(Audio) Čápi zaplňují svá hnízda. Lidé jejich návraty doslova žijí

Poslechněte si Libora Hromádku v krátké reportáži Petra Duška, která byla před necelým týdnem odvysílána na vlnách Českého rozhlasu Ostrava. Nejenže s manželkou Ilonou skvěle fotí, ale nyní se projevil i jako skvělý řečník.

Petru Duškovi děkuji, že si nás a naší Hrabové všiml a doufám, že se sem brzo zase vrátí. Myslím si, že manželé Hromádkovi mu mají mnohé co povědět.

Reportáž byla natočena na parkovišti naproti čapího hnízda v Ostravě-Hrabové.

Reportáž byla natočena na parkovišti naproti čapího hnízda v Ostravě-Hrabové.


(Petr Dušek, Český rozhlas Ostrava) Hnízda napříč celým Moravskoslezským krajem zaplňují čápi. Vracejí se teď z teplých krajin a podle ornitologů ve většině případů přilétají na stejná místa, ve kterých hnízdili v předešlých letech.

Někde lidé jejich návraty doslova žijí. A to třeba v ostravské části Hrabová. „Poslední tři roky jsme měli to štěstí, že jsme byli u toho, jak přiletěl samec a pak samička,“ popisuje fotograf Libor Hromádka z ostravské Hrabové. I letos nechyběl u jejich příletu.

 

Česká ornitologická společnost na internetu aktualizuje mapu s čapími hnízdy. Po celé republice už je jich obsazených více než 500. „Čápi už přilétají na hnízda víceméně celoplošně,“ říká ornitoložka Gabriela Dobruská.

Počet zaplněných hnízd podle ní nakonec může být ještě vyšší. Výskyty čápů se do mapy totiž stále ještě doplňují.

Děkuji Petru Duškovi, že nám zaslal audioreportáž:

Převzato: https://ostrava.rozhlas.cz/capi-zaplnuji-sva-hnizda-lide-jejich-navraty-doslova-ziji-8186022

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]