Dezinfekce pro občany a hasiče? Uvidíme…

Dnes jsem zaslal tajemníkovi žádost, aby zítra znovu úřad (krizový štáb) vyhodnotil situaci ohledně pořízení dezinfekce. Není to rozhodování jednoduché, ale co je v dnešním světě jednoduché.

Anketa: Měli byste zájem o dezinfekci od úřadu z Hrabové?
Palec nahoru = mám zájem

“Město Vratimov zajistilo dezinfekční přípravek, který je vhodný k dezinfekci rukou. Dezinfekce bude dodávána občanům zdarma a to v množství 0,5 litrů na číslo popisné (u bytových domů na domácnost).”
Tajemník úřadu v Hrabové mi k situaci u nás sdělil, že MOb žádá o pomůcky a dezinfekci od MS kraje (viz snímek tabulky), ale že kdyby byl zájem, tak mohou požádal o 1000l, kde by litr vycházel za 29,9 Kč.

Stáli byste o tuto dezinfekci? Ať již zdarma, jako je ve Vratimově, nebo za peníze?

Palec nahoru = mám zájem

Stav ankety v neděli odpoledne

Stav ankety v neděli odpoledne


(19.4. 2020) Radomír Orkáč -> Jan Socha

Dobrý den, pane tajemníku.

Rozhodl jsem se zmapovat situaci okolo dezinfekce u nás v Hrabové a jak to dělají jinde.

Každý, kdo by měl zájem o dezinfekci od úřadu v Hrabové (ať již za peníze nebo zdarma), měl dát na facebooku v naší skupině lajk = palec nahoru. Za necelý 24 hod. (do nedělního odpoledne) se vyjádřilo 85 lidí, že by takovou dezinfekci ocenili. Samozřejmě, že to není směrodatné číslo, ale minimálně naznačuje, že potřeba zde skutečně je.

Anketa byla mojí reakcí na aktivitu okolních obcí i některých městských obvodů. Jak víte, tak o zajištění dezinfekce jsem psal již před týdnem a domluvili jsme se, že pokud bude zájem, úřad situaci znovu vyhodnotí.

Byl jsem se podívat do rouškomatu v Tesco v Hrabové a zjistil jsem, že tam je dezinfekce AntiCOVID 50ml za nehorázných 80 Kč. Vy jste mi psal, že by 1l vyšel na 29.90 Kč (při objednávce 1000l).

Přemýšlel jsem nad tím a navrhuji kostru toho, jak by se mohlo postupovat:

  • Dezinfekce bude potřeba ještě dlouhé měsíce, čili nemám strach, že i kdyby se objednávka zbytečně nadhodnotila, co do množství, že se bude muset přebytek “vyhodit”.
  • Pokud obec požádá naše dobrovolné hasiče, nemám problém s tím toto domluvit, stejně jako “látkovou sobotu”, určitě by se připravili nejen na distribuci dezinfekce, ale i na dezinfekci veřejných prostor (zábradlí, kontejnery, vstupy, lavičky, zastávky, atd.).
  • Zatímco látkovou sobotu jsem měl již předjednanou se starostou hasičů i velitelem jednotky, a o ošetření prostor mi již dokonce dva hasiči psali, tentokrát to projednáno s vedením zatím nemám (protože jste zatím o pořízení dezinfekce neuvažovali).
  • Ve Vratimově rozdávali hasiči dezinfekci po 1/2l na domácnost (číslo popisné) a přestože takové množství nikoho nespasí, určitě pomůže potřebným, stejně jako jedna rouška do domácnosti (na číslo popisné).
  • Ve Vratimově to hasiči rozdávali tak, že si musel pro to každý přijet, takový postup by mohl být v zásadě i v Hrabové. Jelikož se při poslední distribuci roušek ve velkém roušky ztrácely ze schránek, musíme zvolit jinou strategii.

Děkuji za projednání a vyrozumění.

S pozdravem, R.O.

Štítky:

2 Komentáře

  1. Šárka Tomisová říká:

    A jaký je prosím posun?
    Prozatím jsem si nevšimla, že by úřad desinfekci občanům nabízel.
    Ani zadarmo, ani za výrobní cenu a ani za rozumnou cenu.

  2. Jan Socha říká:

    Paní Tomisová, přečtěte si moje dnešní vyjádření na fcb Hrabová. Posun tam uvidíte: úřad v příštím týdnu rozdá 250 l dezinfekce zdarma.

[email protected] [email protected]