Vladimír Slavík: Budoucnost Hrabové

Nastal čas, kdy se Hrabová musí rozhodnout. Buď na tomto území vznikne několik oblastí, které se nazývají „satelitní městečka“ nebo si Hrabová zachová charakteristické prvky sídla, kde občané nejenom přespávají, ale prožívají i jiné radostné chvíle.

Takto začíná článek pana Slavíka, který od dnešního rána visí na jeho webu. Můžu jen konstatovat, že jde vidět vložená životní moudrost a zkušenost, nadhled, rozčarovaní a vše, co do sdělení může zapsat pouze patriot. Článek jako takový je z mého pohledu prvotřídní a jen doufám, že to není “poslední sdělení”, kterým chce pan Slavík naznačit, že končí se psaním.

I když jsem v poslední době psal mnohokrát, jak je pan Slavík mimo (střet generačních názorů), tak dnes musím naopak říct, že nelituji mnou zaslané nominace na seniora roku Ostravy. Psal jsem, že já ho nominovat nebudu, protože jsem se o něco podobného již pokusil. Pan Slavík mi to nevybíravým způsobem vrátil, ale nemohl jsem jinak, než to znovu zkusit. Ukažte mi seniora, který dělá něco podobného. Pan Slavík dokonce neváhá se veřejně pustit i do Rady obce, což si může dovolit málo kdo;-)

A nakonec praktická rada: Vytvoření potřebného zázemí pro moderní obec je záležitost pro odborníky, ne pro amatéry ze současné rady městského obvodu. Být nynějším starostou, prosazoval bych vypsání architektonické soutěže pro zpracování studie s pracovním názvem: Hrabová budoucnosti.

Neváhejte a ještě dnes si přečtěte avizovaný článek: Budoucnost Hrabové

Nominace na seniora roku:


Dobry den,

chtel bych touto cestou za obcany Hrabove prihlasit do souteze naseho obcana.

Vladimír Slavík
Rok narození 19XX
XXXX
Ostrava-Hrabová
720 00

Pan Slavik jiz pres 2,5 roku pise mistni blog, ktery nazyva Hrabovske noviny.
Je PRAVIDLEM, ze zverejnuje kazdy den neco. Jednou prepisuje historicke
zapisy, pak pul roku kroniku, atp.

Velice fundovane komentuje mistni deni a celkove pred je ve svem veku
81 let zcela vyjimecnym. Dam ruku do ohne za to, ze nenajdete
nikoho, kdo by delal neco podobneho s takovym nasazenim
a v tak vysokem veku.

Kolik je v Ostrave senioru, kteri umi s pocitacem?:-)

Podivejte se sem a asi neni vice co komentovat:
http://vladimirslavik.netstranky.cz/

S pozdravem, Orkac


Vážený pane Orkáči, děkuji vám za zaslání nominace, která bude postoupena společně s ostatními výběrové komisi.

S pozdravem

Bc. Gabriela Balcaříková

Magistrát města Ostravy
Kancelář primátora
Oddělení prezentace a vztahů k veřejnosti
Prokešovo náměstí 8, 729 30 Ostrava
T +420 599 443 525
M +420 603 555 553
W www.ostrava.cz

14 Komentáře

  1. Miroslav Houžvička říká:

    Podporuji tvou nominaci p. Slavíka a i tvou odvahu ho nominovat.I já mám, jak určitě víš, zkušenost z jeho nominace před léty..Ale kdo jiný si to zaslouží a doufám, že ho podpoří občané.Taky doufám, že tento jeho článek o budoucnosti Hrabové, není jeho posledním.I když s některými názory nemusíme souhlasit, je to aspoň názor, který zveřejnění a ne jen v debatě “u piva”…..

  2. Jan Dvořák říká:

    Díky Radku, pan Slavík si tu nominaci zaslouží a je dobře, že jsi ji dal právě Ty.

  3. Petr Žižka říká:

    Dobrý den,

    to, o čem píše pan Slavík, je obrovské téma a netýká se zdaleka jen Hrabové.

    Vždy, když projíždím městy a vesnicemi v zemích, kde vývoj nebyl tak překotný, jako u nás a lidé měli štěstí na osvícené panovníky a poté na politiky, kteří vidí dál, než na konec jednoho volebního období, závidím. V Rakousku, Itálii i Německu jsou města a vesnice poměrně jasná a srozumitelná – tam je historické jádro – náměstí, kostel, radnice… Tady jsou odpočinkové zóny, tamhle se bydlí a tam jsou průmyslové a obchodní zóny. Silnice vede kolem města a teprve ten, kdo chce do města zajet, dá pravý blinkr a do města vjede. U nás to neplatí. Všechno vznikalo tak nějak chaoticky. Takže se průmysl zakousl do míst, kde žili lidé (Vítkovice). Některé jsme vyhnali na jiná místa, aby tam našli nový domov (Poruba). Ale tam zase měli daleko do práce, tak se jim udělaly silnice (Rudná, Marianskohorská), aby v té Porubě neumřeli hlady a mohli se dostat do Kunčic k “enháčku”… Prostě chaos, který reaguje vždy jen na aktuální situaci a nikoliv na to, co bude za deset, dvacet, padesát let…

    Mimochodem, proto se v rozhovorech pro Hrabovské listy představitelů obce ptám, kde vidí Hrabovou za dvacet či padesát let. Je to těžká otázka a tímto vysvětluji své pohnutky těm, komu jsem tuto otázku už položil (pan tajemník a pan starosta:-) ) a omlouvám se dopředu všem, kterým tuto otázku v budoucnu ještě položím.

    Plně souhlasím s tím, co pan Slavík píše. Snad jen s detailem, že lávka přes Ostravici není zbytečnost, ale podle mne je to jeden z mnoha kroků k tomu, aby se tady lépe žilo. Možná jeden pidikrok. Ale to je vcelku detail, který na celkovém textu a na smyslu sdělení nic nemění.
    Před nebezpečím, o kterém se pan Slavík zmiňuje, jsme kdysi spolu s lidmi, kteří se pak po létech “sešli” na hrabová.info, vedli debatu na diskusní stránce oficiálního webu naší radnice, než ji tehdejší radní “zařízli”. Myslím tu diskusní stránku, nikoliv radnici. Já to tenkrát bral jako možnost komunikace občana s volenými zástupci. A docela živě si pamatuji právě na to, jak jsem tam napsal o tom, že Hrabová je noclehárnou pro lidi, kteří pracují a baví se v jiných částech města a že je to škoda pro život v obci.

    Ale proč to všechno píšu? Především proto, že mám pocit, že je nastartováno k tomu, aby se věci zlepšovaly. Za poslední rok vidím, že mnoho lidí v Hrabové nežije jen v izolaci svého bytu, domu a zahrady. Baví se spolu a vymýšlejí pěkné věci. Těším se například na vázání květin, kde se doufám mihnu. A těším se zase na nějaký koncert v kostelíku, věřím, že Mirek Houžvička zase někoho sežene, kdo nám tady zapěje.

    Je toho hodně, co se dá zlepšit a znovu opakuji, že plně souhlasím s tím, co napsal pan Slavík. Jen jsem chtěl naznačit, že nic nepůjde asi mávnutím kouzelného proutku. Je to běh na dlouhou trať, běh, kde by měli být jasní a viditelní vizionáři. Čekal bych je v místních politicích. Čekal bych, že se budeme bavit o těch věcech, o nichž pan Slavík píše. Jistě, urbanistickou studii musí vytvořit odborník, na druhou stranu i on, pokud je skutečně odborník, musí čerpat z toho, jak obec žije, jaké jsou zájmy lidí, kteří tady bydlí. Jinak vytvoří něco, co pro život stejně nebude. Přirovnal bych to k práci architekta: pokud je to Architekt (tedy s velkým A) sedne si s vámi a bude si povídat, co od nového domu očekáváte. Architekt s malým a přijde a navrhne vám dům a vůbec ho nebude zajímat, že nebude vůbec odpovídat tomu, co od nového domu čekáte…

    Sorry, že jsem se rozkecal. Už budu zase chvíli mlčet:-):-):-). A omlouvám se za chyby, páč to po sobě nečtu:-)

    Zdravím

    • Radomír Orkáč říká:

      Petre, dekuji za tvuj komentar. Chod casteji!

      Nebude-li diskuze, nic se nezmeni. Ja si nemyslim, ze by to cele bylo o kritice (z ust pana Slavika), prislo mi, ze se my obcane o takove veci malo zajimame a to nevede k tlaku na zmenu. Klidna voda nic nezmeni, okoli meni jen silny proud.

      Naprosto s tebou souhlasim – zmena nemuze nastat okamzite a kdo ma otevrene oci, zmenu vidi… dokonce i v pristupu vedeni obce.

      Dokud tady budeme o tom spolecne vsichni diskutovat a dokud bude alespon snaha veci menit, neprezivame, ale zijeme.

      • Petr Žižka říká:

        Ani já to nepochopil jako kritiku. Spíše skvělé zamyšlení Vládi Slavíka, kterého moc a moc zdravím, pokud to čte.:-)

        ahoj

        Petr

  4. Miroslav Houžvička říká:

    Zdravím všechny čtenáře. Dnes jsem navštívil p. Slavíka, kde mi mimo jiné osvětlil svůj příspěvek a s potěšením všem sděluji, že ani náhodou nemá v úmyslu ukončit své zajímavé informace a postřehy na svých stránkách.Díky.

  5. Stanislav Holiš říká:

    Ahoj, zmínil jsi zaříznutou diskuzi na webu Hrabové, bude obnovena, nebo budeme komunikovat s radnicí přes hrabova.info? Na posledním zastupitelstvu nebyla řeč o vývoji kolem školky, může to být příčinou vzniku fám. Dále by mohlo někoho zajímat jak se posunul vývoj ohledně sportovně – kulturního stánku. Byty, pasportizace, jak je daleko? Zápis bytové komise běžnému uživateli moc nenapoví, bude se hýbat s nájmy? Na webu Hrabové bude povinnost zveřejňovat smlouvy, ví to někdo?

  6. Jan Dvořák říká:

    Myslím, že otevřená svobodná diskuse je trvalý hlavní smysl hrabova.info (informace jednou snad budou všechny spolehlivě na webu obvodu) a nebylo by rozumné chtít to jinak.
    Školka je protlačena dle představ starosty – pořizuje se projekt novostavby dle studie v místě dnešní školky na V. Huga.
    Kulturák nebude – pokud Sokol sežene dotaci na sportovní halu, tak tam snad umožní konání i společenských akcí.
    S nájmy je zatím evidentně klid.
    Pokud se týká urbanismu Hrabové, tak bohužel nikdo nedokáže otočit kolo dějin zpět a musíme vycházet z toho, co zde již máme, včetně různých průmyslových areálů. Jen si musíme chránit nezastavěné prostory – některé ponechat v podobě přírodní krajiny, u jiných alespoň bránit nevhodné zástavbě. A musíme tvrdě chtít, aby nás průmysl neobtěžoval znečišťováním ovzduší.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Tyto vaše demagogické stesky, jako hlavního zastánce Prodloužené Mostní, která Hrabové dá ránu přímo na komoru, mají hodně hořce komickou příchuť.

      Jen si musíme chránit nezastavěné prostory – některé ponechat v podobě přírodní krajiny, u jiných alespoň bránit nevhodné zástavbě. A musíme tvrdě chtít, aby nás průmysl neobtěžoval znečišťováním ovzduší.

      Nemohu se při zasazení do souvislostí zbavit dojmu, že toto napsal demagog a populista nejhrubšího zrna.

    • petr novák říká:

      Snažím se něco vytvořit,udělat něco pro užitek Hrabové a na zastupitelstvu jsem jasně zdělil svoji vizi.Nevím nic o nějakém “snad” a je maximálně nefér rýpat do lidí,kteří něco dělají a snaží se Hrabovou zvednout.Pokud to potřebujete zopakovat,co jsem zdělil,velice rád to udělám.Jedná se o onu halu,jenom pro jistotu.

  7. Petr Žižka říká:

    ahoj Stando, nevím, jestli jsi všechny otázky směřoval na mne, ale z formulace první věty to vypadá, že jo, tak bych měl reagovat. Za mne: skvělé otázky, skvělá témata. Díky za ně. Školce jsme se věnovali v minulých HL, snad neprozradím mnoho, když řeknu, že sportovně-kulturní stánek bych rád odehrál v příštím čísle. Ale, protože chci, aby Hrabovské listy byly i o pěkných, zajímavých či přímo pozitivních tématech, tak tam bude i něco veselého, třeba i proto, že to budou poslední HL před Vánoci:-):-). To vše, co píšeš, je na osobní debatu, která umožňuje dialog a nikoliv jen jednosměrku z jedné strany (tím nemyslím politickou stranu:-) ) a pak z druhé. A hlavně nevím, jestli jsem zrovna ten, kdo by měl a uměl na tyto otázky odpovídat.:-):-).

    Petr

    P. S. jinými slovy, rád zajdu na pivo, Stando, což ostatně poslední dobou činím s mnoha a mnoha dalšími milými lidmi z Hrabové v nebývalé míře, pročež pomalu očekávám, že dostanu doma “zaracha”…

    • Stanislav Holiš říká:

      Ahoj Petře, školka dostala v posledním čísle dost prostoru, jde mi jen o to, že nikdo netuší, jaký je aktuální stav (mimo pořízení projektu). Slyšel jsem nějaký drb, který nemám zájem šířit, nicméně informace vyvracející drby je podstatné zveřejnit v reálném čase tady, nebo třeba jen pár řádků z oficiálních zdrojů tak, aby to nenarušilo ten vánoční motiv HL, vzhledem k tomu, že pokrytí Hrabové není z hrabova.info tak 100% jako z HL. Rád čtu, že bude zveřejněna informace o kladném postoji Petra Nováka a poslat ho do světa, jen my jsme jej slyšeli na zastupitelstvu. S tou zaříznutou diskuzní stránkou jsi mne nakopl. Kdysi tady byl rozhovor se starostou, našly by se otázky na další rozhovor? Nemusíme se vším čekat na zastupitelstvo a vzájemně se zdržovat, když můžeme jít i touto cestou. Raději ti napíšu tady, abys mohl jít na pivo s někým jiným a nedostal zaracha zrovna kvůli mne…:-) S.

  8. Petr Žižka říká:

    Koukám, že pan Dvořák odpověděl dříve, než jsem stačil odeslat svůj příspěvek, ale ctěný čtenář jistě pochopil, na co navazuji, na co a komu odpovídám.:-)

  9. Jan Dvořák říká:

    Omlouvám se, protože pan Holiš položil otázky, tak jsem se snažil odpovědět, co vím. K tomu jsem přidal svou reakci na úvahy pana Slavíka. Mínil jsem samozřejmě kde má být hranice zastavěného území ve smyslu územního plánování – komunikace, jak je obecně známo a je logické, nejsou touto hranicí omezeny. Jestli je na tom něco demagogického, o tom si jistě nepodjatý čtenář udělá úsudek vlastní.

[email protected] [email protected]