Nepřipomíná Vám to něco?

Je pravděpodobné, že se tuto středu bude na jednání Zastupitelstva hlasovat o (ne)důvěře starosty. Je vhodné připomenout jednu kauzu, která hýbala Hrabovou na začátku roku 2015.

Firma ELSPOL s.r.o. nedokončila včas pro MO Hrabová loňskou stavbu (revitalizace vnitrobloku) a dle platné smlouvy jí měla být vyměřena smluvní pokuta v celkové výši přibližně 1.8 miliónů korun.

Místostarosta tehdy celou situaci okolo smluvní pokuty vysvětloval přibližně takto: “Dám hlavu na špalek, že by to ta firma položila, kdybychom jim vyměřili smluvní pokutu v plné výši.”. Bohužel nakonec obec smluvní pokutu firmě vyčíslila ve směšné výši a stavbu předčasně převzala. Městský obvod Hrabová navštívila Česká televize, která ve své reportáži z 3. 4. 2015 vedení obce moc nešetřila, viz video: Revitalizace vnitrobloku v Ostravě-Hrabové.

Není to ani týden, kdy mě upozornila jedna čtenářka Hrabová.Info, že ji jiná kauza připomněla naši revitalizaci vnitrobloku.

Státní zástupkyně tvrdí, že … zákon porušil například v srpnu 2013, kdy se podivně schvaloval dodatek ke smlouvě se stavební firmou. Starosta podle obžaloby jednal nezákonně i proto, že za obec neuplatnil smluvní pokutu. Zateplení zbrojnice bylo dokončeno zhruba čtyřicet dní po původně stanoveném termínu. Obec tak podle smlouvy měla žádat penále ve výši 30 tisíc korun za každý den prodlení, což se ale nestalo. Státní zástupkyně včera konstatovala, že způsobená škoda přesáhla jeden milion korun.

Celý článek si můžete přečíst v Deníku.

Několik občanů i opozičních zastupitelů si říká, jak dlouho mohou ještě zastupitelé za KDU-ČSL starostu a místostarostu podporovat. Dokonce i pan Ing. Rundt (velmi uznávaný exstarosta) a další nezávislý za ODS Petr Novák. Obec přijde o cca 160 tisíc (původně to mělo být 200 tisíc, pozastavený transfer kvůli nepořádkům na úřadě), Hrabovské listy porušují tiskový zákon a panuje v nich tvrdá cenzura přímo starostou, úřad porušuje InfZ, zákon o obcích, jednací řád. Dokonce ani kronika není vedena v souladu se zákonem o kronikách. Doporučuji si přečíst pamflet, který sepsala Změna pro Hrabovou.

Přijďte na další Zastupitelstvo a ukažte pouhou Vaší přítomností, že Vám není lhostejné, co se v Hrabové děje.

12 Komentáře

  1. občan říká:

    Defenestrace je jediné rozumné a rychlé řešení!

    Dám hlavu na špalek, že mu všechno projde!

    • Šárka Tomisová říká:

      Vhodnější než defenestrace bude prozatím vaše účast na zítřejším zastupitelstvu.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Byl jsem upozornen, ze jsem clanek od Zmeny pro Hrabovou oznacil nespravne za pamflet. Pravdou je, ze vhodnejsi nazev je konstatace.

    Omlouvam se timto Zmene a dekuji Milanovi za upozorneni.
    Do clanku jiz nechci zasahovat, proto to pisu zde.

    • Vladimír Slavík říká:

      Radku, velice děkuji za tento článek. Je tam vše, co je nezbytné připomenout občanům před zítřejším zasedáním zastupitelstva. Dokonce i zmínka o porušování zákona o kronikách.Kroniku považuji za poměrně významnou záležitost. Naši potomci nás budou soudit mimo jiné i podle kronikářských záznamů. A budou tam třeba nepravivé a zkreslené informace o naši době. Není mi to lhostejné.
      Je však skutečností, že se doposud nepodařilo zvýšit zájem o věci veřejné u většího počtu dnešní “mlčící většiny”. Zdá se, že bude nutno vymyslet způsoby, které by tu vnímavější část našich spoluobčanů přiměly k větší aktivitě. Je to výzva, před kterou nesmíme rezignovat.

  3. Stanislav Holis říká:

    V Hnojníku dostal “někdo” starostu před soud, ale najde se “někdo” v Hrabové? Vzpomínám si na jednom z prvních zastupitelství zastupitelé prahli po tom, podat tresné oznámení. Teď, když Hrabové vznikla evidentně škoda v desetitisících bude ticho po pěšině? Asi ano, půjdeme zvolna cestou vytýkacího dopisu a tak dále…..

  4. Stanislav Holis říká:

    Takže, 160 000kč bude rozdělěno mezi tři nám neznámé viníky, kteří je budou splácet po 6 měsíců 50 % z odměn svých platů. Podstatné je, jestli vydrží těch 6 měsíců na svých pracovních pozicích a jestli mají osobní ohodnocení ve výši 17 666 kč. No kdo z Vás to přátelé má? Řekl by klasik (Paroubek). PS. Ty kovové schody se stanou estetickou perlou Šídlovce. Dal by se tady zveřejnit nákres, který byl včera schválen? Těším se na slavnosní přestřižení pásky při uvádění do provozu:-) Už vidím starostu na první stránce Hrabovských listů…..

    • Milan Slíva jr. říká:

      … Už vidím starostu na první stránce Hrabovských listů, jak stojí na sedmém schodě a mává. Pod fotografií popisek “Starosta ze sedmého schodu, ten pravý starosta pro Vás a Vaše děti” 🙂

  5. Radomír Orkáč říká:

    Včera bych se tomu všemu ještě zasmál, ale po jednání Zastupitelstva se k tomu již nemám.

    Máme v Zastupitelstvu amatéry a bohužel to jsou amatéři na straně koalice. Amatéra může každý zmanipulovat, ale že se nechá zmanipulovat i Petr Novák a Petr Balušek, to mě šokovalo a odešel jsem.

    Kolikrát za těch 8 hodin jednání někdo promluvil z koalice? Rekordní délka, kde mluvili výhradně zastupitelé z opozice versus starosta.
    Petře a Petře, nestojí to za zamyšlení?

    Když minimálně 10 fundovaných lidí řekne, že jsou HL špatné a že nejsou svobodné, tak bych jim já osobně věřil více, než starostovi, který z HL dělá svůj propagační materiál plný cenzury všech a všeho.

    Říkal jsem, že to co přečtu mi nikdo neuvěří a opozice se smála, že se to nemůže stát a už to stačilo.

    Jsem zklamaný, ale rozhodně to nesmíme vzdát!

  6. Martin Slepička říká:

    Za mě nutno podotknout, že mi na zastupitelstvu občané přišli jako zbytečný odpad a přítěž, a to zejména po vystoupení zastupitele pana Ing. Orkáče. Zastupitelé pro zastupitelstvo. Podle mě se snad pan starosta, samozřejmě s určitými chybami během svého působení, a jiní zastupitelé jako paní Kopitzová a pan Ing. Dvořák ještě zastávali ve prospěch občanů, i taková podle mě trochu “neřízená střela” jako paní Tomisová a jiní (za jmenování se omlouvám) přeci mohou alespoň říct svůj názor na bezprostřední okolí, kde žijí se svými rodinami.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Musím souhlasit s panem Slepičkou, vystoupení pana zastupitele Orkáče ke konci, kdy si stěžoval, že se probírají věci na programu neuvedené, bylo úplně mimo. Na programu byl bod označený obecným názvem “Různé” a probíralo se to v rámci tohoto bodu. Takže to co tvrdil, je nesmysl. Kdyby tento bod na programu jednání neexistoval, tak by se o tom dalo uvažovat. Takto to byl pouze výkřik do noci, který připisuji únavě po téměř osmihodinovém jednání za parna a ve vydýchaném vzduchu, pod nálety obřích komárů a vyděšených můr.

  7. djokovič říká:

    Otázkou je kdo je zde zmanipulován?

  8. Stanislav Holis říká:

    Ale ono to má funkční řešení, které už zavádějí nebo zavedli v Ostravě Jihu a na SMO. Body ke kterým se chtějí vyjádřit občané a např. různé se zařadí hned po první přestávce z toho důvodu, aby občané nemuseli čekat do pozdních večerních hodin, kdy už jsou unaveni nejen občané, ale i zastupitelé. Je jen o vůli koaličních zastupitelů, aby to uznali. Čas strávený v zastupitelstvu bude stejný, jen se prohodí body. Zastupitelé jsou tady pro lidi a ne obráceně !!!

[email protected] [email protected]