Žádost zastupitele: Poskytnutí ubytovacích prostor na pomoc rodinám z Ukrajiny

(Aktualizováno 28.2. 2022 v 11:00) Víte, že Hrabove (ukrajinsky Грабове, Hrabove, rusky Грабово, Grabovo) je vesnice v Šachtarském rajónu v Doněcké oblasti na Ukrajině, leží přímo na hranici s Luhanskou oblastí a asi 40 km vzdušnou čarou od ukrajinsko-ruských hranic? V roce 2001 měla 1000 obyvatel.

Vážený pane tajemníku,

dovoluji si Vás kontaktovat z pozice zastupitele, abych Vás touto cestou požádal o poskytnutí dále/níže specifikované pomoci. Nápad není můj, dnes ráno mě kontaktoval Josef Novák z Hrabové, který se v těchto chvílích připravuje na poskytnutí pomoci zasaženým rodinám z Ukrajiny. Respektive přímo zvažuje, že pro rodiny bude na hranice jezdit.

Poskytněme ubytování v budovách po bývalé školce

V pátek jste na stránkách zveřejnili informaci, že je úřad připraven kromě vyslovení solidarity i na další formy pomoci. Proto Vás z pozice zastupitele žádám o sepsání kroků, které je potřeba zrealizovat, abychom mohli rodiny s dětmi (především jde o matky s dětmi) ubytovat v prostorách bývalé školky na V. Huga, prostorách bývalé školky na ul. Příborská a v bývalém bytě školníka v základní škole na Paskovské ulici.

Rovněž Vás z pozice zastupitele žádám, abyste mi prosím sdělil konkrétní termín, kdy budou prostory k dispozici a kdy je možné tam mít zprovozněny energie (pokud se nepletu, tak na ulici Příborská byly nějaké energie “zrušeny”).

Matrace, deky přímotopy poskytne spolek TORALI

Jakmile se od Vás dozvím termín, okamžitě začnu shánět potraviny, oblečení, postele, deky, atd. Přímo na konkrétní pomoc rodin, které zde v Hrabové ubytujeme. Jsem schopen ze spolku TORALI okamžitě dlouhodobě zapůjčit 20 dek, matrace i molitany, také přímotopy. Vše ostatní bezpochyb seženu ve sbírce, kterou jsem připraven okamžitě zorganizovat.

Pane tajemníku, společně jsme my dva zvládli organizaci šití roušek v těžkém období koronavirových počátků, určitě nalezneme způsob, jak pomoci lidem, kteří jsou zasaženi válkou.

Prosím, kontaktujte mě co nejdříve, ať mohu začít s organizací a mohu si nahlásit v práci volno.

S pozdravem, Orkáč

Pozn.: Výše uvedená zpráva byla zaslána na úřad dne 28.2. 2022

(Aktualizováno 28.2. 2022 v 11:00) Ing. Jan Socha, tajemník ÚMOb Ostrava-Hrabová, napsal:

Co se týká ubytování, byli jsme dnes ráno v obou školkách a dohodli, že v I. fázi budou poskytnuty prostory v bývalé MŠ Příborská.

  • Je tam třeba přestěhovat řadu věcí, především nábytku, uklidit a doplnit zařízení o mj. vařiče, pračky, sprchu, nábytek, lůžka, matrace atd.
  • Energie v obou školkách jsou zajištěny.
  • V této chvíli Vám nejsem schopen přesně sdělit, kdy bude Příborská připravena k nastěhování.

Nabídli jsme tuto konkrétní nabídku přístřeší jak MMO, tak MSK – náměstek hejtmana p. Navrátil. Požádali jsme o dodávku 20ti lůžek. Budou o tomto jednat dnes na krizovém štábu.

Celou věc řešíme za pochodu. Veřejnost bude informována hned jak bude potřeba.

Počítáme se zapojením veřejnosti.

Ing. Jan Socha
tajemník

Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]