(VIDEO) Boj obcí za vynětí ze zpoplatnění Místecké

Přibližně 50 osob se sešlo v úterý 8.12. 2020 na Paskovské ulici v Ostravě-Hrabové na protestní akci, kterou jsem ve spolupráci se starostou Davidem Hejnešem uspořádal na podporu vynětí dálnice II. třídy D56 mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou ze zpoplatnění. Kdy jindy se má taková akce konat, než den před videokonferenčním hovorem s ministrem dopravy;-)

Zdravý rozum se totiž pozastavuje nad tím, že např. v Karlovarském kraji za jízdu na dálnici D6 už od roku 2018 nemusí řidiči platit. Jedním z důvodů, proč je jízda po dálnici D6 zdarma, je přitom dle dostupných informací její délka. Z Karlových Varů do Chebu je to cca 40 km, a když se od toho odečtou úseky, které vedou kolem měst (obchvaty měst), řidiči by platili jen za necelých 20 km dálnice. Přitom “dálnice” z Ostravy do Frýdku-Místku měří pouhých 12 km. V Karlovarském kraji má být dálnice zdarma až do doby, než bude “dokončena” až do Prahy, k čemuž má dojít v roce 2026.

Právě zítra (ve středu 9.12. 2020) by si měl volat ministr dopravy se zástupci 13 obcí, které se nacházejí poblíž Místecké, čili tzv. dálnice. Ministerstvo dopravy opakovaně zpoplatnění hájí jako důvodné a nepomohly ani desítky samostatných žádostí obcí, naše společná žádost a dokonce ani petiční stížnost, kterou podepsaly tisíce dotčených občanů. Ministerstvo se omezuje na doporučení, aby se na dotčených místních silnicích vybudovaly prahy, ostrůvky a pravidelně se měřila rychlost.

Peticí jsme se samozřejmě zabývali. Došli jsme ovšem k závěru, že důvody, proč je tento úsek v české dálniční síti zpoplatněn, stále trvají.

František Jemelka, mluvčí ministerstva dopravy

Náměstek primátora Frýdku-Místku pan Karel Deutscher řekl pro televizi CNN Prima při protestech v Žabni (19.11. 2020), že “… jsme připraveni klidně i každý týden blokovat silnice i v jiných obcích…”. Abychom dostáli oznámení, které směřovalo na ministra dopravy, domluvil jsem se i se starostou Žabně panem Davidem Hejnešem, že dalším místem protestů bude Ostrava-Hrabová.

Chtěl bych tímto poděkovat našemu starostovi, že akci svou účastí podpořil, dále všem občanům, kteří dorazili a samozřejmě i Městské policii Ostrava, že dohlížela na pořádek (díky jejich veliteli Martinu Gurbovičovi, že ač nemusel, na mou včerejší večerní žádost tam poslal jednu hlídku). Pozvání přijal a přišel starosta Nové Bělé pan Lumír Bahr a samozřejmě nechyběl ani největší bojovník starosta Žabně pan David Hejneš. Speciální poděkování si zaslouží Bohumil Rundt, Jiřina Kelnarová, Jiří Skalský a Mirek Poláček, protože na místě pomáhali akci spoluorganizovat. Děkuji!

Reportáž České televize (pořad Události v regionech, Ostrava, 8.12. 2020) je na Youtube (v minutě 13:25):

Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]