Požár vrtu na haldě – 4.6.2015

Dne 4.6. se nesla Hrabovou ohlušující rána, kterou způsobil výbuch vrtu na haldě. Výbuch byl slyšet až na nádraží v Paskově. Hrabovou si ihned začal šířit štiplavý zápach, připomínající zápach hořících pneumatik.

Martin Doležálek na webu JSDH Hrabová napsal:

Datum: 4.6.2015
Čas: 19:14
Událost: POŽÁR, POPELNICE, KONTEJNER, ODPAD, OSTATNÍ
Vozidlo: CAS 30 T815-7, DA 12 AVIA
Místo: Ostrava-Hrabová
Zasahující: HZS MSK Hrabůvka, JSDH Hrabová, HZS MSK Zábřeh
Velitel: Ing. Milan Minař
Strojníci: Ivo Baron a Pavel Doležálek
Hasiči: Kristýna Zieglerová, Jiří Kroček a Martin Šír

Zpráva: Vyjezd jednotky: POZAR, POPELNICE, KONTEJNER, ODPAD, OSTATNI, TCTV/IBC: pani vidi cernosedy kour z haldy. Vyjizdi: CAS 30 T815-7. Adresa: Ostrava, Hrabova, Sidlovecka.

Informace: Krátce po sedmé hodině večerní dostala jednotka zprávu o požáru. Jednalo se o požár vrtu na haldě v Hrabové, byly přivolány dvě tři jednotky, oheň byl uhašen 1C proudem.

Fotky jsou na RajcetiFlickru:

Štítky: ,

32 Komentáře

  1. carmen říká:

    A co se vlastně stalo?
    Vznítila se vrtná souprava, následkem veder nebo byl navrtán metan v podloží?
    Z dřívějška si totiž pamatuji zapáchající (pravděpodobně s obsahem síry) teplé výduchy plynu, když jsme se tam byli občas projít.
    Když jsem se poté ptala na příčinu, bylo mi sděleno, že halda prohořívá.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Rekl bych, ze se to jeste bohuzel presne nevi..
    “Příčinu vzniku požáru šetří Policie ČR ve spolupráci s vyšetřovateli HZS MSK.”

  3. Stanislav Holis říká:

    To měli obyvatelé a chodci (a že jich tam bývá) pod haldou obrovské štěstí, že se díky explozi nedostal do vzduchu materiál, který mohl někoho zranit. Šupa to byla obrovská.

    • Vladimír Slavík říká:

      Včera v televizi byla o těchto vrtech informace, skutečně halda opět začíná hořet. Pamatuji si mnohem horší situaci cca v r 1960, kdy halda hořela tak, ře to ohrožovalo čiroké okolí. Dělaly se vrty a do těchto se pod tlakem vháněla voda, popílek a podobné hmoty, které měly zabránit prohořívání. V haldě je ještě mnoho uhlí, protože kdysi dávno VŽ vlastnily i šachtu Hlubinu a hlušina se vozila do Hrabůvky.Kromě toho hutě na své haldy vyváží všelijaké hořlavé odpady.Doufejme, že se požár podaří brzy uhasit.

  4. Milan Slíva jr. říká:

    Ono celá ta šídlovecká halda může být časovaná bomba. Dle vyprávění, které se mi dostalo, bývalo na ní před desítkami let spousty malých jezírek (průměr až 40cm) plných rtuti.

  5. Martin Slepička říká:

    Podle vyprávění od mého dědy by tam měl někde být i protiletadlový kryt z 2. světové války, doufám, že tam není třeba munice, která by mohla též vybuchnout.

  6. Petr Halfar říká:

    A můj děda vyprávěl, že kromě bunkru je tam zasypaná i vojenská technika z WWII.

  7. Radomír Orkáč říká:

    Co se clovek nedozvi z komentaru:) Moc pekne!

  8. carmen říká:

    Hoši… už dost, já u té haldy bydlím !!!

    A zrovna když to bouchlo, byla jsem doma, zničehonic rána jak z děla, žádný čajíček…

    Aby jste mě s těma historkama neměli na svědomí :-)))

  9. Martin Slepička říká:

    Též jsem byl doma a učil se na dějiny evropského novověku 1492-1789, byla to krátká rána, intenzity silvestrovské petardy před domem, netřeba se přehnaně bát, jaderné pumy na haldě pravděpodobně nebudou.

  10. carmen říká:

    Nevím, kde bydlíte Martine, ale intenzita byla o poznání větší.
    Ale to už je dnes jedno, hlavně, že se nikomu nic nestalo.

  11. Martin Slepička říká:

    Ulice U Kotelny, přibližně uprostřed, ale byla zavřená okna a pak to bylo slyšet asi tak jako petarda, ale kouř či zápach jsem necítil. (ne, že bych stejně něco mohl cítit)

  12. Petr Halfar říká:

    Poslední platná informace:
    Výbuch zapřičili pachatelé, kteří nejprve vyčerpali z vozidla naftu a následně začali odřezávat cenné kovy (hadice atd.).
    Došlo ke zkratu, požáru (+ útěk pachatelů) a následnému výbuchu.
    Tolik zpráva PČR pro pojišťovnu provozovatele vrtné soustavy.

    • carmen říká:

      A cenné kovy tudíž nestihli proměnit za bakšiš ve sběrně místního radního.
      Tak snad někdy příště, bez humbuku a místních čumilů.

      Svým způsobem je to ale pozitivní informace, pořád lépe, že k výbuchu došlo následkem trestné činnosti, než kdyby to byl samovolný sled událostí v důsledku nahromadění plynu v podloží, který by se mohl kdykoli opakovat.

  13. Radomír Orkáč říká:

    Moc dekuji/dekujeme. Zapisu to do tydennich udalosti, na ktere jsem jiz 3 tydny nenasel cas a ktere se pouzivaji pro kroniku.

    R.O.

  14. Lucie říká:

    Kdyby byl někdo, kdo by mi byl ochoten podat informace o bývalém krytu – ať už výpovědi vašich babiček/dědečků/rodičů.. napište mi prosím na [email protected] . Vchody byly již dávněji téměř zasypány (ještě před cca 15-18 lety pamatuji jeden skoro zachovaný vstup, do kterého jsem jako dítě nešla), přesto se údajně rozsáhlý kryt stále v útrobách haldy nachází a nebyl vysekán, avšak vchody jsou definitivně srovnány se zemí. Ráda bych o krytu chtěla slyšet více. 😉

    • Petr Halfar říká:

      A já bych se rád více dozvěděl o krytu CO pod ZŠ a i pod vnitroblokem.
      Je šance se do nich někdy podívat?

      • Radomír Orkáč říká:

        Z jednoho krytu na ZS je sklad (lavice a podobne veci). Zeptam se pana reditele, jestli mohu tento kryt nafotit.

        Napadlo me jiz pred rokem, ze bychom jako komise mohli z krytu udelat na jeden vikend mistnost s hlavolamy. Do 60 minut se musi z mistnosti soutezici resenim hlavolamu dostat. Nejak ale nevim, jestli by byl zajem a jestli by to na ZS dovolili… . To by byla sance, jak se do krytu podivat a to nejen z dalky;-)

      • Petr Halfar říká:

        A taky bych se rád vrátil do dětských let, kdy jsme podcházeli Šídlovec potokem.
        Tehdy stačilo ohnout záda, teď při výšce skoro 2 metrů by to už tak jednoduché nebylo. :o))

        • Lucie říká:

          Dívám se na seznam registrovaných krytů v Hrabové a jsou na ulici Obchodní 8, Příborská 27, Viktora Huga 7 a 8, Frýdecká (v areálu Linde Gas). Ale může jich byt více, protože v evidenci jich už není většina a jsou využívány k soukromým nebo jiným účelům, potažmo některé zanikly (např. na haldě).

      • Lucie říká:

        Vnitroblokem? Můžete přesněji lokalizovat? Vím pouze o jednom, který je ale v evidenci HSZ a spravují jej obyvatelé domu, pod kterým se kryt CO nachází. Je to hned první dvůr, když se schází od benziny. Ve dvoře je prý i vidět komínek. Druhý by měl být pod domem u cesty, kde je přechod s cyklostezkou, ale to by měla být snad jen nějaká upravená místnost ve formě sklepu (ale to je nepodložená informace z doslechu). Pod ZŠ v Hrabové je taky, ale ty kryty pod základními školami vesměs končí jako sklady – což je škoda.

        • Petr Halfar říká:

          Vycházím jen z informací z doslechu, že pod vnitroblokem jsou kryty, ale jak píšete…jedná se nejspíš “jen” o jednotlivé prostory u některých vchodů.
          Vycházím z toho, že větrací komínky (obdélníkové stavby) jsou patrné jak ve vnitrobloku, tak i za domem na Huga u potoka.
          Nebylo by na škodu to dát vše dohromady a uspořádat komentovanou prohlídku. ;o)

          • Radomír Orkáč říká:

            Ja bych se moc primlouval za to, ze nekdo tuto zalezitost prozkouma a sepise na toto tema clanek, at jiz do Hrabovskych listu, web obce ci Hrabova.Info

            • Petr Halfar říká:

              Slečna/paní Lucie by byla ideální. Ví o tom zjevně nejvíc.

  15. Lucie říká:

    Bohužel více informací nemám jak zjistit. 🙁 Vím pouze ulice, kde se kryty nachází – mám k dispozici seznam registrovaných a oficiálních krytů CO v Ostravě (více bych teda uvítala seznam vyřazených, do kterých je přístup mnohem snadnější). Je více než pravděpodobné, že do těch oficiálních krytů vás nikdo nepustí (pokud tedy není správcem někdo z vašich známých). Jedná se totiž o kryty, které by měly být k okamžitému použití v případě hrozby. Kopíruji část komunikace s panem Kovalem z HZS: “Stálé úkryty (vestavěné v budovách nebo samostatně stojící) jsou v majetku vlastníka příslušného objektu zapsaného v katastru nemovitostí.” Takže kdo ví, jestli vůbec do útrob krytů mají přístup samotní obyvatelé bytů, které nad těmi kryty stojí.

    • Radomír Orkáč říká:

      Mozna ted s pomoci Google spatne hledam, ale toto je odrazovy mustek: “Mám k dispozici seznam registrovaných a oficiálních krytů CO v Ostravě”.

      Pokud nam ho dodate, mozna ostatni pomohou a postupne to dame dohromady.

      Taky by bylo idealni, kdyby se nam prihlasil ten, ktery je ocitym svedkem tech krytu…, pokud nekdo takovy vubec je.

      • Lucie říká:

        Ohledně Hrabové jsou tam jen tyto záznamy – viz příloha. Nerada bych seznam dávala veřejně, protože jsem k němu přišla poměrně velkou náhodou. Seznam dostupný pro veřejnost sice existuje taky, ale jsou tam pouze strohé údaje bez adres.

  16. Lucie říká:

    Tak mi ta příloha poslat zde nejde. Když mi dáte mail, pošlu vám alespoň těch pár údajů o Hrabové.

[email protected] [email protected]