(VIDEO) Zpátky do minulosti: Kostel sv. Kateřiny v Hrabové je významnou kulturní památkou

(17. červen 2016, Křížem krajem, ostrava.rozhlas.cz) V reportáži vystupuje farnice Marie Sněhotová, farář Adrian Wykret a historik architektury Martin Strakoš.

Dřevěný kostel svaté Kateřiny Alexandrijské v Ostravě-Hrabové je památkově chráněný. Je to totiž takzvaná vědecká rekonstrukce původní stavby z poloviny 16. století, která před lety vyhořela. Dřevo nového chrámu už ztmavlo a na první pohled tak vůbec nevypadá, že vznikl relativně nedávno.

Dřevěný kostel svaté Kateřiny Alexandrijské v Ostravě-Hrabové je památkově chráněný, přestože má teprve 12 let. Je to totiž takzvaná vědecká rekonstrukce původní stavby z poloviny 16. století, která před lety vyhořela. Dřevo nového chrámu už ztmavlo a na první pohled tak vůbec nevypadá, že vznikl relativně nedávno.

U vstupu do zákristie a zboku vidíme staré původní dubové trámy. Jsou černé. A to okno v zákristii je také z původního kostelíka,“ popisuje farář Adrian Wykret. „Je zajímavý, z každé strany vypadá jinak a má své krásné architektonické prvky,“ dodává.

Na mši skoro nikdy nechybí paní Marie Sněhotová, která byla v původním kostele pokřtěna. „Mám to tady nejblíž, tak otevírám a zamykám,“ říká farnice.

Ten požár, to byla hrůza. Na požářiště, ještě tady byli hasiči, přijel pan biskup. Hned říkal, že se zasadí, aby tady byl nový kostel a zase dřevěný. Bylo sporné, jestli raději nepostavit zděný, protože by to bylo bezpečnější, ale zvítězilo dřevo. A jsme rádi,“ vzpomněla paní Sněhotová.

Video je na Youtube:

Dřevěný kostel svaté Kateřiny Alexandrijské v Ostravě-Hrabové

Stavba z poloviny 16. století, která o Velikonocích roku 2002 do základů vyhořela, patřila k výjimečným ukázkám dřevěné architektury v Česku. Nejstarší zmínka o kostele je z roku 1564, kostel pravděpodobně v té době již několik desítek let stál. Podle pověsti si ho hrabovští občané přivezli z Metylovic, kde ho koupili rozebraný, a znovu postavili v Hrabové. Nový kostel byl vysvěcen na konci listopadu 2004.

Stavbu oceňuje i historik architektury Martin Strakoš. Dokonce je prý možné si ji splést s budovou z 16. století. „Myslím, že laik, který tady přijde a nebude vědět, že kostel vyhořel, tak to nebude řešit,“ míní.

Není příliš obvyklé, aby kostel, který má teprve dvanáct let, byl památkově chráněný. „Takový přístup se dělá pouze ve výjimečných případech. Ale množina dřevěných kostelů není velká, takže i z toho důvodu byl zvolen tento přístup. A důležitá je i ideová autenticita,“ vysvětluje historik.

Více se o kostele svaté Kateřiny dovíte v našem magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

Převzato: https://ostrava.rozhlas.cz/kostel-sv-kateriny-v-hrabove-ma-teprve-12-let-presto-je-vyznamnou-kulturni-6966353

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]