Chceme rozkvetlou Hrabovou

Před volbami v roce 2014 ČSSD v Hrabové slíbila, že se bude snažit vytvořit květinovou okrasu podél významných komunikací, uvnitř kruhových objezdů a zejména na významných veřejných prostranstvích (nabízejí se zejména park na Příborské, prostor před ZŠ či prostor před ÚMO).

Tento návrh si nyní osvojila i hrabovská Komise výstavby, dopravy a ekologie a doporučila radě nechat zpracovat konkrétní návrh takové květinové výsadby odbornou firmou.

Věřme, že bude i zájmem rady, aby Hrabová rozkvetla, a to v plném významu toho slova.

Štítky:

8 Komentáře

  1. petr žižka říká:

    dovolím si malou glosu k tomuto tématu: před lety jsem dělal reportáž z Petřvaldu (toho u Mošnova). Obec se stala vesnicí roku Moravskoslezského kraje a já se tam jel podívat. Procházel jsem se a viděl příjemnou čistou vesničku. Ptal jsem se pana starosty, jak se jim to povedlo a on mi řekl něco v tomto duchu: “nejprve jsme upravili obecní pozemky, chodníky, cesty. Když lidé viděli, jak je Petřvald čistý a pěkný, přidávali se se svými předzahrádkami. Začali si upravovat příjezdové cesty, bylo jim hloupé, aby na hezký obecní chodník navazovala nepěkná pěšina k jejich domu.” Pak si začali upravovat zahrady, zkrášlili balkony, parapety. Nějak takto Petřvald doslova rozkvetl. Od té doby už mnoho let přemýšlím o tom, proč my jdeme opačnou cestou: lidé jsou okolnostmi spíše vedeni k tomu, aby své zahrady chránili zdí, která je izoluje od okolí, místo toho, aby měli chuť spojit své s obecním.

    No, i na tom bychom měli zapracovat.

    A howgh – už zase mlčím:-)

    • Miroslav Houžvička říká:

      Petře nemlč piš máš zkušenosti a hodně cestuješ.Jen přidávám podporu tvé glose.Běžte se občané podívat na Hlučínsko, na soudržnost lidí,výzdobu obce(dům od domu)a hlavně veřejně na zastupitelstvem vyjadřují názory a dovedou bojovat za výměnu neschopných.Za 12 let na Hlučíně je mimo jiné 5 starosta.Občané nejsou jen v přívěsu….Snad se to konečně pohne i v Hrabové ve prospěch obce a občanů.

  2. Stanislav Holiš říká:

    Mohlo by to takhle zafungovat, dosud ale byl problém i se základní údržbou. Na Šídloveckém náměstíčku půlmetrové plevely, nepořezané suché stromy, přerůstající stromy a křoviny do cest( třeba Bažanova). Jestli se ale nové vedení začne chovat jako dobrý hospodář ví jen ten nahoře. A možná potom budou i ty kytky.

    • Martin Slepička říká:

      Rozkvetlá Hrabová by měla být u úřadu, na šídloveckém náměstí, před školou či v kruhových objezdech.

    • Stanislav Holiš říká:

      Běžná a jednoduchá údržba zeleně a zbytečné ničení obecního majetku v Hrabové mne vedla k této žádosti:

      Bažanova ulice – úprava dřevin zasahujících do cesty
      9. 12. 2015, 20:51:58
      Dobrý den,
      cestou ze zastupitelstva jsem si všiml těchto nedostatků, jedná se jen o zastřižení křoví a pár větví.
      Protože je v tom místě výstavba RD, řidiči jezdící na stavbu objíždějí křoví a tím ničí krajnici cesty.
      Kousek ke hřbitovu je větev stromu, kterou objíždějí ti, kteří mají rádi nepoškozený lak na svém autíčku.
      Děkuji předem za předání k vyřízení a za informaci jak akce “ořez” dopadla.
      Stanislav Holiš

      Po posledním zastupitelstvu jsem mluvil s p. Faicovou, bohužel vlastními silami nelze provést úpravu zeleně. Navrhoval bych tedy, aby se letos po několika letech, kdy zakázku za půl miliónů na údržbu travnatých ploch dostává stále stejná firma, vypsalo konečně výběrové řízení, kam by se připsalo do požadavků i jiné práce, ořez, kácení atp. I kdyby se cena za práci nesnížila a došlo by k rozšíření služeb, nebude nikomu vadit, když vyhraje zase ta stejná firma.
      PS. ty větve už kupodivu někdo zkrátil 🙂

      • Šárka Tomisová říká:

        Po posledním zastupitelstvu jsem mluvil s p. Faicovou, bohužel vlastními silami nelze provést úpravu zeleně.

        Tak tomu, pane Holiši, opravdu nerozumím…

        Před časem u nás v domě bydlel zaměstnanec Hrabovského úřadu, tzv. VPP (veřejně prospěšný pracovník), který mi říkal, že ten nádherný, zdravý, rozložitý kaštan, který musel ustoupit zbytečnému betonu ve vnitrobloku, vyřezal v létě 2014 on se svými kolegy.
        A teď to nelze pro pár větví?
        Tak na co tedy ty VPP vlastně máme?!?

        To už snad není ani Kocourkov, ale Absurdistán.

        Na zastupitelstvu se na tuto problematiku určitě zeptám, ale lépe by bylo, kdyby jste to učinil Vy, protože děláte v komisi výstavby a ekologie a jste tedy k tomu povolanější.

        • Stanislav Holiš říká:

          Možná to je o počtu VPP, kdy jich Hrabová nemá asi každý rok tolik, aby kácela vzrostlé stromy. Vzrostlé bych raději nechal zkácet odborníky za pomoci plošiny. A nemusíme se vším čekat na zastupitelstvo, řešit takovéhle prkotiny můžeme i mezi zastupitelstvy…:-)

  3. Martina Uhlirova říká:

    V lete pekne rozkvetla, na Vanoce pekne vyzdobena.. Vanocni “stromy” na Sidlovci des, ale aspon neco pro deti..
    Celkove Hrabova ani Vanocni vyzdobu vlaste nema..
    O Sidloveckem namesti ani nemluve..
    Mam takovy pocit, ze ho pred par lety zvelebili, ale pak se uz neudrzoval, nejake zbytky levanduli a podobne tam jeste letos k videni byly, ale ze by zrovna v zivem stavu, to se rici neda.. 🙁

[email protected] [email protected]