Hrabová: Posun ve věci dohledání hluku z průmyslové zóny?

Přestože mi prostřednictvím online formuláře bližší informace zaslala pouze jediná osoba, možná se mi základě mého laického nočního šetření podařilo dohledat zdroj nepříjemného hluku. Stejně jako v případě nepříjemného zápachu, který každý necítí nebo si ho neuvědomuje, tak ani tento nepříjemný hluk nemusí být pro většinu lidí slyšitelný a už vůbec né obtěžující.

Zajímavé je, že zvuk podobný hučení/pískání je s námi v Hrabové možná již od roku 2022, kdy jsem v naší facebookové skupině poprvé zaznamenal dotaz od paní Korpasové (domy pro seniory v zatáčce u točny autobusů na Šídlovci). Tehdy a ani o rok později (čili v roce 2023) nikdo ve skupině hluk z ostatních občanů nepotvrdil, v každém případě jsem si tento dotaz nejen poznamenal, ale uložil i nahrávku, která mi tehdy byla poslána…

V pátek 16.2. 2024 v naší facebookové skupině zveřejnila anonymní osoba následující příspěvek:

Ahoj, během dne a hlavně v noci jde v oblasti Kostelíku slyšet takový táhlý nepříjemný zvuk. Je to taková nepříjemná frekvence, dalo by se to možná trochu přirovnat k porouchanému rozhlasu – chvíli jsem si u myslela, že je to jen zvuk aut z Místecké. Mám trochu podezření, že by to mohlo jít z průmyslové zóny. Začíná to být dost otravné. Registrujete to někdo taky? Víte, co by to mohlo být?

Nepříjemný hluk potvrdilo v komentářích více občanů z Hrabové a jelikož jsem včera prostřednictvím SMS obdržel informaci, že daný zvuk jde slyšet, udělal jsem vlastní šetření a dle všeho by zdrojem hluku mohla být vzduchotechnika od společnost Sungwoo.


Následující emailová zpráva byla zaslána k rukám [email protected] – “Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, ochrana životního prostředí” společnosti Sungwoo.

Dobrý den,

obracím se na Vás na základě vlastního šetření (dohledání nepříjemného zdroje hluku), které jsem provedl dne 19.2. 2024 ve večerní/nočních hodinách v Hrabové.

Netvrdím, že zdrojem hluku je skutečně Vaše provozovna (Sungwoo), nicméně i dle níže odkazované mé nahrávky jsem o tom přesvědčen a prosím Vás o to, abyste se mi ozvali. Původně jsem chtěl rovnou kontaktovat kraj a hygienu, ale v prvé řadě mi jde o řešení problému a věřím, že k tomu tak budeme společně přistupovat.

V pátek 16.2. 2024 se objevila u nás ve facebookové skupině Ostrava-Hrabová informace ohledně nepříjemného/rušícího hluku v oblasti kolem našeho kostelíku sv. Kateřiny. Jelikož tento problém zaznamenalo a potvrdilo více lidí, vytvořil jsem pro možnost nahlášení daného podnětu online formulář a na facebooku jsem na sebe nechal kontakt pro možnost okamžitého nahlášení přes SMS.

Prostřednictvím formuláře přišel pouze jediný podnět (i s nahrávkou z ulice Na Farském): Z průmyslové zóny jde často slyšet velmi hlasité hučení až spíše pískání, které je velmi nepříjemné a nejvíce obtěžující ve večerních až nočních hodinách. Přiložená nahrávka byla pořízena 14.2. 2024 ve 2:15 ráno. Dříve zvuk byl slyšet sporadicky, ale aktuálně jej lze slyšet téměř každý večer a s otevřeným oknem je téměř nemožné spát.

Včera v nočních hodinách mi však jeden z občanů zaslal prostřednictvím SMS zprávu, že nepříjemný zvuk jde aktuálně slaběji slyšet: 19.2. 2024 21:25 Zdravim, aktualne to slyset jde. Trosku slaběji ale je to slyšitelné.

Projížděl jsem celou Hrabovou (od ulice Na Farském, kolem kostelíku, k mostu na ulici K Nadjezdu, ke hřbitovu), až jsem zajel do zóny a pravděpodobný zdroj hluku jsem nalezl – dle všeho se jedná o vaši vzduchotechniku:

Podle mých záznamů se může jednat o stejný hluk, na který upozorňovali lidé z domu pro seniory v zatáčce u točny autobusu na Šídlovci v Ostravě-Hrabové již v roce 2022 a o rok později 2023, ze kdy mám první nahrávku.

Nahrávek mám již více (ať již vlastních, nebo dokonce z roku 2023), nicméně věřím, že netřeba je Vám sdílet.

Prosím, kontaktujte mě, ať si domluvíme další postup. V opačném případě zašlu podnět na začátku března na příslušné orgány.

Děkuji za spolupráci.

S pozdravem,

Ing. Radomír Orkáč
místostarosta

Úřad městského obvodu Hrabová
Bažanova 174/4, 720 00 Ostrava-Hrabová

 

Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]