Deník: Tah mezi Ostravou a F-M bez poplatku? Starostové sbírají poslední podpisy

(MS Deník, autor: Tereza Liczmanová) Boj o dálniční známku pokračuje. V úterý se v Žabni sešli starostové obcí, aby průběžně vyhodnotili petici o zrušení známky mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou. Svůj podpis zatím připojilo více než pět tisíc lidí.

Za zrušení dálniční známky mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou se bojuje už několik let. Letos však všech třináct starostů požádalo o podporu i veřejnost, která ji mohla a stále může vyjádřit svým podpisem až do úterý 15. září. Zatím svůj podpis pod petici o vyjmutí dálnice D56 ze zpoplatněných úseků připojilo více než pět tisíc občanů zapojených obcí.

Sviadnov, Žabeň, Paskov a Hrabová. Trasu po takzvané staré cestě volí řidiči, kteří se chtějí vyhnout zpoplatněnému úseku vedoucímu do Ostravy. To představuje problém zejména pro jmenované obce.

„Doprava v obci je neúnosná. Jde především o časy dopravních špiček. Ráno lidé dojíždí do průmyslových zón a odpoledne mezi druhou a pátou hodinou se všichni vracejí. Neustále se snažíme nějakým způsobem zmírnit dopravu. Zvyšuje se i nebezpečnost silničního provozu pro okolní obce,“ míní starosta Sviadnova David Novák.

Podle průzkumu z roku 2016 Sviadnovem denně projede třináct tisíc aut. Dnes už se tento počet vyšplhal na šestnáct až sedmnáct tisíc aut. „Každé osmé auto z desíti nemá dálniční známku. Někteří si nechtějí známku kupovat, když jedou jednou za týden na chatu do Beskyd. Chtěl bych ale zdůraznit, že účelem petice rozhodně není, aby lidé ušetřili, ale aby se u nás v obci snížil počet aut, protože je to opravdu neúnosné,“ dodává Novák.

Požadavek o zrušení zpoplatněného úseku podpořilo i Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje. „Myslím, že za to částečně mohou opravy, které probíhají na dálnici D56. Také tomu přispěla i stavba obchvatu Frýdku-Místku, kvůli níž se tvoří kolony. Jde tak opravdu vidět, že doprava na D56 nefunguje tak, jak by na dálnici měla, a kraj si mnohem víc uvědomil, jak D56 není dálnici, ale silnicí,“ myslí si náměstek primátora Frýdku-Místku Karel Deutscher.

Koncem září starostové předají petici ministerstvu dopravy. Nejvíce podpisů zatím připojili lidé z Ostravy, Frýdku-Místku, Žabně a Sviadnova.

Tereza Liczmanová

Převzato z deník.cz

Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]