Deník: PODÍVEJTE SE: Ostrava-Hrabová: Lidé si pomáhají a myslí i na místní živnostníky

(Moravskoslezský deník, 25.3. 2020, Radek Luksza) Obytná, východní část tohoto ostravského obvodu nemá ani čtyři tisícovky lidí. Zato v té průmyslové, výrobní a obchodní na západě se jich denně pohybuje minimálně dvakrát tolik.

CTPark Ostrava-Hrabová je místem, kde sídlí na sedm desítek firem. Od těch administrativních v jednotlivých kancelářích až po nadnárodní ve velkých halách. S parkovišti zaplněnými auty.

„Některé omezují provoz. Nemáme ale zatím poznatky, že by kvůli nákazy zavíraly,“ líčí Petra Pivovarová ze správy průmyslové zóny.

Na jednom konci je hypermarket prozrazující podle vozů před ním slušnou návštěvnost, na druhém – a vlastně i různě uprostřed – se nákaza nenákaza staví. Během pracovní doby je mezi objekty klid, rušno pak nastává se střídáním směn. Lidé z rouškami vystupují z autobusů i svých aut. Další vozí příbuzní, aby se omezily kontakty.

To na opačné straně od průmyslové zóny nyní považují spojení se sousedy v Hrabové za klíčové.

„Těch informací je tolik a mění se z hodiny na hodinu, že je pomalu problém se v tom vyznat. Zejména to platí pro naše seniory,“ uvádí zastupitel obvodu Radomír Orkáč, okolo něhož se soustřeďují dobrovolnické aktivity na pomoc okolí.

Informace o aktuálním stavu dostávají lidé z Hrabové do mobilů v SMS zprávách i tištěné v letáčcích. „Server hrabova.info má přes dvě stě návštěv, na našem facebookovém profilu sdílí novinky asi čtrnáct stovek lidí,“ upřesňuje Orkáč.

Ovšem senioři si prý stýskají, že jim chybí obecní rozhlas, na nějž jsou zvyklí. Ten je pokažený…

Místní tvrdí, že nařízenou karanténu v Hrabové ještě nemá nikdo, o nejbližším nakaženém se ví v Paskově. „Nálada tu není špatná, je fajn, že si všichni pomáháme,“ nechávají se slyšet obyvatelé na předměstí vesnického charakteru.

Někteří by rádi i přerušili stavbu nové mateřské školy – pro jistotu, aby obvod ušetřil na horší časy!

Objevuje se dokonce iniciativa „Pomozme firmám a živnostníkům z Hrabové“ vyzývající sousedy, aby si předpláceli služby či zboží a pomáhali zdejším podnikatelům překonávat potíže kvůli přerušení jejich činnosti.

„Zajdete si přece na pivo, až skončí vládní opatření proti koronaviru, tak proč si ho nezaplatit předem?“ vzkazují autoři.

Ti mají k dispozici celý seznam podnikatelů: Od rodiny poskytující fotografické práce i údržby a servis aut, přes květinářku (šijící také roušky), malíře, maséry, hodinového manžela, sklenáře, půjčovnu přívěsů po provozovatelé hospod, restaurací či cateringů.

„Ona by si i obec mohla předplatit focení či kytky pro více příležitostí,“ míní.

Hrabová se také snaží normálně žít navzdory omezením. „Máme i čerstvé zákusky. Všeho je dostatek, chybí asi jen droždí, a ovšem, dezinfekce,“ říkají v Budoucnosti na šídloveckém – vyprázdněném – náměstí.

Markéta s Lukášem provozující jiný obchod rozváží po okolí bedničky čerstvého ovoce a zeleniny. Až pětadvacet denně.

Zdroj: https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/ostrava-hrabova-hrabova-lidem-pomahaji-sousede-2503-2020-20200325.html

2 Komentáře

  1. Šárka Tomisová říká:

    Nemyslím to špatně, ale květinářství a autoservisy js
    ou přece povolené….

  2. Radomír Orkáč říká:

    Dobrý den, paní Šárko.
     
    Máte samozřejmě pravdu, je to tak jak píšete, květinářství i servisy (do nějakého počtu osob) jsou povoleny. Ale to neznamená, že jsou opravdu otevřeny.
     
    Kde není aktuální poptávka, nemůže být ani nabídka. O květiny je v této době naprosto minimální zájem, svatby se nekonají, rodiny se nenavštěvují, tento týden je venku velká zima pro práci na zahradě, atd. Navíc je problém se zásobováním, často jsou k nám květiny a sazenice dováženy např. i z Polska, kde je větší trh a je to tak levnější.
     
    U autoservisů není až tak moc situace odlišná, jezdí se méně auty a především píšu o Iloně a Liborovi, kteří začínají spadat do ohroženého věku, tak je lepší, aby měli zavřeno. Jelikož má Ilča živnost i na focení (snad se na mě nebude zlobit, že to tu píšu), tak ani fotit teď nemůže, není koho, kdo by měl zájem.
     
    Proto jsem si dovolil je tam napsat…
     
    Každopádně, máte samozřejmě pravdu, otevřeno mít mohou, ale napsal jsem je tam z výše uvedených důvodů.
     
    Opatrujte se.
     
    R.

[email protected] [email protected]