(FOTO) Před 18 lety přišla Hrabová o historický klenot

Na den přesně, před 18 lety, vyhořel dne 2. dubna 2002 kostel svaté Kateřiny v Ostravě-Hrabové. Na jeho místě dělníci postavili dokonalou repliku vzácné památky. Ze svatostánku se tak postupně stal oblíbený cíl turistů. Míří tam dokonce autobusové zájezdy.

Kostel po velkém požáru museli dělníci postavit znovu. Místní lidé si na něj ale rychle zvykli. „Zvenku je stejný, to bylo podmínkou. Ale uvnitř je hodně změn, je to modernější. Snažili jsme se to trošku vylepšit,“ dodává paní Hana Chlupatá.

Více se dozvíte v rok starém rozhovoru na webu Českého rozhlasu, kde je k poslechu i audio reportáž s Hankou Chlupatou…

Zdeněk Lasák: Obnova kostela 11.-14.6. 2004

Zdeněk Lasák: Obnova kostela 11.-14.6. 2004

Minulý týden zveřejnil v naší facebookové skupině pan Zdeněk Lasák fotoreportáž z období 11.-14.6. 2004, kdy vznikala současná replika kostela. Fotografie jsou na jeho Zoneramě.

Pan Lasák dokonce připravil i zhruba dvou hodinové video, ale včera v něm našel chyby a tak mě prostřednictvím Ilony a Libora Hromádkových požádal, abych ho dnes ještě nezveřejňoval. Nevadí, počkáme si;-)

iDnes.cz zrovna dnes 2. dubna 2020 píše: “Konec sporů. Diecéze se s hasiči dohodla na ochraně repliky vypáleného kostela”.

V článku se dočtete, že po zhruba půlročních neshodách ostravsko-opavského biskupství s hasiči kvůli protipožární ochraně repliky vypáleného dřevěného kostelíku v Třinci-Gutech se podařilo vyjednat dohodu. Více přímo v článku.

Štítky:

Jeden komentář

  1. Zdeněk Lasák říká:

    Video je hotové, dva díly, celkem asii 2 a 1/4 hod. Pro zájemce i na dvou CD.

[email protected] [email protected]