy nám i magistrát města Ostravy zastavil dostavbu léta slibované a vyprojektované kanalizace.

Školka má stát 80 miliónů korun, což je několikanásobek našich ročních příjmů. Přestože jsme se úspěšně dostali na seznam čekatelů o dotaci, byli jsme z něho vyřazeni.

I proto jsem uvítal Vaší nabídku a výzvu, kterou jste učinil při interpelacích v parlamentu 5.12. 2019, týkající se obcí a chybějících školek. V minulosti jsme již sice magistrát města Ostravy požádali o dotaci, ale ten se naší žádosti bude zabývat nejdříve až za rok, pro rozpočet pro rok 2021. A zda se žádostí vůbec bude zabývat není vůbec jisté. Školku se nyní pokusíme postavit z vlastních prostředků, protože ji opravdu potřebujeme, ale pomoc od státu by nám při takové, na naše poměry, velké investiční akci opravdu pomohla. Projekt je již hotový a začínáme stavět.

Já Vás chci požádat jen o to, abyste přijel k nám a nechal si vysvětlit, že my ty peníze opravdu potřebujeme, pro zdárnou budoucnost naší obce a našich dětí. Pro to, aby rozvoj naší obce, těžce zkoušené dopravou a průmyslovými exhalacemi, neustrnul na mnoho dalších let.

Se srdečným pozdravem,

Radomír Orkáč

Datová zpráva těsně před odesláním

Datová zpráva těsně před odesláním

13 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Tak po tomhle dopise již jen zbývá se dohodnout, ve které hrabovské hospodě premiéra při návštěvě pohostíme, a pak už jen sledovat příjmy obecního účtu.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Starosta MOb předal do rukou premiéra Babiše žádost o finanční dotaci na mateřskou školku
     
    Dnes 20.12.2019 při příležitosti návštěvy vládní delegace v Ostravě předal starosta MOb Hrabová p. Trávníček do rukou premiéra Babiše žádost o finanční dotaci na realizaci nové MŠ Bažanova.
     
    https://www.ostrava-hrabova.cz/aktualita/starosta-mob-predal-do-rukou-premiera-babise-zadost-o-financni-dotaci-na-materskou-skolku

    • Jan Dvořák říká:

      Při vší úctě k autorům dopisu si myslím, že oficiální žádost starosty má větší váhu (ač o slibech politiků si myslím své).

  3. Radomír Orkáč říká:

    Milý Honzo, tvrdí snad někdo něco jiného???

  4. Šárka Tomisová říká:

    Ale to by nebyl pan Dvořák, má na všechno vždy odpověď.
    Věřím, že se to podaří a poté zůstane i na kulturák.
    Jedna akce je totiž lepší než tisíc slov.

  5. Radomír Orkáč říká:

    Paní Šárko, moc děkuji za to, co jste napsala. Opatrujte se.

  6. Milan Orkáč říká:

    Podívejte se na současnou výstavbu jiné školky: https://nasregion.cz/stredocesky-kraj/skolka-vetrnik-bude-ricany-ziskaly-cast-pozadovane-dotace. Zdejší zastupitelé (většina z nich) zřejmě bez odborných znalostí zvedla ruce pro výstavbu bez existence a znalosti položkového rozpočtu stavby školky. Proto se občané podívejte, za kolik se dá vybudovat školka v jiné časti republiky. Na co že to chce náš obvod dotaci? Nezdá se vám to jako dotace na tunel? Milionek sem, milionek tam. A pozor prosím, tam kde bude stát školka není poddolované území, pokud by někdo chtěl navýšit cenu z těchto důvodů…Snad někdo projekt dobře prověří z pohledu tvorby ceny.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Nejen zastupitel může vše potřebné najít zde. Z obsaženého se dá kvalifikované rozhodnutí učinit. Osobně nevidím problém ve vysoutěžené firmě a ceně, ale v nesmyslně tvrdých podmínkách zadání kvalifikačních požadavků na zhotovitele, které předem vyloučilo většinu firem, které mohli stavbu provést podstatně levněji (požadavky k přečtení zde) a to zejména:
       
      Minimálně 3 realizace stavebních prací obdobného charakteru jako je předmět plnění zakázky, tj. zakázka, jejichž předmětem plnění byla realizace výstavby nebo rekonstrukce budovy školského či vzdělávacího charakteru, a to v minimální hodnotě 50.000.000,- Kč bez DPH za každou zakázku.
       
      a další jako proběhlá instalace skleněné stěny za nejméně 400.000,– Kč, realizace dřevěného fasádního obkladu v rozsahu minimálně 400m2 na zakázku, 5 realizací novostaveb občanského vybavení apod. Člověk by mohl nabýt dojmu, že zadávací podmínky byly psány na míru, s cílem vyřadit ty, jenž mohou konkurovat cenou. Možná i proto se přihlásili jen vítězný Morys, Metrostav a OHL ŽS, s cenou v úzkém rozmezí 72.479.888,30 až 74.943.724,09 (viz zde). Zde vidím největší problém a důsledek všeho ostatního.

      • Jan Dvořák říká:

        Neschvalovala použití těchto zadávacích podmínek náhodou rada, v níž jste seděli?

        • Milan Slíva jr. říká:

          Pane Dvořáku, já v radě neseděl, nesedím a nikdo se mnou uvedené nekonzultoval. „Sdružení nezávislých kandidátů“ neznamená opravdu nic jiného než sdružení nezávislých kandidátů. Když už opomíjíte, co nám říká zákon o obcích § 69 odstavec 4. Ale na druhou stranu máme výhodu, že nás nikdo nemůže šmahem zrušit jako vaši místní organizaci ČSSD. Mimo to jsem si jist, že nikdo z Hrabovanů není autorem těch dokumentů a uvedené body tam neprosazoval. Domnívám se také, že i proto byly a jsou zastupitelstvu či radě dokumenty předkládány pozdě a neúplné. Což byl jeden z důvodů proč Hrabované z rady odešli.

          • Jan Dvořák říká:

            Já pouze podotýkám, že nemáte právo kritizovat to, co jste předtím schválili. Nic víc, ale také nic míň.

            • Radomír Orkáč říká:

              Ahoj Honzo, když to píšeš ty, tak to bude určitě pravda. Moc děkuji a opatruj se.

  7. Vladimír Slavík říká:

    Podrobnosti o stavbě další školky v městě Říčany jsou popsány v prosincovém čísle “Říčanského kurýra”. Nová školka je čtyřtřídní s kapacitou 96 dětí. Je bez kuchyně, jídlo se bude dovážet. Doposud neproběhla o tuto zakázku veřejná soutěž.
    I tyto a další “detaily” je nutno vědět. Velkým problémem může být především veřejná soutěž.Cena 65 mil. Kč. je z roku 2017.

[email protected] [email protected]