Martin Veselý: Úvaha nad rozlitým mlékem aneb ŠLENDRIÁN II.

V Hrabovských listech 7/2021 byla zvěřejněna tabulka nákladů na opravu místních komunikací včetně položek pro rok 2022. Bělská ulice (2 mil. korun = projekt + osvětlení), ulice K Nadjezdu (3 mil. korun = asfalt + výkup + projekt + osvětlení), Lužná ulice (400 tisíc korun = asfalt + odvodnění + projekt + osvětlení). Jedná se o miliony korun, které se měly zaplatit z kapes developerských firem, nikoliv po několika letech z pokladny městského obvodu Hrabová.

Hrabovské listy 07/2021

Hrabovské listy 07/2021

V této souvislosti jsem si vzpomněl na rozhovor s bratránkem z Paskova, který mi popisoval jak postavili cestu a pak ji zadarmo převedli pod obec, kvůli zimní udržbě. Pro upřesnění jak to funguje v případě nové výstavby na „zelené louce“, jestli obec hradí vše kolem cest, včetně výkupu pozemků, jsem se zeptal u „sousedů“.

Odpovědi od kompetentních osob z Vratimova a Nové Bělé na sebe nenechaly dlouho čekat:

  • „U nás ve Vratimově je to případ od případu. Jsou místa, kde to vše udělá developer a pak daruje obci pozemek i komunikaci. (V tomto případě máme smlouvu o smlouvě budoucí. Až jí majitel dobuduje, převede ji na město za symbolický poplatek.) Jinde si to vybuduje a cesta zůstavá soukromá. Osvětlení budujeme pouze na svých pozemcích.“
  • „V Nové Bělé jsou dvě možnosti jak postupujeme, pokud investor chce ponechat cestu jako soukromou, tak do toho naše samospráva nekafrá, pouze si nechá podepsat od investora, že komunikace je budována jako soukromá. Pokud investor chce komunikaci předat do správy obce, tak požadujeme vybudování osvětlení, obraciště atd. Po ukončení realizace vše daruje obci a my poté zajišťujeme veškeré služby, které ze zákon musíme poskytnout (zimní údržba, oprava výtluku, provoz VO atd.)

Co si o tom myslíte? Zmíněné ulice jsou v podstatě staré záležitosti, je již výstavba dokončena a nic moc obec v tomto asi nevymyslí. Mám ale pocit, že někdo pochybil (v řádu milionů). A nejsem si jistý jestli se s těchto chyb někdo poučil. Možná ano a případě nové výstavby např. Na Hurtě má obec podepsáno jak to bude s cestou..

(Článek není schválně řádně ozdrojován , ať si mohou čtenáři či úředníci ověřit jestli výše zmíněné je pravda.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Štítky: , , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]