Připravme se… opět se v Hrabové začíná s házením klacků pod nohy

Na začátku roku si hodně z nás myslelo, že se blýská na lepší časy. Nešlo si nevšimout dobře odvedené práce, změn a přístupu vedení obce a úřadu, ale po dnešku musím dát za pravdu všem pochybovačům.

Komise pro děti a mládež si na konci loňského roku nechala do svého rozpočtu zapsat přiměřenou částku na letní zájezd pro občany Hrabové a peníze na akci Rada pomyslně přiklepla. Aby komise co nejméně zatěžovala úřad (pro seniory si to řeší úřad sám, pro ostatní si to musí řešit komise samy) připravil jsem pro ni opět online formulář. Nemám s danou komisí nic společného a obec by se o to klidně mohla postarat sama, ale když tajemník řekl – táhněme za jeden provaz, dělám to.

Online přihlašování není sice jednoduché pro všechny, ale zase se nemůže stát to, co se po Hrabové šušká o přihlašování seniorů na zájezd, který organizuje obec. Letos bylo týden před oficiálním přihlašováním údajně plno. Co je na tom pravdy, těžko říct, ale pravdou určitě je, že loni bylo na stejný zájezd plno již během několika málo minut po začátku úřední doby (senioři se hlásí na úřadě, v úřední době). Asi velký zájem…, řeknete si… ale pokud byl byť i jeden senior přihlášen dříve, než v avizované době, je to nespravedlivé a někdo by se nad tím měl na úřadě zamyslet.

Obrovský zájem byl i o letošní zájezd právě komise pro děti a mládež, takže se kapacita na naše poměry poměrně rychle naplnila. Jelikož jsem zrovna v tu dobu pořádal dětský tábor, nestihl jsem přihlašování včas zastavit a tak se podařilo 10 lidem navíc ještě přihlásit. U online přihlašování je krásné, že víte, kdo se hlásil v jakém pořadí a těm navíc se dá snadno vysvětlit, proč jet nemohou.

Radce Lysákové Baluškové, předsedkyni komise, se i tak dále hlásilo mnoho lidí, kteří se chtěli zapsat alespoň jako náhradníci. Radka nelenila a domluvila se se starostou, jestli by nemohla objednat další autobus. Nebyl jsem u toho, ale starosta řekl, že ano a ještě ten den mi Radka volala, jestli bych opět nemohl vše znovu zveřejnit a vypublikovat formulář pro přihlašování – web obce, Hrabová.Info, twitter, Facebook. Její přání přišlo zrovna v nevhodný čas, kdy jsem doháněl plnění odložených úkolů, ale i tak jsem vše připravil – máme táhnout za jeden provaz.

Z důvodu obrovského zájmu o zájezd do Velkých Losin (10. září 2016) a mnoha již evidovaných náhradníků se komise pro děti a mládež rozhodla, že rozšíří kapacitu zájezdu o další autobus.

Se souhlasem rady obce bude kapacita rozšířena a další zájemci se mohou hlásit přes připravený online formulář. Podle předsedkyně komise však zbývá posledních 8 míst do naplnění kapacity druhého autobusu.

Dnes jsem se dozvěděl, že Rada navýšení peněz na další autobus zamítla, respektive dá jen 6000,- místo potřebných 14 000,- Kromě starosty (kterému bylo asi blbé něco slíbit a hlasovat proti, tak se zdržel) byli všichni proti. Zaslechl jsem argument, že obec není cestovka a že se na zájezd hlásí lidé, kteří nejsou z Hrabové. Statisticky se jedná vždy o 10% lidí, kteří zde nebydlí, ale i tak tady velmi často tráví spoustu času. Já v Hrabové také nebydlím, spousta zahrádkářů v Hrabové nebydlí, kolik učitelů zde bydlí? Kolik úřednic je přímo z Hrabové. Dokonce ani exstarosta Naď v Hrabové nebydlí a to Radním vadí??? Narozdíl od Vás, vážení radní, jsem připravoval všechny online formuláře za poslední 2 roky a vím, jaké je procentuální zastoupení našich občanů.

Věřím, že dalším argumentem bude – musíme se chovat jako dobří hospodáři. Radním ale samozřejmě nevadí vyhazovat peníze oknem za předvolební kalendáře, nevyžadovat statisíce na penále po firmě za vnitroblok, radním dokonce nevadí dát 145 000,- za rekonstrukci “jednoho parkovacího místa”.

Pánové radní, jsou mezi vámi i ti, kterých si vážím, proto budu slušný. Vzdávám se odměny za kulturní komisi a i kdyby žádná nepřišla, domluvil jsem se s Radkou Lysákovou Baluškovou, že zbylých 8000,- jí dám z případné odměny. Pokud dostaneme na odměnách za práci pro ostatních 0, nevadí mi to, protože narozdíl od Vás mám za dobře odvedenou práci dobrý pocit.

Vrátili jsme se přesne o rok zpět, když jsem za vás (mimo pana Rundta, ten v Radě nebyl) dával obdobnou částku za Kinematograf bratří Čadíků – odmítli jste zaplatit celou částku, protože se přeci jedná o první ročník a nevíte, jestli se to chytí. Akce se chytila, tak letos se zaplacením problém nebyl…

Pane Trávníčku, Rundte, Lyčko, Pospěchu a Petře, děkujeme Vám.

10 Komentáře

  1. Radomír Orkáč říká:

    Dnešní úprava objednávky autobusů. Dokládá to to, že i úřad počítal s domluvou a do dnešního dopoledne měl objednány autobusy dva.

    Dobrý den paní Studená,

    došlo ke změně od našeho dopoledního hovoru, proto u Vás chci objednat 2 autobusy celkem pro 92 osob s tím, že SMO, ÚMOb Hrabová bude hradit částku ve výši 12.000,- Kč dle objednávky v příloze. Zbývající částku ve výši 8.000,- Kč bude hradit paní Lysáková Balušková.

    Prosím o potvrzení závazné rezervace autobusů.

    Děkuji!

    S pozdravem a přáním hezkého dne

    Mgr. Jana Tajchmanová, DiS.
    vedoucí odboru

  2. Stanislav Holiš říká:

    Možná jsem se jen přehlédl, nechybí mezi radními jeden neoficiální velmi zkušený dobrý hospodář…?

    • Radomír Orkáč říká:

      Je tam vsech 5, jen jsem Petra Baluska “oslovil” Petre.

      • Stanislav Holiš říká:

        No, měl jsem za to, že by tu naši reprezentaci koaličních stran ods a kdu-čsl v radě mohl tento šestý člen trochu postavit do lajny. Pro koho nebo proti komu tihle radní svým rozhodnutím kopou? Hrají snad proti svým občanům? Snad to byla jen slabá chvilka, doufám, že poslední…..

  3. petr novák říká:

    Není to k zamyšlení? A úvahy to je velmi krásná věc.Přijít v úřední dny a přímo se zeptat na konkrétní věc,to by dle mne bylo príma.

    • Radomír Orkáč říká:

      Peto, omlouvam se, ale nejak tvou reakci nechapu…

      Mas na mysli zeptani se starosty, jestli se muze objednat dalsi autobus? Kdyz rekne ano, tak skrze uredniky ho objednat, rict lidem, ze se mohou hlasit a od 9.8. prijimat prihlasky?

      Rada rozhodla az ted ve stredu (17.8.) a o den pozdeji – ve ctvrtek zrusili autobus (viz mail v prvnim komentari). To se za tu dobu stihlo prihlasit dalsich cca 12 lidi a byli prijati nahradnici.

      Nevim ale, jestli mas na mysli, ze se maji zamyslet radni… ano, maji, protoze potopili svou komisi. Priklepli ji nejake penize navic a zbytek si komise sezen sama. Stejne jako loni – chcete kinematograf? Ano, zaplatime jeden den, na zbyle 3 dny si sezente penize.

      Opravdu si myslis, ze by urednici a komise objednala dalsi autobus bez souhlasu nekoho kompetentniho?

      Je to jako ve slunce seno – neustale piseme, ze svatba bude, pak ze svatba nebude, pak ze zase bude, ale s jinym zenichem… . Ja nepotrebuji za svou praci odmenu a kdyz chteji radni davat penize stavebnim firmam na ukor obcanu, pak si myslim, ze se rad sve odmeny vzdam.

      Koho jsme si zvolili.. tak ti nam vladnou.

      • petr novák říká:

        Vše je o kompromisu,vyjednávání a ty to moc dobře víš.Můj cíl je víc kultury,sportu a zábavy v Hrabové a jenom na nás je se snažit víc,jak to prosadit.A sám víš,že to není jednoduché.Dělám do Sokola a kolikrát jsem úplně na dně,ale zatím se vždycky zvednu a jedu dál.A já věřím,že vydržíš a jednou to bude fungovat normálně.Ideál NEEXISTUJE.Proto se snažím a ty taky.Za sebe jsem rád,že Hrabová má nějakého Radka Orkáče,který udělal Hrabovou lepší,hravou z mého pohledu kultůrnější.Kdyby takových lidí bylo víc! Petr

        • Radomír Orkáč říká:

          Nebylo to treba;-), ale potesilo me to. Dekuji.

          My dva si to jsme schopni vyrikat jako kamaradi mimo Hrabova.Info a navic jsme se nikdy nepodrazili. On ten clanek neni o tobe a ODS, za kterou jsi kandidoval jako nezavisly a za me zcela zaslouzene ses dostal do Zastupitelstva. Neni to ani o Zastupitelstvu… Je to pouze o setreni Radou na nespravnem miste s nespravnymi argumenty a podrazeni noh lidem v komisich.

          Dekuji, zes napsal a dekuji za to co delas, uprimne.

  4. Vacbat říká:

    Nedá mi to nereagovat. Tato záležitost zájezdu je velice smutná a po jejím přečtení jsem mírně naštvaná. Chtěla bych se s Vámi podělit o jeden zážitek. Včera jsem byla pracovně na návštěvě Mezinárodního sochařského sympozia 2016 v Plesné. V tomto krásném obvodu jsem ještě nebyla, tak jsem využila příležitosti a snažila se nasát ráz tamějšího obvodu. Nedaly se přehlídnout vývěsky u Plesenského potoka, kde si lidé mohou přečít aktivity Plesné. Mezi nimi byly zdokumentovány také úpravy místních květin, chodníků, stromů atd.. Zastřešuje to klub důchodců v Plesné. Posteskla jsem si s myšlenkou, kéž by takováto aktivita byla založena i v Hrabové. Nemuseli by se účastnit jen lidé dříve narození, ale všichni, kteří by chtěli udržovat Hrabovou čistou, krásnou.. Po skončení akce si Plesenští napekli a navařili jídlo a v prostorách Plesné jej také snědli. Záležitost zrušení autobusu na zájezd ve mně evokovala toto zjištění, postesknutí si.. Kdyby se opravdu staralo o občany, něco se jim nabídlo, vymyslela se budova, kde se společně scházet, něco organizovat, věřím, že by tyto aktivity byly také u nás.. Vím, že se kulturní komise velmi snaží a to mě těší, jen si opravdu myslím, že o občany se dá starat lépe a může tomu pomoci i přístup rady, starosty atd.. Opět ta stejná otázka – jde nám o své peníze, odměny, kampaně nebo i o zájem ostatních? Hrabová patří mezi ty lepší obvody po stránce finanční.. Když se chce, peníze se najdou.. Přeji Vám hezké dny.

  5. ing. Kander zdeněk říká:

    Dobrý večer – za rekonstrukci 1 parkovacího dát 145ooo,-Kč je “trošinku” hodně. Který s radních by si dal zhotovit parkovací místo na zahradě za 145ooo,-Kč, tak ať se přihlásí. Záležitost je spíše vhodná k řešení finančního úřadu.

    zdeněk kander

[email protected] [email protected]