Spolek Smíšek z Hrabové se dostal do sobotního vydání Práva

Neziskovky bojují. Ostrava pomůže | Právo, Denisa Doležalová: Také moravskoslezské neziskové organizace velmi tvrdě zasáhla epidemie koronaviru. Mnoho z nich už nemá na výplaty svých zaměstnanců, na zaplacení pronajatých prostor či vyúčtování dotací. Stát pro ně však žádné kompenzace nepřipravil. Město Ostrava proto teď chystá speciální výzvu s finanční pomocí.

Spolek Smíšek se dostal do sobotního vydání Práva

Spolek Smíšek se dostal do sobotního vydání Práva

Například Mateřské centrum Smíšek z Ostravy-Hrabové je na tom finančně už tak zle, že poprosilo o pomoc veřejnost. „Jsme na konci svých sil, proto jsme vyhlásili sbírku Přitom soběstační jsme byli od roku 2007. Aby centrum přežilo minimálně do května, potřebujeme uhradit částku 58 tisíc korun,“ svěřila se Právu provozovatelka Smíšku Iveta Ivanská.

Dodala, že v této částce jsou nájmy a služby s nimi spojené. „Musíme ale i ostravskému obvodu Jih vrátit část dotace, kterou jsme kvůli tomu, že jsme zavření, neměli, jak vyčerpat. Je nutné zaplatit i povinné poplatky a odvody za zaměstnance,“ upřesnila Ivanská s tím, že na rozdíl od podnikatelů nemají neziskovky nárok na kompenzace od státu.

„Je to fatální situace pro většinu z nás. Už musíme i propouštět. Budeme se z toho těžce dostávat, pokud se to vůbec podaří,“ posteskla si Ivanská, která boj nevzdává a požádala Ostravu-Jih o prominutí části dotace, nebo o mimořádnou dotaci na dokrytí té předešlé.

Ostrava chystá pomoc pro neziskovky

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) ve středu Právu sdělil, že město plánuje pro neziskové organizace speciální výzvu. „Nejprve ale musíme zúřadovat výzvu pro podnikatele. Bude to stejné jako vloni,“ upozornil. Podnikatelé, kteří se kvůli vládním opatřením proti šíření epidemie, dostali do hmotné nouze, mohou Ostravu žádat o finanční pomoc do neděle 7. února. Získat mohou 20 tisíc korun.

„Aktuálně nemá Moravskoslezský kraj vypsaný žádný dotační program na pomoc neziskovým organizacím. Koronavirová krize zasáhla řadu oblastí, negativní vliv má i na krajské finance. Kraj musí řešit nemalé potíže několika desítek svých příspěvkových organizací jako jsou nemocnice a sociální zařízení,“ řekla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Mluvčí Ostravy-Jihu Gabriela Gödelová upozornila, že je nutné, aby neziskové organizace situaci aktivně řešily. „To, že jsou v nouzi, samozřejmě vnímáme. Pro každého, kdo se na nás obrátí, se snažíme najít řešení. Musí nás ale o pomoc požádat,“ shrnula mluvčí Jihu.

Zdroj: Email paní Doležalové

Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]