Srdcaři z Hrabové: Lubomíra Partyku fascinuje napoleonské období už od dětství

(Pro Hrabovské listy Milena Partyková) Srdcař je člověk, který doslova žije pro to, co dělá. Lubomír Partyka z Ostravy-Hrabové do této kategorie bezpochyby patří. Jeho srdeční záležitostí je Klub vojenské historie Ostrava, kde působí už od roku 1992.

S vojáčky si hrával už jako malý chlapec, později ho to přivedlo k historii, a to nejen napoleonské, ale od antiky po prusko-rakouskou válku v roce 1866. K zájmu o napoleonské období ho přivedla kniha Dušana Uhlíře Slunce nad Slavkovem.

V prosinci 1991 se dozvěděl o události ve Slavkově spojené s přehlídkou napoleonských vojáků. Musel to vidět na vlastní oči, a tak se do Slavkova vypravil. Byla to nádhera, vojáci jako barevné figurky, tamboři, louče, no prostě zážitek. Zbytek byl vlastně dílem náhody. Do práce k nim nastoupil nový kolega, který byl shodou okolností zakládajícím členem KVH Ostrava. Když si vyslechl jeho nadšené vyprávění, pozval ho na schůzi klubu. A sen se stal skutečností.

Vstoupil do rakouské jednotky, která tehdy ještě nesla název IR 1 Kaiser, který pak zůstal brněnskému klubu. První sháněl výzbroj a výstroj a v prosinci 1992 už u Slavkova v rakouských řadách nastoupil jako bubeník.

Členem Klubu vojenské historie Ostrava, z.s., který tvoří granátníci IR 20 Kaunitz-Rietberg, je dodnes, jako bubeník odsloužil 3 roky, pak 7 let jako kaprál, 2 roky jako feldvébl, 16 let jako hauptmann a od roku 2019 má hodnost majora.

Roku 2001 proběhla reorganizace klubu a Lubomír Partyka byl zvolen jeho předsedou a letos na začátku dubna byl ve funkci po dvaadvacáté znovu potvrzen. Za dobu jeho působení se klubu podařilo vyladit všechny detaily výzbroje i výstroje z napoleonského období, zdokonalit se ve výcviku podle originálního výcvikového řádu, zajistit dobové stany i prapory, a to nejen pro napoleonské období, které je pro jednotku prioritní, ale i pro období bitvy u Hradce Králové, která proběhla v roce 1866.

Skutečnou srdcovkou Lubomíra Partyka je ale Pochod 4. kolony Olomouc – Slavkov, který KVH Ostrava organizuje od roku 2005, tedy od 200. výročí bitvy u Slavkova.

„Mám rád všechny akce, na které s naší jednotkou jezdíme. Máme vynikající členy, kteří dokážou přes den bojovat a pochodovat a večer vytvořit skvělou atmosféru. Ale abych byl upřímný, srdeční záležitostí je pro mě Pochod 4. kolony Olomouc – Slavkov, jehož účastníci odšlapali už 15 ročníků, takže už bychom byli pěšky v Paříži. Je neuvěřitelné a mimořádně potěšující vidět, že se původně jednorázový projekt, který začínalo 8 vojáků, v průběhu času proměnil v tradici a loni ho završilo 62 vojáků z 9 klubů a 3 států. Je to báječný týden nabitý zážitky natolik, že by bylo nespravedlivé a vlastně i nemožné vypíchnout jenom jeden.“

Na organizaci pochodu spolupracuje už od roku 2018 s Nadací OKD s příznačným názvem Srdcovka, která podporuje své zaměstnance, kteří ve svém volném čase věnují nejrůznějším veřejně prospěšným aktivitám nebo se podílejí na přípravě kulturních nebo sportovních akcí pro veřejnost.

Pochod nejen organizuje po stránce administrativní a finanční, zajišťuje spolupráci se starosty v obcích, kterými se prochází, ale také se osobně zúčastnil téměř všech ročníků. Nadace Srdcovka ho za to v loňském roce ocenila 3. místem v kategorii Srdcař roku.

Fotky jsou na Google Photos:

Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]