Rouškomat by měl být v Hrabové v provozu od zítřka

Dnes vyšel v Moravskoslezském deníku článek o tom, že Rouškomaty dorazily do Ostravy! Ochranné pomůcky budou k mání od zítřka. Článek není “zajímavý” pro Hrabovou jen tím, že tam jsme uvedeni v tabulce, ale i tím, že se v něm na fotkách objevuje “naše” paní Bollogová, bohužel již jako zaměstnanec úřadu v Radvanicích.

/REPORTÁŽ DENÍKU, FOTOGALERIE/

Celkem 21 automatů na roušky, respirátory či třeba dezinfekční gel dnes dorazilo do Ostravy. Během zítřka bude dokončena jejich instalace na 21 místech ve dvanácti městských částech. Dodavatelská firma je připravena doplňovat zásoby několikrát denně!

Automat na roušky a další zdravotnické potřeby u úřadu v Radvanicích, 6. dubna 2020 v Ostravě.

Automat na roušky a další zdravotnické potřeby u úřadu v Radvanicích, 6. dubna 2020 v Ostravě.

Automat na roušky a další zdravotnické potřeby u úřadu v Radvanicích, 6. dubna 2020 v Ostravě. | Foto: Deník / Pavel Netolička

Je krátce po půl desáté ráno a před radnicí v Radvanicích zastavuje kamion s karlovarskou poznávací značkou.

„Říkal jsem vám, že Těšínská ulice je dlouhá – od Havířova až po centrum Ostravy,“ říká, s úsměvem skrytým pod rouškou, radvanický starosta Aleš Boháč poté, co řidiče navigace navedla do vedlejších Bartovic.

„Nedivte se, řidič vyjížděl v jednu ráno, my pak ve tři,“ obratem pozitivně hlásí ředitel karlovarské společnosti Pick Up 24h Jan Malík – firmy, která pro zdravotnický koncern Batist Medical dodává odhadem dva metry vysoké a metr široké i hluboké automaty.

SORTIMENT Z ROUŠKOMATŮ

Pořizovací hodnota jednoho stroje je asi 350 tisíc korun bez vybavení. Pick Up 24h je však Batistu Medical jen pronajímá, navíc v této době za solidárně poníženou částku.

Už dnes se v těchto strojích, a to nejen v Radvanicích a Bartovicích, ale napříč městem, objeví zdravotnický a ochranný materiál.

Celkem na jednadvaceti místech (blíže v rámečku pod článkem k tématu) budou v průběhu zítřka k dostání klasické roušky, respirátory třídy FFP2, ochranné rukavice i dezinfekce.

Respirátor z „rouškomatu“ stojí 240 korun, dva kusy klasických roušek 40 korun, lahvička dezinfekčního gelu 150 korun a balené rukavice 30 korun.

„Naše stroje jako jedny z mála dokážou vydávat roušky a respirátory tak, jak mají. Nedochází k jejich shození dolů po spirálách, kde by se lehké roušky mohly zaseknout, ale stroje jsou vybaveny pásovým mechanismem a výtahem a roušky sjedou až k výdejním dvířkám,“ vysvětluje Jan Malík.

BRZY I PLATBA KARTOU?

Bílé stroje, které pracovníci na vytipovaných místech pečlivě usazují a zapojují k připravené elektřině, zatím neumožňují bezkontaktní platbu bankovní kartou, přijímají nyní všechny mince, sto- a dvousetkorunové bankovky.

„Kvůli uzavření hranic máme problém s dodávkou bezkontaktního platebního systému, ale jakmile budou dodány, nainstalujeme je obratem do všech strojů,“ ujišťuje Jan Malík a přesouvá se na další místo instalace.

Obdobné stroje už od minulého týdne využívají lidé v Brně a obdobný zájem společnost Batist Medical, která do nich dodává své vlastní výrobky, očekává i v Ostravě.

„Máme v Ostravě tříčlenný tým, který bude jednotlivé rouškomaty doplňovat na základě jejich telemetrického vyhodnocení v reálném čase. Dvoučlenný servisní tým má také Pick Up 24h, takže se o stroje bude starat pět lidí,“ podotýká obchodní ředitel Batist Medical Pavel Doubrava s tím, že rouškomaty budou od příštího týdne v omezeném množství poskytovat za 25 korun patrně i nanoroušky, jejichž drtivou většinu musí výrobci odevzdávat primárně ministerstvu.

„Oceňuji tuto nabídku Batistu Madical, připadalo mi fér, abychom tyto automaty dokázali dostat nejen k nám, ale i na co nejvíce míst napříč Ostravou,“ vysvětluje Aleš Boháč, též předseda sboru ostravských starostů, který jako takový s firmou Batist Medical takzvané „rouškomaty“ pro Ostravu ujednal.

K TÉMATU KDE V OSTRAVĚ BUDOU ROUŠKY?

  • Slezská Ostrava – 4 (radnice, ZŠ Bohumínská, kulturní dům Heřmanice, bývalá hasičárna v Muglinově)
  • Jih – 4 (náměstí Ostrava-Jih, podchod u Venuše, Náměstí SNP, u prodejny Albert u zastávky Antonína Poledníka)
  • Radvanice a Bartovice – 2 (radnice, hospoda Ramses)
  • Poruba – 2 (Florida, Alšovo náměstí)
  • Vítkovice – 2 (Náměstí Jiřího z Poděbrad, radnice)
  • Mariánské Hory a Hulváky – 1 (Mariánské náměstí)
  • Třebovice – 1 (křižovatka Třebovické ulice a 5. května)
  • Martinov – 1 (radnice)
  • Svinov – 1 (radnice)
  • Hrabová – 1 (Tesco)
  • Stará Bělá – 1 (Zdravotní středisko Stará Bělá)
  • Polanka nad Odrou – 1 (radnice)

Převzato: https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/rouskomaty-ostrava-koronavirus-ochranne-pomucky-20200406.html

2 Komentáře

  1. Výsměch švadlenkam říká:

    Při čtení článku o rouškomatech mě zvedl ze židle. Zajímalo by mě kdo bude šít roušky pro tyto stroje. Cena za 2 kusy 40kč je velkým výsměchem pro lidi, kteří to šijí zadarmo. Nezlobte se, ale mě to docela ponížilo.

[email protected] [email protected]