(FOTO) Petr Žižka: Den s hasiči prožili lidé v Ostravě-Hrabové

Po přestávce, kterou si vyžádala „proticovidová“ opatření, se vrací do běžných kolejí také požární sport. Právě tato sportovní klání jsou dnes mnohde jednou z mála aktivit dětí, které jinak tak rády a tak často tráví volný čas u počítače nebo mobilního telefonu. Díky sborům dobrovolných hasičů jsou mladí hasiči vedeni k tomu, aby se na závody připravili, což znamená vypnout počítač a jít trénovat s kamarády. Už jen proto, že při soutěži záleží na sehranosti celého týmu. Když udělá chybu jeden, pocítí to všichni ostatní. Mladí hasiči si tak musí navzájem věřit, znají jeden druhého a vědí, kdo je v čem dobrý.

Článek vyšel v časopisu Alarm revue

Článek vyšel v časopisu Alarm revue

Chytře k závodům přistoupili v ostravském obvodu Hrabová, kde spojili závody Ostravské ligy mládeže se Dnem s hasiči. Na místním hřišti se tak dopoledne mohli obyvatelé tohoto obvodu seznámit s požárním sportem. Pro mnohé to bylo překvapení, netušili, co se děti díky požárnímu sportu „v hasiči“ učí. Odpoledne už místní hasiči připravili program pro všechny, kdo se chtěli dozvědět něco o práci „svých“ dobrovolných hasičů, ale také si prohlédnout techniku místních hasičů i jejich kolegů z okolních ostravských obvodů.

Návštěvníci Dne s hasiči tak v názorné ukázce například viděli, jak katastrofálně může doslova vybuchnout v kuchyni pánev s hořícím olejem, když se ji paní domu rozhodne hasit vodou (viz foto). Viděli hašení hořícího auta, znovu se jim předvedli mladí hasiči, kteří ukázali, co vše se musí naučit díky požárnímu sportu.

Oživením bylo vystoupení Miroslava Šína, ostravského profesionálního hasiče, který se utkal v jedné z nejdrsnějších hasičských soutěží světa v americkém státě Ohio. Mirek Šín vyprávěl zájemcům z Ostravy-Hrabové mimo jiné o svém setkání s Arnoldem Schwarzeneggerm, který soutěž pro nejsilnější hasiče založil.

Den s hasiči v ostravském obvodu Hrabová ukázal, že se život vrací (snad) už do běžných kolejí a spolkový život v obcích už zase vzkvétá.

Fotky jsou na Google Photos:

Text a foto: Petr Žižka

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]