Racionalizace sekání trávy (vyjádření majitele firmy)

Majitel firmy Zdeněk Misecius, která zajišťuje „Celoroční údržbu veřejných a vyhrazených travnatých ploch v městském obvodu Hrabová v roce 2016″ si na Hrabová.Info přečetl kritiku a rozhodl se k dané věci zaslat vyjádření.

V Ostravě dne 27.7. 2016

Dobrý den,

přečetl jsem si vaše příspěvky na Hrabová.Info, kde kritizujete naši práci na údržbu zeleně, kterou v letošním roce na sídlišti Šídlovci děláme. Třetí kosení v této lokalitě bylo provedeno stejným způsobem jako předchozí dvě – stejnými stroji se stejně nastavenou výškou. Jediné, co bylo jinak, bylo počasí. Od 12. do 17. července propršely celé dny. Práce ve vaší lokalitě byly zahájeny 18. července a dokončeny 19. července. Zmíněné „fleky“ mohly být způsobeny tím, že se stroj na nerovném, měkkém či podmočeném terénu propadl a hranou kosy stáhl nerovnost nebo hrbol, a tím vznikl obnažený hliněný flek. Také se mohlo jednat o rozmazané mraveniště či krtince, kterých je v mokrém počasí obzvláště mnoho. Co se týče „fousů“, které po strojích zůstávají, ty jsou hned druhý den odstraněny, vyhrabány a odvezeny, jelikož ruční práce jsou prováděny vždy následující den, po strojích, to proto, abychom něco nezapomněli udělat.

Kritikové se nezmiňují, že před kosením bývají na travnatých plochách skleněné láhve, střepy, kamení, odpadky a také psí exkrementy, o které se před každým kosením musíme postarat, nebo že jsme zasadili novou trávu tam, kde bylo potřeba.

Jsem si vědom, že po vizuální stránce po tomto kosení nemuselo být všechno estetické, a za to se omlouvám. Fleky samozřejmě pomalu dorostou trávou a na následujícím kosení budou stroje zvyšovat výšku kosení o jeden dílek.

Zdeněk Misecius

2 Komentáře

  1. Petr Blanár říká:

    Nešlo o kritiku sekání velkých travnatých ploch, ale zatravněných předzahrádek před bytovými domy. Někteří spoluobčané se o tyto, nejen travnaté, předzahrádky starají i přesto, že se jedná o obecní pozemek. Pokud na tuto malou a potažmo podmočenou plochu vjede těžký stroj, je téměř jisté, že nepůjde o sekání, ale o devastaci porostu. Před samotným vchodem do domu to potom nevypadá dvakrát esteticky. Osobně bych uvítal sekání předzahrádek pouze ručními sekačkami. Děkuji.

  2. ing. Kander zdeněk říká:

    Co takhle kosa, nedělá hluk,je to ekologické, nejlépe rakouská a zpevňuje svaly. Já už to dělám 40 let a neublížilo mi to.

    S pozdravem zdeněk kander

[email protected] [email protected]