Procházíme dobou hájení

Všichni jsme lidé a všichni děláme chyby! Každý z nás někdy šlápne vedle, ať v myšlení, slovech či skutcích. Jdeme-li ale do něčeho nového, obzvláště pokud s tím nemáme zkušenost, měli bychom mít možnost po omezenou dobu nerušeně pracovat. Jinak řečeno, člověk by měl mít klid na práci, aby nemusel ještě řešit, kdo s ním nesouhlasí a proč ještě jeho práce nejde vidět.

Když USA procházela hospodářskou krizí, americký prezident Franklin D. Roosevelt svolal krátce po vítězství ve volbách mimořádné zasedání Kongresu. Požadoval, aby se během následujících sto dní přijaly zákony a regule, které by zemi dostaly z krize. V průběhu prvních 100 dní jeho vlády byla nerušeně přijata většina opatření Rooseveltova programu.

I možná proto vznikla tradice, aby alespoň prvních sto dní své činnosti byli lidé ve vyšších funkcích předmětem hájení. Jak všichni dobře víme, doba hájení je období, kdy je ve světě zvířat zakázaný lov. Ve světě lidí je ona doba hájení rovněž zavedenou praxí a zpravidla se jedná o období, kdy může člověk ve své nové funkci nerušeně pracovat a seznamovat se s novým prostředím.

Máme nového starostu a máme nového tajemníka. Dalo by se polemizovat o tom, jestli by měli být i oni předmětem hájení, když tajemník je velezkušený exstarosta, zatímco starosta byl rok místostarostou a měl možnost se se vším seznámit. Ale i oni přišli na úřad, který byl slušně řečeno ve špatném stavu. Lze těžko předpokládat, že použijí kouzelný prsten od Arabely, aby dali vše do pořádku.

Po přečtení některých článků pana Slavíka a komentářů ostatních zde na Hrabová.Info nabývám dojmu, že si někteří opravdu myslí, že se vše změní okamžitě. Kdo z nás by stihl z ničeho nic během jediného měsíce vydat Hrabovské listy, informovat o Prodloužené Mostní, požádat o výměnu radních, vyřešit hospodaření obce, vytvořit web obce a ještě se seznámit s novým prostředím, do kterého přišel? Odpovím si sám, nikdo!

Výše nekompletně uvedené se nedá vyřešit během jediného měsíce a kritika není rozhodně na místě, obzvláště v období hájení. Lidé si nepřímo (největším počtem hlasů) zvolili za starostu pana Nadě a ten zklamal. Onu zodpovědnost nese samozřejmě i nový starosta, protože byl rok místostarostou, dejme mu ale čas na to věci řešit.

Dovolím si prozradit, že pan Trávníček již v průběhu ledna prakticky vše kritizované alespoň rozjednal. To, že to nevidí jiní je v tuto chvíli naprosto v pořádku. Kdyby měl během doby hájení starosta ještě nejnutnější kroky vysvětlovat, nedělal by nic jiného.

Sepišme, co je potřeba udělat a předložme to starostovi na konci března, do té doby mu dejme klid na práci. Můžete si být jisti, že já osobně ho šetřit nebudu, pokud se věci hýbat nebudou, ale sám vidím, že se Hrabová dala do pohybu. Jen se o tom zatím neví, jsou k tomu rozumné důvody.

Nemáte Hrabovské listy ve schránce? Nemáme redakční radu? Trápí vás Prodloužená Mostní? Požadujete také důstojný kulturní stánek? Jste neinformovaní? Nevidíte žádnou změnu? Vydržte, věci se skutečně hýbou…

6 Komentáře

  1. Miroslav Houžvička říká:

    Raďo,díky za tento vysvětlující článek.Já se setkávám s tím samým,netrpěliví občané a názor,že se nic neděje…..Jen pro informaci stále vycházejí další negativa spojená s bývalým…

  2. Stanislav Holiš říká:

    Chápu dobu hájení, ale pustit občas nějakou pozitivní informaci by nám všem po tom marasmu určitě pohladilo duši. Tak snad……

  3. Jan Socha říká:

    Vážený pane Slavíku a další. Hrabovské listy jsou prozatím dvouměsíčníkem. Jestliže naposled vyšly k 1.12.2015, je evidentní, že další číslo je vydáváno k 1.2.2016. V těchto dnech se HL distribuují do všech domácností v Hrabové.

    • Radomír Orkáč říká:

      Jeste doplnim pana tajemnika… Pane Slaviku, nemame redakcni radu a nova redakcni rada je “v priprave”. Neni to vina tajemnika ci starosty. Na pozadi se vice nez aktivne pracuje. Slovo “aktivne” je jeste slabe. To, ze to v tuto vypjatou dobu bezny obcan nevidi, to je v poradku. Informovanost se sice nezlepsila, ale v zadnem pripade se NEZHORSILA.

      Komise zasedaji a pisou o tom zapisy, Rada se schazi a jsou o tom zapisy. Zastupitelstvo se seslo pred neco malo vice nez mesicem a zapis visi na webu obce. Respektujme a doprejme klid na praci pana starosty, tajemnika a tech, kteri neco opravdu delaji.

      Svuj clanek jsem zakoncil “Vydržte, věci se skutečně hýbou…” a vim, proc to pisu… .

  4. Vladimír Slavík říká:

    Konečně po delší době mám potřebu sdělit něco smysluplného čtenářům Hrabova.info:
    1. Jsem velmi rád, že náš nový tajemník oslovuje prostřednictvím Hrabova.info veřejnost Hrabové. Doufám, že tomu bude tak i nadále a tento web se stane uznávaným komunikačním prostředkem mezi naši radnicí a občany.
    2.Pane tajemníku, jsem možná až příliš konzervativní, ale když odjakživa má prvé číslo Hrabovslých listů napsáno na první stránce LEDEN (a příslušný letopočet)a časopis vždy dorazil do domácností v lednu, pak se nedivte mé netrpělivosti. Na příklad “Slovo starosty” a další blahopřání do nového roku v únoru již nejsou tak působivá.
    Zdravím a těším se na prvé číslo HL v r. 2016.

[email protected] [email protected]