Rarita ve vitríně hasičského muzea

Úplnou raritu a unikát pro obyvatele Hrabové našla při dnešním (1.2.2020) výletu do Hasičského muzea v Ostravě-Přívoze výprava našich dobrovolných hasičů.

Pro jiné návštěvníky jeden z mnoha exponátů, spíše taková obyčejná kartička, ale pro Hrabovany velká zajímavost. Tím unikátem je pozvánka na hasičský ples. Ani na tom by nebylo nic divného, kdyby to nebyla pozvánka z roku 1928!

Pozvánka na hasičský ples z roku 1928, Petr Žižka

Pozvánka na hasičský ples z roku 1928, Petr Žižka

Pěkná, v barvě vyvedená a kresbičkou hasiče ilustrovaná kartička vypráví celý příběh z historie obce. Stačí se začíst do těch pár slov, které na pozvánce jsou. Ples Sboru dobrovolných hasičů Hrabové měl „začátek v šest hodin večer v neděli dne 8. ledna 1928.“ Asi nikoho nepřekvapí, že místem konání byl sál hostince U Lípy. Hrála hudba p. Baluška. Docela zajímavé je vstupné, a to nejen jeho výše, ale též fakt, že pánové platili více, než dámy. Takže pánové zaplatili za tancovačku desetikorunu, dámy korun pět. V závěru pozvánky se tancechtiví Hrabované dozvěděli, že výtěžek půjde na hasičské skladiště.

Fotky jsou na Google Photos:

 

Zřejmě už brzy nebude tato pozvánka jediným exponátem Hrabové v tomto muzeu. Členové výpravy předali paní průvodkyni domovenku našeho Sboru dobrovolných hasičů. Vzhledem k tomu, že tyto nášivky vyplňují jednu z vitrín muzea, dá se předpokládat, že i ta hrabovská tam brzy přibude.

Text a foto: Petr Žižka

Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]