Odpověď na dotaz ohledně zablokovaných komentářů na Hrabová.Info

Před malou chvílí mi volal jeden rozhořčený občan (jméno záměrně neuvádím), proč není možné u starších článků na Hrabová.Info vkládat komentáře, že to je cenzura!

Nejprve odbočím – www.hrabova.info je ryze komunitní/soukromý web, který dělají ve svém volném čase dobrovolníci a financují tento projekt ze svých peněz (několik desítek tisíc korun ročně, kdo z vás to je ochoten financovat?). Každá funkce na webu se musí naprogramovat, napsat, vytvořit, udržovat a není to jako nástěnka, kde vylepíte plakát a je hotovo. Právě proto, že se Vám to zdá tak triviální, tak odvádíme skvělou práci, nemusíte ji odvádět vy.

Namísto toho na oficiálním webu obce www.ostrava-hrabova.cz:

  • nemáte žádnou možnost se na něco ptát, cokoliv komentovat
  • dokonce tam máte minimum neúředních informací
  • obsah tam vkládám ve svém volném čase a bezplatně
  • o server se starám ve svém volném čase a bezplatně

V obci nefunguje rozhlas, nejsou vydávány Hrabovské listy. Volal onen rozhořčený občan i starostovi a tajemníkovi, kteří jsou placeni za to, že tohle všechno má fungovat?

Vysvětlení blokace komentářů na Hrabová.Info je zcela jednoduché

Spamer – osoba, která vkládá do komentářů nebo posílá emailem nevhodný/nevyžádaný obsah, např. odkazy na porno, drogy, násilí, politické provokace, reklamy, atd.

Jedná se o opatření (blokace), které nám pomáhá v boji s všude přítomným spamem (nevyžádaným obsahem). Na Hrabová.Info bylo za pět let zveřejněno již téměř 4000 příspěvků (do dnešního dne přesně 3970 příspěvků) a spameři se pokoušejí zneužít každý formulář na každé této stránce!!!

Jedná se o kontinuální útoky (několik do minuty 24/7). Čím populárnější stránky/článek (počítáno co do počtu odkazů směřující na stránku/článek), tím více pokusů. Byly měsíce, kdy ve složce se spamem byly desítky tisíc komentářů! Mezi nimi se někdy nacházejí i legitimní komentáře a my to musíme ručně procházet a schvalovat.

V rámci boje se spamem, jsme zhruba před rokem aktivovali nástroj, který možnost vkládat komentáře pod články AUTOMATIZOVANĚ zablokuje po několika dnech, kdy nikdo žádný komentář nevložil. Touto automatickou blokací se tak dramaticky snižuje možnost vložit do starých článků nevyžádaný obsah. Spameři najednou ze 4000 článků mohou zneužívat pouze jednotky z nich a my tak můžeme trávit více času s rodinou, když jim v tom naše opatření zabránilo.

Spam u velmi čteného článku o bobrech

Spam u velmi čteného článku o bobrech, za dva dny 22 takových zachycených zpráv.

Dnešní výjimka

Dnes jste si možná všimli, že byly zakázány komentáře u zápisu kontrolního výboru – je to v pětileté historii Hrabová.Info poprvé, kdy se tak stalo ihned při zveřejnění příspěvku.

Je to z důvodu opakovaných stížností tajemníka úřadu Jana Sochy, který zveřejňování odsuzoval z toho důvodu, že zastupitelé zakázali zápisy výborů zveřejňovat na webu obce (zde na webu to ale zakázat nemohou). Abych ochránil ty, kteří zde zápis zveřejnili, byl zápis publikován pod obecným uživatelem a byly pod ním zakázány komentáře.

Pokud kdokoliv potřebuje vložit komentář pod starý článek na Hrabová.Info, který si už stejně nikdo nepřečte, napište mi nám na [email protected] a my pod článkem komentáře opět povolíme, ale zase jen na několik dní.

Vykaz pro pana Š.

Věřím, že jsem Vám to dostatečně vysvětlil, když jste již nečekal a zavěsil. Hlavně prosím netvrďte, že se jedná o cenzuru, nebo mi chcete tvrdit, že dveře či alarm ve Vašem domě je snaha o cenzuru? Blokací po několika dnech bráníme útočníkům ve zneužívání našeho “majetku”, tak to prosím respektujte.

Překlad funkcionality, že byly komentáře automaticky zablokovány, není téměř možný (naprogramovat se dá ale vše). Systém totiž nerozlišuje mezi automatickou blokací a ruční blokací. Pokud by tam ten překlad o automatické blokaci byl, tak například dnes by nebyl pravdivý, že byly komentáře zablokovány po několika dnech – prostě se to nedá odlišit.

Přeji vše dobré, opatrujte se.

 

6 Komentáře

  1. Milan Slíva jr. říká:

    Hlavně zákaz cenzury nepřináší právo neomezeně zveřejňovat názory kde se mi zachce. Vždy si je zapotřebí uvědomit, že záleží na vlastníkovi média, zda se názor rozhodne zveřejnit. Cenzura by to byla, kdyby se vlastník média rozhodl něco u sebe zveřejnit a nebylo mu to dovoleno, zpravidla státem. Nikomu nic nebrání své názory prezentovat jinde, popřípadě si dokonce zřídit vlastní mediální platformu pro své názory.

  2. Jiří Šosták říká:

    Vlastník média by si sám měl říci, co zveřejní nebo ne a toto pořádně zdůvodnit. Ne napsat, lépe řečeno říct do telefonu že po 10 dnech není možno vkládat příspěvky. U některých hodně starších příspěvků to není uvedeno.

  3. Jiří Šosták říká:

    Pane Orkáči, co chtěl tím básník říci? Jak můžou být dveře nebo alarm snahou o cenzuru? Do bytu nebo domu si můžete pustit koho chcete, ale není to cenzura.
    Ta se přecei týká, jak si myslím, jen tištěného slovy. Nebo se snad mýlím?

  4. Jiří Šosták říká:

    Pane Orkáči, jsem to já,podle vás rozhořčený občan, i když to není pravda.
    Píšete, že nástroj zablokuje po několika dnech, i když jste mi uvedl po 10 dnech, ale to není rozhodující, kdy nikdo žádný komentář nevložil. telefonní rozhovor s vámi jsem ukončil s přáním krásného dne,protože jak je známo, velmi často rozhovor vedete na druhou kolej.Jak jsem již dříve psal, co s tím mají společného
    dveře nebo alarm? Ten váš rozhořčeny ofčan chtěl je vysvětlení. NIc víc a nic míň.Jinak se se ještě chtěl zaptat, proč v článcích např. restaurace Stodola se píšete jako autor? Podle mého mázoru je přece autor ten, kdo článek zadává, Vy jste ho tam pouze vložil.

  5. Radomír Orkáč říká:

    Pane Šostáku, pokud něco v článku nechápete, klidně mi zavolejte, rád Vám to vysvětlím.
     
    Jelikož mám respekt ke starším lidem, klidně si na Vás udělám čas a připravím Vám školení, když o to tak stojíte a jako jediný čtenář Hrabová.Info to nechápete, nebo nechcete chápat.
     
    S přáním pěkného dne,
     
    R.O.
     
    PS: Vy si chráníte váš soukromý prostor, já si chráním svůj soukromý prostor jinak. V dnešní době je to třeba a není na tom nic podivného.

  6. Milan Slíva jr. říká:

    Uzavření diskuze pod článkem po určité době je běžnou funkcí webů, kupříkladu idnes také diskuze uzavírá.

[email protected] [email protected]