(VIDEO) Hrabovské listy: Na hrabovské hřiště se slétly čarodějnice

(Hrabovské listy 05/2023, autor textu: Petr Žižka) Není obvyklé, aby hasiči ohně zapalovali. Z logiky věci naopak přijíždějí až k ohňům planoucím, zvláště pak k těm, které se rozhořely nečekaně a přespříliš. V případě pálení čarodějnic je ale vše jinak. Stejně jako se místní ženy a dívky mění v čarodějnice, hrabovští hasiči jsou aspoň pro tentokrát v roli pyromanů a paličů. Nejinak tomu bylo i poslední dubnovou neděli, kdy právě vatra připravená místními hasiči byla jedním ze zlatých hřebů už tradičního pálení čarodějnic.

Veselé odpoledne oživily desítky čarodějných ženštin, a to od těch nejmenších dívenek, které snad ani to létající košťátko ještě neuzvednou, natož, aby ho uměly nastartovat, až po dospělé ženy, které byly převlečeny a namaskovány tak, že bylo mnohdy obtížné poznat v nich i paní sousedku. Některé masky byly opravdu drsné, takže to chvílemi vypadalo, že se v Hrabové točí nějaký filmový horor. Většinou se však na hřiště TJ Sokol slétly čarodějnice milé, veselé a takové, které by ani kuřeti neublížily.

Video je na Youtube:

„Jde už o tradiční akci, která si získává skoro takovou pověst, jakou má hrabovský Gulášfest,” říká za jednoho z pořadatelů, spolek TORALI, Radomír Orkáč a vzpomíná, jak na prvním pálení čarodějnic bylo nějakých 150 lidí. „Pak sice tuto recesi přerušil covid, ale už v loňském roce přišlo asi 700 návštěvníků. A letos je účast ještě větší,” dodává.

Starosta místních hasičů, Jaroslav Mintěl, byl rád, že se konečně vydařilo počasí. „Díky tomu přišlo opravdu hodně lidí a podle mne se dobře baví. A to je pro nás vždy tou největší odměnou za energii, kterou přípravám podobných akcí věnujeme,” řekl, když přecházel od stánku s pivem a buřty k hasičskym autům.

Právě technika místních hasičů byla jedním z magnetů návštěvníků, především kluků. Ti si mezi různými soutěžemi pro děti, které připravily členky komise pro děti a mládež, doslova prolezli například hasičskou tatru. „Teď si připadám jako na Dakaru,” zhodnotil výhled z kabiny auta asi osmiletý kluk a dodal, že tam bude sedět asi hodně dlouho.

Slet čarodějnic tedy nebyl žádným tajemným, hříchem prosyceným sabatem, ale příjemným svátečním odpolednem pro celé rodiny. A tak to má být.

Autorem článku je Petr Žižka, kulturní referent Sboru dobrovolných hasičů Hrabová
Video: Radomír Orkáč

Štítky: , , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]