Deník: Osvobození dálnice z Ostravy do Frýdku-Místku od poplatku je v nedohlednu

(Deník, 28.5. 2021, Petr Jiříček) Celé roky bojují obce kolem dálnice D56 o to, aby se jim po úzkých silnicích neproháněli řidiči (nárazoví nebo z principu odmítající platit), kteří by mohli a měli jezdit po tomuto účelu určené rychlostní komunikaci. Podle všeho se toho ale nikdy nedočkají. Co vzkázalo ministerstvo?

Jedním z těch, kdo téma poplatku pravidelně připomínkuje a jež – podle svých slov kvůli letitému nezájmu města – býval v pravidelném kontaktu s nejedním ministrem dopravy a opakovaně žádal o schůzky, je starosta Ostravy-Nové Bělé Lumír Bahr. Není proto překvapením, že když se nyní coby první náhradník stal nově dosazeným zastupitelem Ostravy za KSČM, jako první jej zajímalo právě toto téma. Byť s ohledem na situaci ve zúženém městském měřítku.

„Pánové, nemohlo by město nějak iniciovat vyjmutí zpoplatnění dvoukilometrového úseku na území města? Z jedné městské části do druhé po zpoplatněné dálnici? Navíc s městskou hromadnou dopravou? To je ostuda! Jsme jediní v zemi,“ žádal Bahr.

Vznikl by precedent

Náměstek primátora pro dopravu Vladimír Cigánek pro něj ale neměl dobré aktuální zprávy. „Jednali jsme s krajem, který je v kontaktu s ministerstvem dopravy. Z Prahy byl příslib, že pokud by šlo o dočasný krok po dobu dostavby dálnice (obchvatu Frýdku-Místku – pozn. red.), je ministerstvo o osvobození dálnice z Ostravy do Frýdku-Místku od poplatku připraveno jednat. Starostové okolních obcí ale dali jasně najevo, že nejde o dočasné, nýbrž trvalé řešení,“ okomentoval situaci Cigánek.

S trvalým osvobozením od poplatku ale ministerstvo nesouhlasilo. „Není to jediný úsek v zemi, o jehož vyjmutí se usiluje. A podle ministerstva by tím jen vznikl precedent pro další případy,“ objasnil dopravní náměstek.

Primátor Tomáš Macura alespoň ujistil, že město se bude snažit o vyjmutí kuriózního a Bahrem zmíněného dvoukilometrového úseku, byť dosud vždy bojovalo s menšími obcemi za vyjmutí celé dálnice.

Další jednání v Praze chce Ostrava iniciovat v rámci nejbližších měsíců podle časových možností ministra. „Vyjmutí celé dálnice se nám ale patrně nepodaří,“ připravil Macura region na zhasnutí světla na konci tunelu.

Zdroj: https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/osvobozeni-dalnice-z-ostravy-do-frydku-mistku-od-poplatku-je-v-nedohlednu-202105.html

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]