Vladimír Slavík: Vize o budoucnosti Hrabové

Tím míním vytváření plánu „Strategie rozvoje městského obvodu Hrabová – Hrabová 2040“.

Hlavní přínos strategického plánováni spatřuji v tom, že to může být účinný způsob, jak probudit zájem občanů o veřejné záležitosti. Pevně věřím, že tito občané existují i v Hrabové, ale nebyli doposud osloveni, neměli důvod vyslovovat své názory veřejně. Snad je k tomu přiměje možnost se podílet tímto způsobem na budoucnosti naší obce. Tedy svým způsobem i na budoucnosti svých dětí. A to je velmi silný motiv k aktivnímu jednání!

Před časem mě velmi nemile překvapil svým negativním postojem ke strategickému plánování zastupitel MUDr. Gromnica. Všemožně se snažil znevažovat význam těchto aktivit s argumentem, že jde o fantazie a zbytečnou ztrátu času. Myslím, že časem pochopí krátkozrakost svých názorů.

Nyní se vracím do současnosti. Na Hrabova.info jsem si přečetl, že se má dnes, 28. ledna 2020 v 16:00 hodin uskutečnit schůzka pracovní skupiny „Strategického plánování“. I když není zcela jasné, co je „pracovní skupina“ (v dokumentech se uvádí pojem „Řídící skupina“ a „Kontrolní a iniciační skupina“), není to podstatné.

Podstatné je, že konečně se v této oblasti něco děje. Především bude oficiálně ustavena nová řídící skupina ve složení: Trávníček, Kopitzová, Kelnarová, Dolejška, Balušek, Socha. Také bude pravděpodobně změněno složení „Kontrolní a iniciační skupiny“.

A to je velmi důležité. Doporučuji její doplnění o občany a zastupitelé, kteří různými způsoby projevují enormní zájem o veřejné záležitosti. Ze zastupitelů je to nepochybně R. Orkáč, M. Slíva, J.Skalský, z občanů pak I. Richter, J. Dvořák, M .Veselý, J. Batelková, M. Poláček, M .Slepička, S. Holiš, P. Hasmann a další. Žádoucí by byla i účast představitelů našich nejvýznamnějších spolků a organizací. Ti všichni se mohou podílet na budoucnosti Hrabové. Na druhé straně by měli “vypadnout” ti, kteří nejsou pro skupinu přínosem.

Vždyť je zde tolik významných témat, které vyžadují širší diskusi! Příkladně územní plán Hrabové, problematická Jižní tangenta, budoucnost Pilíků a okolí Ostravice, postup při modernizaci obecních bytů a reálné možnosti jejich privatizace, problematika průmyslových zón, vytváření „srdce Hrabové“, odlehčovací kanál Ščučí, dopravní intenzita na Paskovské ulici, pakování na Šídlovci, kanalizace, nedostatečné prostorové parametry místních komunikací atd.

Musím konstatovat, že pokračování našeho “strategického plánování” má roční zpoždění a zavinil to svou liknavostí pan starosta. Asi zcela nepochopil význam této iniciativy. Na vině je i kontrolní výbor, který nevyžadoval důsledné plnění usnesení zastupitelstva č. 25/331 ze dne 24.9.2018.

Na závěr zdůrazňuji, že zásadním problémem dneška je nedostatečný zájem občanů o veřejné záležitosti. Aktivity, související s vytvářením „vizí“ mohou být účinným prostředkem k probuzení zájmu občanů o „věci veřejné“.

Místním skeptikům (včetně MUDr.Gromnice) položím následující otázku: Víte o něčem lepším? Čím může tato iniciativa poškodit zájmy našich občanů?

11 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Už jsem to sice psal, ale zjevně je to potřeba zopakovat: Strategický plán měl od 23. 1. 2019 ve své kompetenci pan Skalský, nikoliv starosta. Až po odchodu pana Skalského z rady se iniciativy chopil opět starosta a dle dohodnutého postupu bylo upraveno složení pracovní skupiny, která se po schválení Strategického plánu stala Kontrolní a iniciační skupinou. Pana Slavíka snad potěším, že některé jím uvedené osoby se skutečně staly novými členy této skupiny, konkrétně pánové Skalský, Poláček, Holiš. Po první schůzce nové pracovní skupiny, kde se dohodl další postup, je možno jednoznačně konstatovat, že i ve svém novém složení to bude pracovitý orgán.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Milý Honzo, tohle je normální sprostá lež (kompetence Jiřího Skalského), ale co jiného od tebe čekat.

  3. Igor Trávníček říká:

    Na začátku tohoto volebního období byla dohodnuta výrazná změna ve způsobu práce rady, kdy jednotliví radní měli být odpovědní za určité konkrétní činnosti. Cituji ze zápisu z rady z ledna 2019:
    “Radní jednali o rozdělení kompetencí:
    – Ing. Skalský: stavby, investice, strategický plán”
    Nemyslím si, že zápis z jednání rady je snůška sprostých lží…

  4. Radomír Orkáč říká:

    Milý Igore, starosto, lžeš i ty.
     
    Opakovaně jsme na tebe na jednáních rady apelovali, ať svoláš komisi. Pod našim tlakem jsi alespoň v červnu 2019 požádal o nominace na změny v komisi. Předpokládám, že to byl tedy zásah do něčí kompetence?
     
    Tvé nic nedělání si může každý prověřit v mé evidenci na Trello.
     

     
    čt 6. 6. 2019 v 12:34 odesílatel Trávníček Igor napsal:
    Vážení zastupitelé, představitelé politických stran a hnutí,
     
    v minulém roce jsme připravovali Strategický plán rozvoje Hrabové na nejbližší desetiletí. Materiál je z cca 80% hotov. Schází už jen takové drobnosti k doplnění, jako je kdy plánované akce uskutečnit a kde na ně vzít. K tomu je zapotřebí se sejít a vše dopracovat. Vzhledem k personálním změnám po říjnových volbách Vás prosím o nominace (do 14ti dnů) do komise, která bude na doplnění a kompletizaci plánu pracovat.
     
    S díky a s pozdravem
     
    Igor Trávníček
    starosta
     

     
    From: Radomír Orkáč [mailto:[email protected]]
    Sent: Thursday, June 6, 2019 12:39 PM
    To: Trávníček Igor
    Subject: Re: srategický plán Hrabové
     
    Jo tak “srategicky”;-)
     
    Igore, ja tvuj mail zverejnim zitra, at verejnost vidi, ze se neco deje, souhlasis?
    Neboj, bude z toho patrne, komu to bylo smerovano, ze to nepises verejnosti…
     
    R.
     

     
    út 11. 6. 2019 v 15:57 odesílatel Trávníček Igor napsal:
    Zapomněl jsem ti odepsat…a jj souhlasím
    igor
     

    čt 24. 10. 2019 v 6:41 odesílatel Radomír Orkáč napsal:

    Ahoj Igore,
     
    prosím Tě, na čem vázne svolání “komise”? Na začátku června ses ptal na nominace, ale od té doby jsme ani na radě a ani na zastupitelstvu v této záležitosti nic neudělali.
     
    Kdy bude svolána komise?
     
    Moc děkuji za info.
     
    R.


     
    čt 21. 11. 2019 v 23:44 odesílatel Radomír Orkáč napsal:
     
    Ahoj Igore,
     
    omlouvám se, ale stále jsem od tebe neobdržel odpověď.
    Kdy prosím bude svolána skupina okolo strategického plánu?
    Moc děkuji za info.
    R.

  5. Igor Trávníček říká:

    Ano, je to přesně jak píšeš. Z mé strany se jednalo o zásah do kompetence nečinného radního.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Teď už pouze zasáhnout do kompetence nečinného starosty a duha se rozklene nad Hrabovou od haldy až k haldě.

  6. Radomír Orkáč říká:

    Igore, každý si na to může, respektive musí, udělat obrázek sám. Jiří Skalský neměl žádnou pravomoc komisi sestavit a svolat, jasně je stanoveno, že předsedou je vždy starosta.
     
    Jsi sprostý lhář a zopakuji slova pana Slavíka o mafiánech:
     
    “… tedy i ostudou pana starosty, který je předsedou této mafiánské organizace s názvem ODS Hrabová.”
     
    Nebo Květy Hrabovské o tvém nicnedělání:
     
    “Před časem jsem navštívila pana starostu a zeptala se: Kudy chodím, tudy slyším jak na úřadě skoro nejsi, jak nic neděláš, jak nemáš výsledky. Je to pravda nebo makáš jako šroub a máš jen špatné PíáR?”
     
    To není o názoru mém, ale lidí, kteří pro Hrabovou skutečně něco dělají, nikoliv, že přijdou do práce na 9 a v 1 už tam nejsou.
     
    Loni jsem si nechal tajemníkem udělat tvou docházku, vše jsem připraven předložit.

  7. Vladimír Slavík říká:

    Pánové, prosím, abyste nevyužívali můj článek k vyřizování osobních účtů. Očekával jsem diskusi o důležitějších záležitostech. Příkladně o způsobu dokončení “Strategického plánu”, o vytvoření časového harmonogramu realizace, o jeho popularizaci a případnou diskusi s občanskou veřejností atd.

  8. Jan Dvořák říká:

    Usnesení rady z 23. 1. 2019 hovoří zcela jasně. Nic jiného než svolat pracovní skupinu ve věci Strategického plánu nebylo třeba udělat – a to pan Skalský neudělal.

  9. Radomír Orkáč říká:

    Milý Honzo, usnesení o “patronátu” radních (PATRONÁT bez konkrétních a jasných kompetencí a zodpovědnosti) je nadřazeno usnesení zastupitelstva (o jasné odpovědnosti, povinnosti a kompetencích)? Jsi lhář, ale jestli Ti to pomůže k moci, tak proč ne…

    • Jan Dvořák říká:

      Usnesení rady z 23. 1. 2019 hovoří zcela jasně. Pokud by starosta řešil Strategický plán, porušil by usnesení rady a to nesmí.

[email protected] [email protected]