Školka v Hrabové: Odpověď Andreje Babiše na mou výzvu

Ing. Andrej Babiš předseda vlády České republiky

V Praze dne 17: ledna 2020
Čj. 41974/2019 UVCR

Vážený pane Orkáči,

děkuji za Váš dopis. Výstavba mateřských škol je jednou z priorit této vlády a je také podporována z evropských fondů v současném programovém období 2014-2020. Z 88. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání (SVL) II” byla žádost na projekt školky v Ostravě – Hrabové vyřazena kvůli nesplnění pravidel programu a následně bylo zamítnutí žádosti na Váš podnět řádně přezkoumáno příslušnou přezkumnou komisí IROP. Způsob hodnocení a důvody vyřazení Vaší žádosti byly dále prověřeny při vypořádávání Vámi podaných stížností, přičemž bylo zjištěno, že žádost skutečně nesplňovala veškerá pravidla IROP. Proto s ohledem na zásadu rovného přístupu k žadatelům bylo nutné žádost z hodnocení vyřadit. Případné navýšení alokace dané výzvy na tomto závěru nemůže nic změnit, jelikož podpořeny mohou být pouze žádosti, které hodnocením úspěšně prošly. Navýšení se proto vztahuje zejména na projekty zařazené mezi náhradní projekty.

Vážený pane Orkáči, další šancí na získání evropských dotací je blížící se programové období 2021-2027, kde je aktivita zaměřená na výstavbu mateřských škol a navyšování kapacit mateřských škol je opět plánována v Integrovaném regionálním operačním programu 2021-2027. Doporučuji Vám proto sledovat informace k novému programovému období 2021-2027.
S přátelským pozdravem

Vážený pan Radomír Orkáč
Na Ščučím 1093/39
72000 Ostrava

Dopis v PDF:

[pdf-embedder url=”https://www.hrabova.info/wp-content/uploads/2020/01/priloha_743448351_0_41974_2019_Orkáč_Ostrava-Hrabová_mateřské-školy.pdf” title=”priloha_743448351_0_41974_2019_Orkáč_Ostrava Hrabová_mateřské školy”]

11 Komentáře

  1. Vladimír Slavík říká:

    Odpověď pana Babiše (lépe řečeno jeho právníků) jsem si přečetl velmi pozorně a  musím s jeich argumenty souhlasit.
    Odjakživa ve svém životě jsem spoléhal pouze sám na sebe a na své schopnosti, Žádosti o  různé dotace pokládám za nedůstojné.
    Při našich možnostech si postavíme novou školku z vlastních peněz.

    V novém roce zdraví občany Hrabové Vladimír Slavík

  2. Radomír Orkáč říká:

    Já jsem si rovněž odpověď přečetl velmi pozorně a premiér mi neodpověděl na to, co jsem se ho ptal. Já vím moc dobře, že jsme dotaci nezískali a že bude vyhlášen nový dotační titul;-)
     
    Ptal jsem se na (premiér – ukažte mi, kde potřebují školku, já tam přijedu a my ty peníze najdeme)…
     
    “Já Vás chci požádat jen o to, abyste přijel k nám a nechal si vysvětlit, že my ty peníze opravdu potřebujeme, pro zdárnou budoucnost naší obce a našich dětí. Pro to, aby rozvoj naší obce, těžce zkoušené dopravou a průmyslovými exhalacemi, neustrnul na mnoho dalších let.”

  3. Milan Všímavý říká:

    Sliby se mají plnit nejen o Vánocích 🙁

  4. Jan Dvořák říká:

    Tož to je fajn, že pan Orkáč může požádat o dotaci na školku v dalším programovacím období. Jenže než se v nové sedmiletce dostanou první peníze k příjemcům, bude už školka dávno stát…

  5. Uřad říká:

    Vladimír Slavík.🙂🙂Souhlas.🙂

  6. Josef Mutina říká:

    A proč nesplnovala žádost podmínky?!!!

  7. Radomír Orkáč říká:

    Žádost nesplňovala podmínky, protože jsme nedodali společné stavební povolení, které nenabylo právní moci ani do druhé výtky/výzvy. O společné stavební povolení požádal náš úřad v říjnu 2018, když nedodal vše potřebné, řízení bylo pozastaveno a náš úřad požádal o odložení až do března 2019! Takže jsme byli v březnu 2019 vyřazeni. Hodně to zjednodušuji, protože do toho vstupuje spousta dalších okolností. Kdo za to však může se neví, odpovědní se k zodpovědnosti nehlási, žádná výtka nebo upozornění se nedostalo k Radě obce, buď informace zadržoval úřad nebo starosta. K radě se dostalo až vyrozumnění o přezkumu komise, což je konečná.

  8. Jiří Šosták říká:

    Dobrý den Orkáči, pokud to budete číst během dne. Určitě víte, proč to takto píši. Nyní však k věci.
    Jaká byla kontrola k dodání stavebního povolení? Proč jste se o to nezajímali a nepožadovali kroky ke splnění datu? Na co máme radu a KV? Nezjednušujte to a napište přesně jaké okolnosti do toho vstupují. Myslím si, že mne i občany to velmi zajímá. Nebudeme se schovávat za fráze,kdo za to může, že to dopadlo tak jak to dopadlo jistě víte. Jen nám nechcete nám sdělit. Myslím si, že rada obce a KV je tady od toho aby kontrolovala a činila. Nestačí se jen vymlouvat.,
    Vím o čem píši, mám s tím mnohaleté zkušenosti.

  9. Radomír Orkáč říká:

    Dobrý den, pane Šostáku.
     
    V komentářích se to špatně vysvětluje. Je to na samotný článek. To podstatné, že rada nebyla o ničem do zamítnutí přezkumnou komisí informována, jsem napsal. Proto se o to nikdo nezajímal. Do 16.12. 2019 (na veřejném jednání zastupitelstva) ještě stále starosta trvdil, že jsme ve hře. Mimochodem 17.12. 2019 jsem napsal Babišovi, přestože jsme měli být dle starosty stále ve hře. Další podstatné informace jsme řešili mimochodem včera na kontrolním výboru, kam jsem byl pozván.
     
    Rozpočet školky jsem po mnoha urgencích, žádostí a jednání dostal teprve před třemi dny.
     
    Vše podstatné zapisuji sem, takže co Vám kdo více než já poskytl?
    https://trello.com/c/R8XbXyTd
     
    Co přesně je tedy dle Vás výmluva?

    Děkuji za odpověď.

  10. Jiří Šosták říká:

    Přečte si prosím ještě jednou mé vyjádření a to velmi pozorně, pane Orkáči.
    Tím je řečeno vše.Proč jste přezkumnou komisi před zamítnutím netlačili a nežádali odpověď jak to věci vypadá? Ono je jednoduché se na nic neptat a netlačit na odpovědné pracovníky. Rozpočet školy ve výši cca 80mil. je již znám několik dnů předem, Neřkuli týdnů. Podle mého názoru je nutné se zajímat o problémy obce a kontrolat činnost úředníků a ne pzát se na tro, jestli starosta bude stavět na některé ulici nebo ne. To je věc jen toho, kdo chce stavět.

  11. Radomír Orkáč říká:

    Bohužel jste mi neodpověděl na můj dotaz, který následoval po mém vysvětlení, takže nemám potřebu v této Vaší hře dále pokračovat. Omlouvám se a děkuji za pochopení.

[email protected] [email protected]