IDNES: Světlík plánuje na uhelné haldě v Ostravě vybudovat vodíkové město

(IDNES, 31.7. 2020) Před lety plánoval podnikatel Jan Světlík, že na povrchu haldy v Ostravě-Hrabůvce vybuduje golfové hřiště. Jenže zbytky uhlí pod povrchem stále hořely a teprve nedávno se podařilo oheň udusit pomocí velkého umělého jezera. Mezitím vzniklo v kraji tolik míst pro golf, že Světlík přišel s převratnější vizí. Na haldě má vzniknout vodíkové město.

Jan Světlík | Autor: Jan Zátorský, MAFRA

Jan Světlík | Autor: Jan Zátorský, MAFRA

Autor Ocelového města i dalších vědecko-fantastických knih Jules Verne by nejspíše měl radost. Už v roce 1874 totiž napsal: „Jsem přesvědčený, že jednoho dne budou vodík a kyslík, které společně tvoří vodu, hrát klíčovou roli jako zdroje tepla a světla.“ Z toho vychází i projekt vodíkového města, který připravují společnosti Cylinders Holding a Vítkovice a. s., jimž patří rekultivované území haldy o rozloze 102 hektarů.

„H2 City District má být vodíkovým městem. Pro jeho vznik bychom rádi získali i zahraniční investory. Vodík by tam měl sloužit k vytápění bytových domů, k pohonu aut i městské dopravy, ale mohl by tamním obyvatelům dát i práci, například ve vývojových, startupových či coworkingových laboratořích. V úvaze je i hi-tech výrobní park a vzdělávání orientované na vodíkovou budoucnost. Může tam být třeba i prodejna aut na vodíkový pohon,“ nastínil generální ředitel Cylinders Holding Jan Světlík.

Kdy výstavba vodíkového města začne, není zatím jasné. „Záměr rozvoje celého území už je připravený. Poprvé měl být představen 1. května, ale koronavirus to odsunul. Nyní se rozbíhají jednání s potenciálními investory,“ doplnil předseda představenstva Vítkovic Rodan Broskevič.

Autobusy na vodík mají jezdit v Ostravě v roce 2022

Světlík své vizi věří. „Začátkem tisíciletí jsme byli lídrem v zavádění stlačeného zemního plynu (CNG). Vyráběli jsme ocelové lahve i mobilní zásobníky na CNG, stavěli plničky, nakupovali osobní auta a vysokozdvižné vozíky, vyvinuli jsme i lokomotivu poháněnou CNG,“ připomněl podnikatel s tím, že nyní se jeho firmy podobně orientují na bezuhlíkovou technologii a chtějí být lídrem v prosazování vodíku.

Na vodík sází i vedení města a kraje, který se chce stát „vodíkovým údolím“ a čerpat evropské dotace.

Například Dopravní podnik Ostrava nebude od ledna 2021 vypravovat autobusy s dieselovým motorem, ale jen vozy na CNG a elektřinu. Těm zanedlouho začnou konkurovat autobusy na vodíkový pohon.

Dopravce už má slíbených 50 milionů korun z Unie na veřejnou plničku vodíku, kterou začne stavět na Hranečníku asi příští rok, a 73 milionů na autobusy. V nejbližší době vypíše soutěž na pět vodíkových autobusů. A kraj v září na deset.

„Zahájení provozu plnicí stanice a prvních autobusů na vodík předpokládáme na podzim 2022,“ řekla mluvčí města Andrea Vojkovská.

Moravskoslezský kraj plánuje i nákup vlaků na vodík a s VŠB-TU chce v malém odzkoušet technologie na čištění a výrobu vodíku.

„Region má nejen pro vodíkovou ekonomiku velký potenciál v šachtách. Místo prostého uzavření dolů lze uvažovat o území jako o velké příležitosti. Například pro solární parky,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Unucka, který má na starosti i bezuhelnou energetiku.

S nadsázkou říká, že téměř kdekoli na Ostravsku strčíte trubku do země, narazíte na metan, který je ze 75 procent tvořen vodíkem. Polovina kopců jsou haldy plné plynu. A při výrobě koksu vzniká koksárenský vodík…

„Do roku 2022 chceme vědět, zda lze vodík vyrobit z metanu a zda jej lze vyčistit na požadovanou kvalitu. Pokud ano, naši partneři by měli do roku 2025 začít vyrábět vodík ve velkém,“ dodal Unucka.

ZDROJ: Článek byl doslovně převzat z idnes.cz

Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]