KUZMA – osmý ročník začíná!

Ostravští policisté zahájí osmý ročník oblíbeného speciálního kurzu pro děti, mládež a jejich čtyřnohé kamarády – kurz zodpovědného majitele městského psa neboli KUZMA.

V letošním roce připravujeme dva běhy. Jarní v termínu od 20. dubna do 29. června a podzimní v termínu od 14. září do 16. listopadu. Kurz vedou zkušení policejní psovodi. Cílem kurzu je naučit mladé psovody, jak správně vycvičit svého psa. Předat jim základní rady a informace, jak se vyhnout konfliktním situacím a udělat z nich sehraný tým, který nebude ohrožovat své okolí. Absolventi kurzů se profilují jako mladí psovodi, kteří přijali odpovědnost za svého psa, umí předvídat konfliktní situace a svým chováním jsou dobrým příkladem, jak pro „pejskařskou“, tak „nepejskařskou“ veřejnost.

policie

Výcvik psů, zdroj: policie.cz

Kurz je určen pro mladé psovody ve věku od 12 do 18 let. Scházet se budou vždy ve středu od 15:30 hod. v policejním areálu v Ostravě Hulvákách. Nejčastěji v kurzu řešíme, že pes nepřibíhá na přivolání, mimo domov neposlouchá povely, štěkání na ostatní psy, agresivita vůči ostatním apod. Nováčkům kromě policejních psovodů jsou nápomocni i asistenti. Jsou to absolventi z minulých běhů, kteří jsou ochotni a schopni nováčkům poradit, ale i překonat prvotní ostych z komunikace s policistou. Ovladatelnost a poslušnost psa si mladí psovodi ověří na kynologických překážkách. Závěrem kurzu každého čeká krátké přezkoušení a předání osvědčení o absolvování kurzu.

Kurz je pořádán zdarma. Rodiče si takto mohou ověřit, zda jejich dítě má opravdu zájem o kynologii. V případě hlubšího zájmu jsou účastníci kurzu odkazování na sportovní kluby. To, že kurz nese „své ovoce“ lze uvést na příkladu. V loňském podzimním běhu nejvýraznější pokrok udělal Jakub s labradorkou Amy. Před kurzem byla půlroční Amy velice fixovaná na matku malého psovoda. Byla zcela bez výcviku, poslušnost žádná a nebyla zvyklá na přítomnost jiných psů. Prostě neovladatelné stěně. Při absolvování kurzu se Amy ztotožnila s prostředím výcviku a ostatními psy. Naučila se vnímat a respektovat svého psovoda. Přes pamlsky začala plnit jednoduché cviky poslušnosti, naučila se přivolání a oblíbila si překážky. Jakub se naučil dávat jasné povely, pracovat s hlasem. Vztah mezi ním a Amy se upevnil. Vše ještě musí natrénovat v rušivém prostředí.

Všichni účastníci nesmí usnout na vavřínech a doporučené postupy trénovat dál. Motivací pro účastníky jarního kurzu je účast na kynologických ukázkách na Dni Policie, který se bude konat 18. června 2016 na Slezskoostravském hradě. V každém běhu se sešla skvělá parta dětí, která tráví volný čas nejen na cvičáku, ale i o víkendech na různých výletech či akcích. Díky iniciativě účastníků vznikl facebookový profil, ale i webové stránky.

Přihláška do kurzu je k dispozici na webových stránkách policie www.policie.cz/t sekce akce a projekty. Řádně vyplněnou přihlášku zasílejte na Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, skupina tisku a prevence, ul. 30. dubna 24, 702 00 do 8. dubna 2016. Počet míst v kurzu je omezen. V případě překročení limitu budete přesunuti do podzimního kurzu.

por. Mgr. Kateřina Špoková
STP Ostrava
14. března 2016

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]