Hrabovské listy: Nová tvář v hrabovské knihovně

Jestliže jste si během zářijových dní našli chvíli čas a zavítali do naší hrabovské knihovny, nemohlo vám ujít, že za pultem stojí nová knihovnice Eva Vytasilová. Ta nahradila našimi občany velmi oblíbenou Martinu Šalati, která momentálně rozdává úsměvy a knížky na jiné pobočce Knihovny města Ostravy. I když se Eva Vytasilová u nás v Hrabové teprve zabydluje, její hlavní přání je jasné, přilákat do naší knihovny více dětských čtenářů.

Eva Vytasilová

Eva Vytasilová

Jak jste se vůbec k práci knihovnice dostala?

Pro studium na vysoké škole jsem se rozhodla až v pozdějším věku a dokončila ho při rodičovské dovolené. Před ní jsem pracovala v administrativě, ale cítila jsem, že to není to pravé ořechové. Vystudovala jsem obor Česká literatura a následně Knihovnictví na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě. Poté jsem téměř tři roky pracovala v dětském oddělní výškovické pobočky Knihovny města Ostravy. Od září působím zde v Hrabové.

Co nového máte v plánu našim čtenářům nabídnout?

Hrabová má opravdu silnou čtenářkou základnu, která knihovnu navštěvuje, bohužel však jen mezi dospělými. Dětští čtenáři do naší pobočky příliš nechodí, což je škoda. I když nedisponujeme takovým množstvím knih jako některé větší knihovny, stále je u nás z čeho vybírat. Navíc si můžou děti půjčit třeba i audioknihy, společenské hry nebo populární interaktivní knihy z edice Kouzelné čtení.

Na co se například můžou děti i jejich rodiče těšit?

Myslím, že naši nejmenší budou mít největší radost z dětského koutku, který pro ně připravujeme. Finanční prostředky nám na něj poskytl Úřad v Ostravě-Hrabové, za což velice děkujeme. K dispozici bude nově jak hrací koberec, tak i stůl se židličkami. Maminky jistě ocení i nabídku didaktických a motorických hraček, které jejich děti bezpečně zabaví a ony si tak budou moci vybrat nějakou zajímavou knihu třeba i pro sebe. Bohužel v našich omezených prostorech nemůžeme vytvořit samostatné dětské oddělení, věřím ale, že jakmile budou mít u nás děti „svůj koutek“, stane se pro ně knihovna atraktivnější.

Jaké konkrétní akce pro děti máte v plánu realizovat?

Začnu od těch úplně nejmenších dětí a připomenu projekt Bookstart – S knížkou do života, který probíhá napříč celou Knihovnou města Ostravy. Projekt má motivovat zejména rodiče, aby budovali u svých dětí pozitivní vztah ke čtení již od narození. Při vítání občánků dostávají rodiče sadu pro své děti, ve které nechybí kromě leporela, a dalších drobných dárků, třeba i nabídka bezplatné registrace do knihovny.

Registraci zdarma si u nás můžou vyřídit i prvňáčci. V rámci projektu Knížka pro ostravské prvňáčky si všechny žáky první třídy, kteří navštěvují naši základní školu, pozveme během školního roku přímo do hrabovské knihovny, kde jim mimo jiné naši pobočku představíme. Věříme, že je společné povídání zaujme a oni si pak se svými rodiči najdou chvíli, aby se u nás zaregistrovali a stali se našimi pravidelnými návštěvníky. Při slavnostním pasování prvňáčků na čtenáře, které proběhne v závěru druhého pololetí, pak děti dostanou knížku, kterou si už určitě i samy přečtou.

Novinkou, kterou bych ráda v brzké době zrealizovala, je založení dětského klubu, kde bychom se pravidelně jednou měsíčně setkávali s dětmi a jejich rodiči nad různými všestrannými aktivitami, kterým bude dominovat kniha. Snahou je podpořit rozvoj čtenářské gramotnosti od útlého věku. Podrobnější informace se naši čtenáři včas dozví.

Chystáte něco i pro dospělé čtenáře?

Samozřejmě nezapomínáme ani na ně. Nejen pro seniory připravujeme besedu týkající se mediálního vzdělávání. Dozví se na ní, jak se v dnešní zběsilé době orientovat v kyberprostoru a nepodléhat dezinformacím, které se na nás valí ze všech stran.

Ráda bych našim čtenářům také připomněla, že Knihovna města Ostravy nabízí i výpůjčky e-knih. V naší databázi jich najdete více než deset tisíc. Jednu e-knihu si můžete půjčit až na třicet jedna dní a vyjde vás na dvacet korun. Podrobnější informace o této službě najdete na stránkách www.kmo.cz

Jaké knižní žánry jsou momentálně nejvíce „v kurzu“?

Již několik let jsou velmi populární detektivky, zejména pak detektivní thrillery. Oblíbená je i odpočinková literatura a romány pro ženy.

Nové knihy k nám na pobočku přiváží co dva týdny, takže i kdyby měl čtenář pocit, že ze svého oblíbeného žánru přečetl snad už všechno, je stále z čeho vybírat.

Co nejvíce vás na práci knihovnice baví?

Práce knihovnice je práce velmi pestrá. Kdo se domnívá, že si pěkně v klidu za pultíkem čteme knížky, nemůže být dále od pravdy. Práce se rozpíná od oprav knih až po lektorskou činnost. Také vyžaduje dávku kreativity při vymýšlení různých aktivit pro čtenáře každého věku. Nejvíce mě baví kontakt se čtenáři, povídání o knížkách a také tvůrčí činnost při stavění programů lekcí a besed pro děti.

Na závěr bych čtenářům chtěla poděkovat za jejich povzbudivá slova a trpělivost při výběru knih.

Děkuji za rozhovor.

Karla Slívová

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]