Uklízeli jsme Hrabovou…

Dalo to zabrat, ale ukázali jsme, že nám není lhostejné, v jakém prostředí žijeme. Letošní organizovaný úklid Hrabové je za námi…

Ještě před samotnou akcí byla pro nás organizátory velkým překvapením jména tří předem přihlášených dobrovolníků: Ville Karjalainen a Blake Anderson (mormoni, jeden z Finska a druhý z Ameriky) a Radim Miklas (zastupitel Moravskoslezského kraje a bývalý místostarosta Jihu).

Sraz občanů ze Šídlovce byl dne 16.4. v 9:00 před základní školou, kam nakonec dorazilo 13 dobrovolníků. Není to moc, ale i tak je skvělé, že nakonec přišli. Před školu dorazili i manželé Hromádkovi, takže jsme věděli, že akce dopadne dobře;-) Kde fotí Libor a Ilona Hromádkovi, tam jde práce od ruky.

Sraz před základní školou

Sraz před základní školou

Myslivci předem avizovali, že se do akce zapojí úklidem cesty k myslivně, dále budou uklízet kolem myslivny, cestu lesem k mostu a nakonec úklid završí sbíráním odpadků po cestě k Prašivce. Bedřich Chlupatý nám s fotkou nasbíraného odpadu poslal za myslivce i účast: 17 členů a 3 rodinní příslušníci.

Velocipedisté, stejně jako loni, uklízeli jižní část Hrabové a o své účasti napsal Jiří Axmann na Facebooku:

Náš KČV v Hrabové uklízel nepořádek na konci Hrabové ul. U Pilíků a dále po ul. Paskovská směrem na Paskov. Nasbírali jsme dvě velké hromady ze starých aut a jiného nepořádku.

Velocipedisté uklízeli jih Hrabové

Velocipedisté uklízeli jih Hrabové

Občané ze staré Hrabové, členové i příznivci TORALI a TJ Sokol Hrabová se sešli v 9.15 na hřišti. Před focením předseda Sokolu hlásil, že někteří fotbalisté již uklízejí, protože pak musí odejít na zápas žáků. Na fotce rovněž nejsou někteří členové TORALI, protože jeli z daleka a cestou se zdrželi.

Sraz na TJ Sokol Hrabová

Sraz na TJ Sokol Hrabová

Do uklízení se odpoledne také zapojili bratři Kohoutkovi s drahými polovičkami, kteří uklízeli podstatnou část ulice Domovská. Nejvíce jim dalo zabrat uklízení lesíku a plochy naproti sklenářství a poblíž Šídloveckého potoku. Nasbíraný odpad odvezli svépomocí do OZO. Mezi nalezenými věcmi byl osobní počítač a dokonce i vysavač.

Místa s nasbíraným odpadem jsme tajemníkovi úřadu nahlásili v pondělí a to přes aplikaci ZmapujTo. Úřad na své náklady zajistí odvoz odpadu a část odpadu byla během jednoho dne odvezena:
136473, 136474, 136475, 136476, 136477, 136478, 136479, 136480, 136481, 136482

Nasbírané kupy odpadu z Ukliďme Česko jsou odvezeny, až na pytle a pneumatiky na odbočce z Mostní k Betě, v tom nám následně pomůže MMO.

Ing. Jan Socha, tajemník úřadu

V pátek odpoledne (22.4.) nám paní Věrka Kročková se strážníky městské policie nahlásila, že nebyl odvezen odpad u myslivny. Tajemníka úřadu jsme již v práci nezastihli, a proto ho na to ještě upozorníme.

Celkem se do uklízecí akce zapojilo 68 dobrovolníků, mezi kterými nechyběli ani zastupitelé – Vlaďka Kopitzová, Bedřich Chlupatý, Milan Orkáč, Jan Šumbera, Květa Hrabovská, Jan Dvořák a Petr Novák.

Chtěli bychom poděkovat všem dobrovolníkům a vlastně všem, kteří nějakou formou pomyslně přiložili ruku k dílu – Mirek Houžvička, radní Libor Lyčka, tajemník Jan Socha, Tesco v Hrabové.

Děkujeme a zase za rok na viděnou!

4 Komentáře

  1. Stanislav Holiš říká:

    Úžasné, jsem rád, že nás je tolik, kterým není Hrabová lhostejná. Zastupitelů bylo dokonce o 100% více než loni. Přidali se sportovci, myslivci a ostatní spolky se jistě přidají příští rok. Za úsek Šídlovec garáže – Ostravice jsem nabyl pocitu, že nepořádku ubylo. Možná se dožijeme akce, kdy jen sem tam něco uklidíme a více si užijeme procházky krásnou jarní přírodou. Děkuji všem účasníkům a organizátorům!!!

  2. Jan Dvořák říká:

    Jako účastník akce (ač snad nedopatřením nejsem uveden v seznamu zúčastněných zastupitelů) potvrzuji poznatek pana Holiše, že loňský úklid byl poznat a tato akce tedy má smysl. Jsem rád, že se do akce zapojili i tři členové ČSSD. Hrabovou máme zase o něco pěknější!

    • Radomír Orkáč říká:

      Velice se omlouvám, tvé jméno mi uteklo, ihned jsem to napravil.

      • Stanislav Holiš říká:

        A já beru zpět údaj o 100% nárůstu počtu zastupitelů, který timto nebyl pravdivý….:-) Ale třeba už příští ročník pravdivým může být.

[email protected] [email protected]