Plán elektrických tratí v kraji čeká na schválení ministerstvem

Stát chce investovat přes deset miliard korun do elektrifikace železničních tratí v Moravskoslezském kraji. Ekologové ale poukazují na možné komplikace.

Článek napsala: Klára Kohutová, redaktorka MF DNES MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ, 29.7.2016, idnes.cz

nadrazi

Ilustrační foto, CC0 Public Domain

Snížit dojezdové časy až na polovinu a zvýšit rychlost na železnici z padesáti kilometrů za hodinu až na devadesát. Tyto výhody by měla přinést plánovaná elektrifikace železnic v regionu. Jedná se o trať Ostrava-Kunčice -Valašské Meziříčí včetně tratě Frýdlant nad Ostravicí až Ostravice a o trať Sedlnice-Štramberk. V prvním případě by si akce vyžádala deset miliard korun, druhá pak přes dvě a půl miliardy. Přechod na elektřinu by měl výrazně snížit provozní náklady, vysvětlila mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Kateřina Šubová s tím, že by cestující strávili ve vlacích mnohem méně času než doposud. Například trasa ze zastávky Ostrava střed do Frýdku-Místku by trvala čtrnáct minut místo současných osmadvaceti, do Frýdlantu by pak jen jednadvacet minut místo dnešních pětačtyřiceti. U trati Sedlnice-Štramberk zároveň chceme zavést přímé příměstské linky Ostrava-Štramberk. Z Ostravy by tak měl vyjíždět spěšný vlak, který by z Frenštátu pokračoval jako osobní do Valašského Meziříčí.

SŽDC chce pro něj zdvoukolejnit trať mezi Vratimovem a Frýdkem-Místkem. S tím ale souvisí zvýšené riziko. Budeme proto žádat o vyšší zabezpečení. To znamená, aby v místě přechodu přes koleje byla kromě dopravního značení i signalizace, stejně jako na přejezdech. A v místech s velkou frekvencí chodců a cyklistů požadujeme vybudování nadchodů nebo podchodů, konstatoval náměstek primátora ve Frýdku-Místku Karel Deutscher. Ekologové navíc upozorňují, že u trati se nachází takzvaná Evropsky významná lokalita kolem řeky Ostravice. Železnici by tady bylo možné rozšířit jen v případě, že by nezasahovala do vegetace podél břehů, kde se nacházejí chráněné porosty, přiblížil František Pojer z Agentury ochrany přírody a krajiny. Plánovaná trať by ale do zmíněné vegetace zasahovala hned na několika místech. Každý průchod dopravní stavby územím Natura je problematický. Zdvoukolejnění bude možné, i když technicky složitější, ubezpečuje náměstek hejtmana Daniel Havlík. Jakým způsobem, ale neuvedl. Problémem se zabývá takzvaná studie proveditelnosti, která ale teprve čeká na schválení ministerstvem dopravy. Obsahuje i nutné stavební úpravy. Počítáme například s mimoúrovňovým přejezdem ve Vratimově, kde je na silnici druhé třídy velmi hustá doprava a úrovňové křížení by výrazně zasáhlo do plynulosti dopravy. Součástí plánu jsou i protihlukové stěny. Více ale budeme vědět až po schválení studie, doplnila Šubová.

Elektrifikaci se budou muset přizpůsobit i vlakové soupravy. Na trasách totiž jezdí vlaky z osmdesátých a devadesátých let minulého století. Výběrové řízení na dodavatele teprve budeme vypisovat. Už teď ale víme, že se bude jednat o dvoupatrové nízkopodlažní vlaky s bezbariérovým přístupem, řekl mluvčí Českých drah Petr šťáhlavský. Na jaký druh elektrického napájení pak vlaky nakonec pojedou, zatím není jasné. Ve studii se pracuje se stejnosměrným napájením. Nicméně v návaznosti na koncepci ministerstva jsme připraveni upravit a přepočítat na střídavé napájení, které je nákladově výhodnější, uzavřela Šubová. Začátek úprav na trati se plánuje v roce 2021.

Klára Kohutová
redaktorka

MF DNES MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ, 29.7.2016, idnes.cz

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]