Pomoc lidem z Ukrajiny: Nabídněte prosím někdo podnájem v Hrabové

Dle aktuálního sdělení tajemníka úřadu Jana Sochy to vypadá, že tři z pěti radních (Trávníček, Dolejška, Balušek, Kopitzová, Kelnarová) nechtějí poskytnout výpůjčku bytu po školníkovi v základní škole na Paskovské ulici. Vysvětlením je, že již MOb Ostrava-Hrabová nabídnul magistrátu budovu bývalé školky na Příborské ulici a byt na ulici Šrobárova. Jenže úřad a ani radní si nenechají vysvětlit, že nabídka ubytování je jedna věc, ale magistrát potřebuje (jak mi telefonicky potvrdili) i individuální nabídky zajištění ubytování včetně další pomoci – jídlo, oblečení, telefon, atd., což Hrabová nenabízí, přestože my občané jsme ochotni a schopni tohle nabídnout.

Před dvěma hodinami vyšel článek v Deníku – “Ubytování a další pomoc”

S masivní migrační vlnou z Ukrajiny, která v těchto dnech dorazila i do České republiky, je také velká poptávka po ubytovacích zařízeních a další pomoci. Společnost Heimstaden i Moravskoslezský kraj v Ostravě vyčlenily stovky ubytovacích prostor a vítána je i vlastní iniciativa lidí.

Zdroj: https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/ostrava-pomoc-vlna-solidarity-202203.html

Prosím, nabídněte volné prostory k ubytování

Stejně jako jsem se nedokázal před dvěma roky smířit s pasivitou samosprávy Hrabové v případě šití roušek a shánění materiálů, tak se nedokážu smířit s tím, že Hrabová jen nabídne prostory magistrátu a pasivně bude čekat, že magistrát přidělí rodiny k ubytování a zajistí jim potřebné věci – napříč celou Ostravou. Takové uvažování se mi příčí a přijde mi účelové, určitě se pletu;-)

Rozhodl jsem se požádat občany Hrabové, abyste mi prosím zasílali nabídky na ubytování v Hrabové (viz kontakt níže). Ať již s nájmem tržním nebo sníženým, určitě se domluvíme, peníze na to budu shánět ve sbírce přes transparentní účet.

Co zajistíme rodinám my ostatní?

Asi se nám podaří pomoci jen jedné rodině, ale i za to nám to přeci stojí. Jídlo, pití, peníze, stravenky, hygienické věci, prostředky osobní hygieny, telefon, počítač, oblečení, hračky, překladatelství, každodenní dohled, veškerou pomoc. Čili to, co rodiny zasažené válkou potřebují a MOb Ostrava-Hrabová dle všeho pasivně čeká, až to zajistí magistrát.

Kontakt

Ještě jsem nepožádal veřejnost o pomoc a už se s pomocí nabídla desítka lidí. Určitě bude třeba udělat sbírku a určitě bude potřeba pomoc koordinovat. Pokud se podaří sehnat ubytování, celou “akci” rozjedem…

Radomír Orkáč, [email protected], 604 715 917

Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]