(VIDEO) Deník: Odborníci zjišťují zdroj zápachu v Hrabové. Lidé proti němu bojují léta

(29.7. 2022, Yvona Fajtová, kamera: David Buršík z Hrabové) Lidem, které obtěžuje nepříjemný zápach z průmyslové zóny Ostrava-Hrabová, se rýsuje naděje na vyřešení situace. Moravskoslezský kraj totiž přispěl na projekt VŠB-TUO, který má zjistit, jaké látky pachy způsobují a odkud se berou. Zároveň bude hledat způsob, jak se zápachu zbavit.

Video je na Youtube:

Lidé z širokého okolí průmyslové zóny v Ostravě-Hrabové si už několik let stěžují na zápach, který se z ní line. Dokonce sepsali i petici. MS kraj je teď vyslyšel a společně s odborníky hledá jeho zdroj.

Miroslav Novák, obyvatel Ostravy-Hrabůvky: “Zejména při jižním tahu bývá cítit buď plastový zápach spálených brzd a taky takový dusivý kovový zápach. A znemožňuje to při vyšších teplotách větrat. Tak jednou, dvakrát, třikrát do měsíce to bývá velice intenzivní.”

Radomír Orkáč, obyvatel Ostravy-Hrabové: “Já jsem dokonce při půlmaratonu tady v Hrabové zkolaboval a já jsem cítil ten typický zápach. Někteří to už ani nevnímají, někteří to prostě necítí. Ti, co to cítí, tak proti tomu bojují, ale ti ostatní tomu nevěří.”

Jiří Bílek, Institut environmentálních technologií, VŠB-TUO: “My budeme sledovat nejen průmyslovou zónu, ale i ten samotný zápach u těch lidí. Ten projekt je založen na tom, že umožníme občanům, aby ovzduší, které považují za zapáchající, za to nevhodné, nabrali do kanystru. Tím si zajistíme, že budeme mít opravdu zapáchající vzorky. A že budeme hledat konkrétní příčinu toho zápachu.”

V rámci projektu se uskuteční čtyři odběrové kampaně. Dvě v letních a dvě v zimních měsících. Znečištěnou vzdušninu pak budou odborníci analyzovat v laboratoři.

Alexandr Martaus, analytik, VŠB-TUO: “Tohle je odběrový kanystr, který má objem zhruba 3 litry, je vakuovaný. Tímto ventilem, když se to povolí, tak dojde k nasátí venkovního ovzduší, to znamená i toho potencionálního zápachu. Tohle je senzorová jednotka, která bude tvořit doplňkové měření. Je tam prachoměr. Sledujeme těkavé organické látky, ozón, noxy a další.”

Pokud se odhalí, která látka způsobuje zápach, bude ji moci krajský úřad regulovat.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000032637/odbornici-zjistuji-zdroj-zapachu-v-hrabove-lide-proti-nemu-bojuji-leta

Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]