Zákon č. 106/1999 Sb.

Rada městského obvodu Hrabová schvaluje Výroční zprávu o činnosti orgánů statutárního města Ostravy – městského obvodu Hrabová v oblasti poskytování informací podle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, za rok 2014.

Výše uvedené se objevilo v Usnesení č. 8 z jednání Rady městského obvodu Hrabová, konaného dne 18.2. 2015. Ve výroční zprávě se píše, že za rok 2014 bylo podáno 12 žádostí o poskytnutí informací.

Co mimo jiné obci ukládá zákon č. 106/1999 sb.?

§ 5 Zveřejňování informací

(3) Do 15 dnů od poskytnutí informací na žádost povinný subjekt tyto informace zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup. O informacích, poskytnutých v jiné než elektronické podobě, nebo mimořádně rozsáhlých elektronicky poskytnutých informacích postačí zveřejnit doprovodnou informaci vyjadřující jejich obsah.

Jestliže bylo podáno 12 žádostí o poskytnutí informací, proč je pouze jedna “odpověď” zveřejněna tak, aby byl k ní umožněn dálkový přístup (viz zde)?

Jen připomenu, že např. Změna pro Hrabovou má ve svém programu – “Dodržování zákona 106/1999 sb., o svobodném přístupu k informacím”.

Selský rozum mi říká, že by si to měli zastupitelé vyříkat na svém jednání, které se bude konat (netradičně) v pondělí 16.3.

Štítky:

4 Komentáře

  1. jnovotny říká:

    Tak si říkám, na co máme kontrolní výbor?

    Pane Orkáč, chválím vaši snahu, práci, výsledky, odvahu, otevřenost a mnoho dalšího. Myslel jsem si, že je nemožné, aby se občan úspěšně angažoval a školil zastupitele či obec, ale vy jste jasným příkladem, že to jde. V mailech máte motto: “I moudrý se může stát hloupým, když na sobě přestane pracovat!”, k Vám by se hodilo ještě jedno – “Nemožné? Zkusím to.”

    Nechápu, proč Hrabová hledá redakční radu pro Hrabovské listy, vždyť my redakční radu máme – Orkáč, Slepička, Slíva, Slavík.

    • Radomír Orkáč říká:

      Pane Novotny, dekuji za podporu.

      Neni ale vse spatne, jak to muze vypadat!

      Podivejte se na prijata usneseni Rady. Rada musela zasedat nekolik hodin, aby neco takoveho dokazala projednat. Dokonce nekdy Rada zaseda i do 10te vecer. Rada se schazi kazdych 14 dnu a penize za tuto odvedenou praci jsou spise smesne. To same plati pro starostu. Starosta sice nema pracovni dobu pevne danou, ale neustale slysim co vse musi starosta resit, co si musi vyslechnout a nekdy z kancelare vola i v 8 hodin vecer. Starosta ma predevsim politickou zodpovednost a tu zatim podle meho nazoru zvlada jak by mel.

      Moje posledni prispevky/clanky mohou byt chapany jako kritika obce (Rada, starosta, tajemnik), ale opak je pravdou. Ja je nechci kritizovat a nekritizuji je! Ja si jejich prace velmi vazim a vzdy budu tvrdit, ze bezny obcan nepotrebuje odvahu, aby s nekym z nich mohl jednat.

      Osobne bych veci proste delal jinak a vetsinou je delam jinak. Vzdy ale ode me uslysite, ze jsme vsichni sousede, tak se jako sousede chovejme a upozorneni na chybu neberme jako kritiku, ale jako pomoc.

  2. Miroslav Houžvička říká:

    taky jsem se dostal k informaci, která se honosně nazývá “Výroční zpráva za rok 2014-poskytování informací dle zákona č. 106/1996 Sb., o svobodném přístupu k informacím”. těžko k této zprávě říci něco kladného. Stanovisko našeho hnutí Změna nebudeme probírat zde před tím, než ho ústy naši zastupitelky předneseme na zastupitelstvu dne (snad už pevně stanovený termín) 16. 3. Jen ve stručnosti-nic neříkající tzv.výroční zpráva…., ale ono je toho hodně k napravení a doufejme, že se to i zásluhou občanů, kterým to není lhostejné napraví v co nejkratší době. Na jednání zastupitelstva je to už poznat. Už to není jenom zvedání ruky pro -hlavně ať už je konec. Na prosincovém jednání už byl připraven pozměňovací návrh od rady a až opozice otevřela oči i “spřáteleným” zastupitelům co že to schvalují…Přijďte se sami přesvědčit jak vypadá zastupitelstvo při jednání….

  3. Miroslav Houžvička říká:

    Ještě jeden komentář k hrabovským médiím: Hrabovské listy- snad už se ledy pohnou k lepšímu, zásluhou některých občanů, kteří se nebáli kritizovat osobně-nejen u piva a webové stránky- i po několika upozorněních jsou na nich uváděny chybné informace, resp.žádné aby nebyly náhodou chybné a chybí tam i informace podle výše uvedeného zákona č. 106/1999Sb. T í m to se o m l o u v á m za mylně uvedený rok u tohoto zákona v minulém komentáři.

[email protected] [email protected]