(FOTO) Hrabovské kosy

I když bylo v sobotu odpoledne počasí nevyzpytatelné, právě v době, kdy procházel průvod z Hrabovjanky na louku a po té probíhal samotný závod v kosení louky, slunce vykouklo a všichni soutěžící se tak pořádně zapotili.

Gratulace všem, kteří měli odvahu poprat se v kosení trávy klasickou kosou, velké poděkování za přípravu celé této netradiční akce, hudební doprovod a skvělé odpoledne pro dospělé a hlavně děti, kteří si pak u ohně společně opékali buřtíky.

Fotografie na Zoneramě:

Štítky: ,

10 Komentáře

  1. Miroslav Poláček říká:

    Velké poděkování manželům Hromádkovým , kteří jako vždy udělali krásnou fotodokumentaci akce. Dále děkujeme dechovému souboru Deor, který s námi pochodoval za hudebního doprovodu až na soutěžní louku a celou dobu hráli sekáčům a pak i v Hrabovjance. Děkuji mým holčičkám, které pilně nacvičovaly tanečky na tuto akci i jejich rodičům, kteří je přivedli.
     
    Velký dík patří člence pořádajícího spolku OS MUDr. Marcely Poláčkové Miroslavě Kolínské za ušití 20 kostýmků pro malé tanečnice, výrobu panelů a zástavy Hrabovské kosy, zajištění medailí, diplomů a odměn. Děkujeme všem dobrovolníkům a pomáhajícím v Hrabovjance při výdeji občerstvení a obsluze stánku první pomoci – Romanu Šimůnkovi, Martinu Slepičkovi, Honzovi Honkovi, Ludmile Gromnicové a velký dík Aničce Sokolové. Děkujeme farmě Duběnka za oživení akce beránkem Nanukem, dětem se velmi líbil. Děkujeme našim hasičům a policii, která dělali patřičný dohled. A na závěr děkuji všem sekáčům, hlavně z řad velocipedistů, kteří se dostavili na historických kolech a také soutěžili.
     
    Akce na oživení tradic jistě podpořila tolik propagovaný vesnický charakter obce, bohužel tato akce vedením obce nepodpořena ani finančně, ani účastí představitelů obce. Náš spolek se ocitl díky protiepidemickým opatřením ve finančním deficitu, protože veškerá činnost je již druhý rok pozastavena. Přesto jsme ze svých osobních peněz a v naprostém fyzickém i psychickém vyčerpání (jsme jen 3 pořadatelé) tuto akci uspořádali a jsme rádi, že se lidem líbila. Je to pro nás ale signál, že si vedení obce takové akce nepřeje, nepoděkuje, nepodpoří. Je nám to moc líto.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Mirku, chtěl bych Vašemu spolku poděkovat a pogratulovat, že jste uspořádali tak skvělou akci. Moc mě mrzí, že jsem nemohl dorazit, ale byl jsem na rodinné oslavě 81. narozenin a tam jsem určitě nechtěl chybět. I tak jsem tam na Vás moc myslel s každou dešťovou přeháňkou, která se přes nás v Proskovicích přehnala.
     
    Věřím, že Vás postup vedení obce neodradí a že najdete sílu a chuť pokračovat ve všem, co děláte.
     
    R.
     

    Citováno ze zápisu:
     
    Rada městského obvodu Hrabová bere na vědomí žádost Občanského sdružení MUDr. Marcely Poláčkové na poskytnutí finančního daru ve výši 7.000 Kč na pořádání akce „Hrabovské kosy“ a rozhodla o neposkytnutí finančního daru.
    Hlasování: v š e m i p ř í t o m n ý m i j e d n o m y s l n ě s c h v á l e n o (Trávníček, Dolejška, Kopitzová, Balušek, Kelnarová).
     
    Radní jsou toho názoru, že spolek obdržel rozhodnutím Zastupitelstva MOb Hrabová z 24.2. 2021 na letošní rok finanční příspěvek na činnost a jelikož se jedná o první letošní veřejnou akci, je třeba nejdříve čerpat tento příspěvek.

    • Miroslav Poláček říká:

      Škoda, že naši radní nevědí, že z dotace zaplatíme náklady 30 000Kč na energie a úklid, takže jsme v deficitu minimálně 5000Kč a dosud nám není umožněno provozovat ani studio ani divadlo, takže jsme již druhým rokem bez příjmu a zcela závislí na pomoci obce. Přesto jsme akci zrealizovali a zaplatili ze svých důchodů. Částka bohatě převýšila požadovaných 7000Kč, o které jsme obec prosili. Děláme to rádi, děláme to pro naše děti, sousedy, přátelé, občany Hrabové, veřejnost. Ale abychom se sedřeli na úkor svého zdraví a pak si to i sami zaplatili, tak to je tedy moc. Pokud nás obec nepodpoří v dalších veřejných kulturních akcích, což jasně dala najevo, že zájem nemá, tak nemůžeme v této činnosti nadále pokračovat. Naše důchody jsou velmi malé. Aspoň toho děkuji jsme se za naše akce nikdy ze strany obce nedočkali, ze strany lidí právě naopak, jsou za ně rádi. Ale oni vlastně vůbec nevnímají kdo je pořádá a kdo je platí. Většina si myslí, že obec. Ne, ti staří Poláčci, kteří mají rádi lidi a děti a kteří rádi vidí, jak se baví a veselí.

      • Radomír Orkáč říká:

        Když se musí šetřit, tak se musí šetřit… Koho zajímá, že na nesprávných místech? Když nejsou peníze ani na opravu cest, tak je to již vážně špatné…
         
        Ale do této situace to nemuselo vůbec dojít… Hodně z nás před tím varovalo… Máme investice za 100 mil. korun a to bez dotací… Takže Mirku, alespoň to budete moci dělat zadarmo pak v kulturáku, který chtěl i ten Váš spolek. Třeba spolku TORALI a většině dalších spolků se nikdo nezeptal, takže mohu říct – rozhodnutí vedení obce se mi nelíbilo ani tehdy a ani nyní, kdy Vás nepodpořili příspěvkem/darem.
         
        https://www.hrabova.info/2020/05/08/vladimir-slavik-proste-kupecke-pocty-nad-ekonomickou-situaci-hrabove/
         
        Mimochodem, schválení stavby školky jste na zastupitelstvu tleskal, ale tím jste zároveň tleskal i této situaci, kdy ze svého důchodu platíte za tehdejší rozhodnutí… postavit školku za 80 mil. korun, ikdyž jsme nedostali dotaci (Evropské unii jsme říkali, že školka bude stát 53 mil. korun a že garantujeme, že se cena nezvýší).
         
        Mohlo nám tak zůstat mnoho desítek miliónů v rozpočtu, ale nezůstalo…

        • Miroslav Poláček říká:

          Radku, nechci se pouštět do polemik ohledně školky ani kulturáku, obě stavby jsou potřebné, na tom se jistě shodneme. Zvláště co nejrychlejší přemístění dětí ze staré školky do nové je velmi žádoucí, to víme také oba. Jakékoli průtahy by byly kontraproduktivní. My jsme na akce pro veřejnost nedostali nikdy, ať byly mnohamilionové investice nebo nebyly. Vždy si vzpomenu na dotaci v předminulém roce mažoretkám na kostýmy za 30 000Kč, které jednou zatančily na našem plese a od té doby o nich nikdo neslyšel. O tanečnicích Mata Hari je slyšet několikrát do roka, ale příspěvek na kostýmy nedostaly nikdy, musíme jim je pořizovat z našich osobních peněz. Proč se tedy šetří na nás, kteří pro obec tolik děláme, nějak nevím. Z kurzovného kostýmy určitě nepořídíme, je velmi nízké, aby si ho mohly dovolit i sociálně slabší děti a ženy, prostě úplně každý. Ale to jsou zbytečné diskuze, obec naše akce evidentně nechce, ikdyby byla ta nejbohatší a neměla žádné investice a je úplně jedno, že lidé je chtějí. Kdo po nás převezme tyto aktivity? Pohádkovou cestu, Živé Betlémy, Mikuláše, Dětské dny, Pohádky, Tančení v přírodě, Vynášení Moreny a pohybové aktivity pro děti, ženy, seniory z Hrabové v místě a za pár korun? Odpovím si sám. Nikdo. Zadarmo to nikdo dělat nebude jako my a mnohdy ani neumí. Ale můžeme dělat radost jinde, tam, kde si nás váží.

          • Radomír Orkáč říká:

            Tak máme tady i jiné spolky a akce, které nepořádáte vy a my ostatní je děláme zadarmo:-) Přeci jen jich je nesrovnatelně více a vždy se něco děje, vzniká a zaniká. Asi netřeba zmiňovat, že ani třeba TORALI, hasiči, velocipedisté a další na tyto hrabovské akce nedostává ani korunu a naopak, TORALI třeba část kinematografu, gulášfestu, stezky odvahy, ukliďme česko, financuje ze svého – čili místo toho, abychom tyto peníze dávali našim dětem a jezdili na výlety, dovolené nebo si jen něco koupili pro radost.
             
            Nikdo nepolemizuje o tom, že je nová školka potřeba, ale rozhodně můžeme polemizovat o tom, proč se teď díky tomu musí šetřit i na Vás – “nastaly těžké roky”.
             
            Vladimír Slavík vedoucí KPH (Starostové a nezávislí – Klub přátel Hrabové) napsal níže uvedené a pozdě tak bycha honit. Měli jste ho více poslouchat, protože jen málo zastupitelů bylo z té zodpovědné skupiny lidí, která si zachovala zdravý rozum a chtěla zachránit peníze pro spolky, na cesty, na kanalizaci, na projekty, atd.:

            Podle těchto rámcových „kupeckých počtů“ nás čekají těžké roky. Uvědomuje si to několik místních populistů, kteří prosazují okamžité zahájení výstavby přístavby KD? Asi ne. Jsou to nezodpovědné osoby s velmi svéraznými a málo domyšlenými názory. Naštěstí nemají u veřejnosti téměř žádný ohlas. Doufám, že i většina zastupitelů si uchová svůj zdravý rozum.

            • Miroslav Poláček říká:

              Každý zastupitel jistě jedná podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a já bych také hlasoval, tak, jak hlasovali-pro přístavbu kulturního domu. Ale jsem velmi rád, že nejsem politikem, nikdy jsem nebyl a nebudu. Aspoň trochu větší sál pro jakékoli účely, nejen kulturní přece nutně potřebujeme, viz zasedání covidových zastupitelstev, vítání občánků, přednášky, atd. Co se týká dotací, pro náš spolek jak už jsem psal, je úplně jedno jestli jsme v období šetření a investic nebo ne, to s tím nemá vůbec nic společného, vždy jsme dopadli špatně a na akce ani korunu. Někdy byly snahy naši žádost dokonce vyřadit, že ano, ty šibale jeden? A je velký rozdíl financovat něco ze svého a nebo z peněz spolku. Pokud spolek nemá žádný příjem a pouze deficit a vedou ho důchodci, tak je to přímo zničující.

  3. Radomír Orkáč říká:

    “Pokud spolek nemá žádný příjem a pouze deficit a vedou ho důchodci, tak je to přímo zničující.”
     
    Náš spolek TORALI nemá žádný příjem a ani peníze na činnost, jako ten Váš, jak píšou radní v zápisu. A je to přesně tak, Mirku, něco jiného je financovat akce z peněz spolku, kam dáme peníze ze svého (desítky a dnes již stovky tisíc) a něco jiného je financovat akce z dotací na činnost – “spolek MUDr. Poláčkové obdržel rozhodnutím Zastupitelstva MOb Hrabová z 24.2. 2021 na letošní rok finanční příspěvek na činnost”.
     
    My děláme vše bezplatně – naprosto veškeré akce, naprosto veškeré sbírky, naprosto veškerý program a jediné, na co si žádáme peníze, jsou dětské tábory, kde si bereme každý z nás 14 dnů dovolené a ještě si jinak musíme platit ubytování a stravu. Už se těším, až budu důchodcem a nebudu si muset brát dovolenou. 140 dnů dovolené za posledních 10 let je poměrně dost. A to jsem např. zálohu za chatu často platíval i ze svého, jeden rok dokonce 50 000 Kč.
     
    Nevím, jestli je vhodné porovnávat, kdo co dělá skutečně zdarma/bezplatně, kdo do toho ze svého dává statisíce (spolek TORALI za 10 let, nemáme žádný příjem), důležité je, že děláme, co nás baví a nám je největší odměnou dětský úsměv. Za ty naše peníze od našich rodin a za tu dovolenou nám za to stojí… jestli Vám to za to nestojí, pak to nedělejte (když jste mohli koupit desítky tisíc m2 pozemků vedle Vás, pak na tom určitě nebudete špatně)…

    • Miroslav Poláček říká:

      Tak tomu přestávám rozumět. Spolek Torali nedostává dotace a rodiče neplatí pobyt dítěte na táboře? A na vysvětlenou – naše akce děláme vždy bezplatně pro širokou veřejnost, ne platící klienty a po obci chceme jen zaplatit náklady, ne naší práci. A na závěr rada a tím končím diskuzi : netěš se na důchod.

      • Radomír Orkáč říká:

        Spolek TORALI na svou činnost nedostává dotace a ani jiné peníze (ani jednu korunu), jediné na co dostáváme dotace je ubytování vedoucích na táboře, protože ti si jinak nejen musí vzít volno v práci, ale i si musí zaplatit ubytování a stravu, přestože se 14×24 hodin starají o děti a mají za ně plnou zodpovědnost a další stovky hodin věnují akcím v Hrabové. Rodiče dětí pouze zaplatí za ubytování, dopravu a stravu DĚTÍ, klidně Vám mohu ukázat učetnictví, že více nehradí, takže spolek z toho nemá ani korunu.
         
        Naše akce děláme bezplatně a i náklady na ně (kromě ubytování vedoucích na táboře) nedostáváme ani korunu. Ani na benzín, ani na masky, ani na odměny dětem, na nic… platíme ze svých osobních peněz.
         
        Stačí se podívat sem, doložená faktura při vyučtování dotace: https://www.hrabova.info/wp-content/uploads/2021/06/Snímek-obrazovky-2021-06-13-v-20.50.59.jpg
         
        Jinak bychom těch 30 tisíc platili ze svého. I tak ze svého platíme stravu a dopravu. Jestli chcete sepsat částku a které akce v Hrabové (náklady) hradíme ze svého, tak to klidně sepíšu… Když říkám, že to jsou dnes už stovky tisíc (za 10 let existence TORALI), tak asi chápete, že to jsem schopen doložit…
         
        Zdůrazňuji, že kdyby nás to nebavilo, nedělali bychom to. Proto moc nechápu, proč pláčete nad rozletým mlékem a nepočkáte si na příští rok, kdy už bude líp – z pohledu předražené školky se dostaneme z nejhoršího a bude určitě i na podporu činnosti Vašeho spolku. Cca 14 mil. korun každý rok ze zóny tomu nahrává…
         
        Jste členem kontrolního výboru, zeptejte se, proč nejsou peníze na spolky, ale na hlouposti ano…

[email protected] [email protected]